Kadınlar Erkekte Boy Uzunluğuna Cidden Önem Verir mi?

Kadınlar boya bakar mı? On yılların klişesini düzgün bir yorumla açığa kavuşturmaya çalışalım.
Kadınlar Erkekte Boy Uzunluğuna Cidden Önem Verir mi?
Fotoğraf: Instagram @cediosman

evrimde bazı nitelikler elenir bazıları devam eder. hepsinin temeli de cinsel seçilime dayanır. insanlara baktığımızda hala her türden insan vardır. oranları da korunur.

büyük meme, küçük meme, uzun boy, kısa boy, geniş çene, dar çene, düzgün bacak, kısa veya uzun parmaklar, dar omuz, geniş omuz vs. gibi. bunu birçok evrimsel biyolog başka özelliklerin elenmemesi için aktarıldığını savunur. örneğin bir erkek uzun boylu olmayabilir fakat oldukça simetriktir veya zekidir. yine zekası ortalama olmayabilir fakat genleri sağlıklıdır, hastalığı yoktur, yine seçilir.

buss, thornhill, gangestad, shackelford, miller gibi evrimsel psikoloji alanında çalışma yapan önemli akademisyenler, özellikle erkeklerde milyon yıllık insan evriminde fiziksel niteliklerin orta öncelikte olduğunu, kaynağa erişim, kontrol, güç ve statünün kadını etkilemede daha başarılı sonuçlar verdiğini göstermiştir. bu nedenle boy oranları artış gösterse de sıçrama yapmamıştır. aksi halde şu an hiç 180 altında erkek görmememiz gerekirdi. yine z jenerasyonu kızları sadece boya mı bakar mevzusu üzerine de şurada bir podcast yapmıştık. özetle bulgulara göre z jenerasyonu bile 23 yaşın altındaysa tip ve boyla bir şeyler yapabilir ama üzerindeyse ve kaynağa sahip değilse eşleşme istatistiklerine göre seçilmemektedir. demek ki kadınlar z jenerasyonu bile olsa boydan önce farklı parametrelere bakıyorlar.


tabii ki her özelliğin birlikte olması istenir, boy da bir avantajdır fakat gen havuzunun karmaşık olması nedeniyle mümkün değildir. yani bir erkek çok uzun boylu olabilir. bu, ona belli seçilim avantajları sağlar fakat genetiğinin iyi olduğunu göstermez. yani tek başına son derece yetersiz bir parametredir. örneğin bel ve eklem sorunları olan, aynı zamanda kötü genetik hastalıklar taşıyan veya yüz/beden simetrisi bozuk bir birey olabilir. unutmayın ki "evrimde temel olan iyi simetridir." gün sonunda ise yine ortalamada en iyi özellikleri kendinde toplamış erkekler seçilir. büyük parsayı da güç sahibi erkekler alır. örneğin 60k bireyle yapılmış şu çalışmada en kısa boylu erkekle en uzun boylu erkek arasında 4 kişi fark mevcuttur. çalışmadaki erkeklerin ortalama 37 yaşında olması ilgi çekicidir çünkü erkeklerin bu yaşlarda potansiyellerini gerçekleştirebilecek kaynağa ulaştıkları bilinir. bu erkeklerin çoğunluğu muhtemelen 20'lerinde kadına ulaşamıyordu.

yeri gelmişken... hollandılar gibi 150 senede hızlı artış sağlanan ülkelerde bile boy uzunluğu cinsel değil, doğal seçilim sonucu, özellikle endüstri devrimi sonrası artan yiyecek kalitesiyle ilgili olduğu düşünülmüştür. geçmişte blogda referanslarla açıklamıştık.

özetle: keyfi seçilim parametreli, zırva biyolojik determinist düşünceler evrimin pek umrunda değil, kadınlar yine kendi açıklayamadıkları içsel stratejilerine uygun olarak olarak optimum niteliklere sahip kendi havuzlarına uygun erkekleri seçecektir.