Jinekolojik Şiddet Olarak Tanımlanan Ürkütücü Alet: Vajinal Spekulum

Metalden yapılan bu alet, daha yumuşak bir tasarımı yapılana kadar, 19. yüzyıldan beri fazla gelişmeden günümüze kadar gelmiş.
Jinekolojik Şiddet Olarak Tanımlanan Ürkütücü Alet: Vajinal Spekulum

insan hakları kurumunun avrupa konseyi'nin bile "jinekolojik şiddet" olarak tanımladığı bir alet vajinal spekulum. tıpta; vücudun kulak, burun, vajina veya anüs gibi çeşitli bölgelerindeki boşlukların doktorlar tarafından genişletilerek incelenip muayene edilmesi için geliştirilmiş bir alet olarak tanımlanıyor.

atik roma'ya kadar uzanan bir tarihi var bu soğuk ve ürkütücü vajinal aletin. geleneksel olarak metalden yapılan bu alet, yona silikon tarafından bira daha yumuşak tasarımı yapılana kadar, aslında 19. yüzyıldan beri fazla gelişmeden kaldığı gözlenmektedir.

bu korkunç tarihinin merkezinde, metalik sesler ve soğuk olmasından çok, speculumun dayatmacı muayenelerde kullanılması var. 


gerçekten de 19. yüzyıl britanya'sında, üç yasa cinsel yolla bulaşan hastalıkları durdurmaya çalışırken (çünkü bunların ülkenin ordu ve donanmasının sağlığını tehdit ettiği düşünülüyordu), seks işçisi olduğundan şüphelenilen herhangi bir kadın, zorla speculum muayenesine gönderilebilirdi.

dönemin aktivistlerinden josephine butler, bu tür incelemeleri "zorla tecavüz" olarak nitelendirdi. en ufak bir hastalık belirtisi bile, bu kadınların semptomlar geçene kadar "kilitli hastane" olarak bilinen ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları tedavi etmede uzmanlaşmış bir kuruluşta tutulacağı anlamına geliyordu.


bekaret efsanesi

geçmişte, bekaret hala kızlık zarı fikri tabusu ile sıkı sıkıya bağlantılıyken, kızlık zarının zarar gördüğü ve bekaretin sona erdiği düşünüldüğü için spekulumdan korkulurdu. bu, bir kadının “saflığına” zarar verir ve onun biriyle evlenebilmesi ihtimalini zayıflatırdı.

her ne kadar en azından batı toplumlarında bu fikirler artık hangi boyutta spekulum kullanılacağına dair yaygın varsayımlar olmasa da hala cinsel aktiviteyi ifade eder.
abd'deki johns hopkins hastanesi'nde asistan doktor olan sarah walser, klinik eğitimini yaparken daha küçük boyutlar için "virginal spekulum" ve "extra virgin speculum" adlarının kullanıldığını öğrenince şok oldu. walser'in öne sürdüğü gibi, bu etiketler "önemli olan tek cinsiyetin heteronormatif penis -vajinal penetrasyon olduğunu" varsayar.

kızlık zarının yırtılma korkusu, vajinaları olan insanları rahim ağzındaki anormal hücreleri saptamak için pap smear gibi önemli rutin jinekolojik muayenelerden hala alıkoymaktadır. sağlık tavsiyesi siteleri bu tür korkuları yatıştırmaya çalışır. ancak kızlık zarı, var oldukları yerde bile (bazı kadınlar çok az kızlık zarı dokusuyla veya hiç dokusu olmadan doğarlar), esneklikleri açısından büyük farklılıklar gösterir.


nitekim 1880'lerde adet görmediği için hastanede yatan 19 yaşındaki bir kızın kızlık zarının o kadar esnek olduğu bulundu ki, bütünlüğünü en ufak bir şekilde etkilemeden, orta büyüklükte (bir inç) bir fergusson speculumu defalarca kullanıldı.

bu rahatsız edici bir hikaye çünkü "defalarca" kelimesinin kullanılması, bu genç kadının konuyu kanıtlamak için defalarca muayene edilmiş olabileceğini düşündürüyor. ancak bu dönemde bile speculumun vajinanın duvarlarını sıkıştırarak ağrıya neden olabileceği biliniyordu (ve bugün hala durum böyledir).

kadınların bedeni, her zaman temel anatomilerinden çok daha fazla anlam taşımıştır. genelde ahlak ve saflık hakkında konuşmak için kullanılırlar.  ve bugün bir uzmanla görüşen çoğu kadın için kızlık zarı artık önemli olmasa da, ağrı potansiyeline sahip invasive speculum, hastalık teşhis etmenin bir yolu olduğu kadar sağlık açısından da bir tehdit olmaya devam ediyor.

kaynak