İzmir'de Dolu Dolu Bir Gün Geçirmek İçin Çok İşinize Yarayacak Detaylı Bir Gezi Rehberi

İzmir'de gezilecek yerler neresi? İzmir'de nerede, ne yenir, ne içilir? İşte tüm bunların cevabı Ekşi Sözlük yazarı "whitesinek"in müthiş İzmir gezi rehberinde.
İzmir'de Dolu Dolu Bir Gün Geçirmek İçin Çok İşinize Yarayacak Detaylı Bir Gezi Rehberi
iStock


şehre dışarıdan geldiğimizi varsayalım

hava alanı yoluyla geliyorsak izban'a binip halkapınar istasyonunda iniyoruz . halkapınar istasyonundan da paraleldeki metrodan fahrettin altay istikametine binip konak istasyonundan iskele çıkışından çıkıyoruz. eğer terminalden otobüsle geliyorsak 302 numaraya binip yine konakta iniyoruz. toplu taşımada para, bilet vs. geçmediği için 7,5 liraya satılan kenkart'tan alıp içine bir 20 lira basıyoruz. bittikçe dolduruyoruz. 90 dakika içinde ilk binişten sonraki her biniş ücretsiz olduğu için ekonomi yapıyoruz. vapur, metro, izban ve otobüste kentkart geçiyor. 3 5 kart diye satılan geçici kartlar da var ama bunlarla ulaşım daha pahalıya geliyor. kentkart alıp bir daha geliş için saklamak veya bir tanıdığa vermek daha mantıklı. ayrıca 90 dakikalık süreyi kullanırken kentkart doldurmuyoruz çünkü dolum yaparsak süre sıfırlanıyor. kentkartı veznelerden, kentkart logosu olan market ve büfelerden ayrıca otomatlardan doldurabiliyoruz.


not

başlamadan önce şunu söylemek istiyorum. izmir dışardan gelişte yabancılar için ilk izlenim olarak bok gibi gözükür. garajdan gelsen her taraf gecekondu sanayidir hava alanından gelsen karabağlar'dan, gürçeşme altlarından vs. geçersin ki hepsi de görünüm açısından leş gibidir. her heyecanlı ergen gibi "bu ne ya amk , bu muymuş izmir" diye serzenişte bulunmadan önce az otur soluklan, keyif almaya bak.

devam

konakta indikten sonra saat kulesi'ni ve konak meydanını ufak çaplı geziyoruz. konak meydanını gezerken pazar günü olmamasını tavsiye ederim. pazar günleri er eğitim alayı ve motor meslek lisesinin önü gibi olabiliyor.


saat kulesinin karşısından kemeraltı'na giriş yapıyoruz


girişte solda şekerci ali galip bulunur. tarihi bir firmadır buradan çok lezzetli çikolata, şeker vs. alabilirsiniz. daha içerlerde ise yine çok eski bir firma olan kemal kutucu'dan şekerleme alabilirsiniz.

kemeraltı'nda kestane pazarı civarında turşu suyu içiyoruz


balık ekmek ve taze pişmiş midye yiyoruz. burada satılan midyeler türkiye genelinde en taze pişmiş ve en ucuz midyelerdir. sıcak midye bile yiyebilirsiniz.


buradan kızlarağası hanı'na geçiyoruz

kızlarağası hanı'nı gezdikten sonra ortadaki boş alanda çay kahve içebilir üst kattaki eski dükkanları da gezebilirsiniz. ayrıca kızlarağası hanı'nın etrafındaki kilimli kafelerde fincanda pişmiş türk kahvesi içebilirsiniz.


buradan hisarönü'ne geçiyoruz

buradan tespih tezgahlarından alışveriş yapabilir, iskender ve 1975'ten beri faaliyette olan meşhur hisar söğüşçüsü mustafa'dan söğüş yiyebilirsiniz. eğer hava sıcaksa meşhur mennan pastanesi'nden içinde gerçek karadut parçaları bulunan karadutlu dondurmayı mideye indirebilirsiniz.


ne midye yerim ne söğüş ne de balık ekmek dersen kemeraltı'nda iki tane favori pidecim vardır. biri numan pide diğeri ise kuyum pidedir. ikisi birbirine yakındır. kuyum pide kemeraltının baharatçıların bulunduğu sokağı üzerinde yer alır. numan pide ise kuşçulara doğru giderken ara sokaktadır. kuyum pidenin mutlaka üst katında oturun. tabanı ahşap tavanı kubbeli gibidir. küçücük bir penceresi vardır. mekanda değil de evde yemek yiyorsunuz gibi hissettirir. yürürken yer gacır gucur öter. numan pidenin ise pidesinin ekmeği biraz farklıdır. her ikisi de yenmelidir.ayrıca numan pidenin karşısında 3 adet ahşap ürünleri satan dükkan bulunur. buralarda ağaç ile yapılan her türlü ürünü bulabilirsiniz.

not: pideye yumurta sürdürüp mundar etmeyin.

bu da ahşap dükkanlarından bir tanesi


kemeraltı'nın iki ana sokağı vardır

(birinci anafartalar ve ikinci anafartalaar) ikisi birbirine paralel ilerler. ikisini de gezip bolca alışveriş yapabilirsiniz. biri tekstil ağırlıklı iken diğeri benim sevdiğim baharatçıların ağırlık olduğu diğer sokaktır. başdurak mevkiindeki meşhur yudumla şerbetçisinden kara dut şerbeti içebilirsiniz. ayrıca değirmen baharatçısından envayi çeşit baharat vs. alabilirsiniz.


abacıoğlu han uğrayabileceğiniz başka mekanlardan biri

burada güzel ev yemekleri yiyebilir , iş çıkış saatini denk getirirseniz kemeraltının ağır abileriyle rakı muhabbeti yapabilirsiniz. ayrıca içerisinde tuvalet mevcut.


bir diğer durağımız da havra sokağı

izmirin en eski alışveriş yerlerinden olan bu yer ismini hemen dibindeki havradan alır. buradan deniz ürünleri ve taze sebze meyve alabilirsiniz. fiyatları diğer şehirlerin ucuz adıyla anılan semt pazarlarından daha uygundur.


havra sokağı'ndan düz yukarıya doğru yürüyüp mezarlıkbaşına yani agora'ya çıkıyoruz

burada agora'yı gezebiliriz.


buradan fevzipaşa bulvarı istikametiyle veya tekrardan geriye doğru kemeraltı'nın içinden konak'a ulaşıyoruz

konak meydanı'nda kuşlara yem atıyoruz. vapur iskelesinin üstündeki kafede veya çim merdivenlerde çay içip dinleniyoruz.


konak meydanı'ndan küçük köprüyle konak pier'e geliyoruz

burada konak pieri gezip etrafındaki mekanlarda soluklanıp yemek, bira, çay, kola ne varsa nasipleniyoruz. gün batımına denk getirirseniz çok keyifli bir manzara izliyoruz. biraz yağlı olduğu için sevmeyebilirsiniz ama boyozu mutlaka deneyin. izmir kumrusuna dikkat edin içindeki biber acı olabilir.


konak meydanından pasaport iskelesi'ne yürüyebilirsiniz

deniz kıyısında oturup pelikan ve karabatakları izleyebilirsiniz.


buraya kadar gelmişken cumhuriyet meydanı'na uğrayabilirsiniz. 


bir sonraki meydan da alsancak vapur iskelesinin olduğu gündoğdu meydanı.


konak meydanı'nda bir diğer gezilecek mekan arkeoloji ve etnoğrafya müzeleridir

ikisi aynı yerde bulunur fakat binaları ayrıdır. varyantın hemen girişinde bahri baba parkının yanında yer alır.


eğer bacağımıza baldırımıza güveniyorsak 

varyant'tan yukarı doğru çıkarak şahane manzaranın tadına varıyor oyun ve oyuncak müzesine uğruyor daha sonra varyantın üst kısmındaki güzel fatih camiinin bahçesindeki çay ocağında izmir manzarası eşliğinde çayımızı kahvemizi içiyoruz

eğer vaktimiz varsa bayramyeri pazaryerinde halitbey ilköğretim okulu'nun arka kısmında tatar ailelerden kalmış bir gelenek olarak çiğbörek yiyoruz. pazar gününe denk getirirseniz pazaryerinde doğal otlar bulabiliyoruz.


eğer izmiri iyice tepeden göreceğiz derseniz eşrefpaşa istikametinden kadifekale'ye çıkıp buradan izmir manzarasına bakabilirsiniz.


bir diğer büyük gezilecek alan ise izmir kültürpark fuar alanı

fuar artık gaziemir tarafında ama gezilesi alan büyük bir park olarak yerinde duruyor. fuara ağustos ayında açılan fuar zamanı dışında giriş ücretsiz. çoğu kişi fuar zamanı gezilmesi gerektiğini düşünebilir ama bence fuarın en güzel zamanı havanın güzel olduğu hafta içi günleri. hafta içi kimse yoktur rahat rahat dolaşıp yürüyüş yapabilirsiniz. fuarın kendisi zaten şehrin göbeğinde nefes almak için mükemmel bir yerdir. içindeki gölette polyester kuğulara binebilir havuzların kıyısında oturabilirsiniz. hiçbir şey yapmadan oturmak bile insana huzur verir. ayrıca yanınızda çoluk çocuk varsa lunapark içindeki oyuncaklara çocukları bindirebilirsiniz hafta sonu ise sizde binebilirsiniz. buradan lozan kapısından alsancağa geçebilirsiniz.


konak istikametinden gidebileceğiniz bir başka yer dario moreno'nun sokağı ve tarihi asansördür

konak'tan güzelyalı yönüne doğru sahilin paralelinde ilerleyen mithatpaşa caddesi üzerinden yürüseniz dario moreno sokağının önünden geçersiniz. dario moreno'nun evini ziyaret ettikten sonra asansörle yukarı çıkıp manzarayı izleyebilir hatta yemek yer şarap içebilirsiniz.


asansörden indikten sonra aynı istikameti devam edip güzelyalı'ya geliyoruz

burada sahildeki mekanlarda oturup çay , kahve , bira , nargile içip yemek yiyebilirsiniz. köprüden karşıya geçip deniz kıyısında oturup yürüyebilirsiniz.


mustafa kemalpaşa sahil bulvarı üzerinde şehri çevreleyen körfezi bir uçtan diğerine gidebileceğiniz bisiklet yolu mevcuttur

konak vapur iskelesinde satılan bisim karttan alıp saati 2,40 liraya bisiklet binebilirsiniz. ayrıca bu bisikleti istediğimiz istasyonda bırakabiliyoruz. kartta bakiye kalmasa bile eksi bakiye kullanılabiliyor. bisikletleri almadan önce selesi, frenleri, pedalları sağlam mı kontrol edin.


sıradaki durağımız kent ormanı ve inciraltı ama ilk önce levent marina'ya uğrayıp cüzdanımıza güvenirsek yat ve körfez manzarası eşliğinde yemek yiyoruz 

aslında burada da uygun menüler oluyor. alsancakta yediğiniz eh işte biraz pahalı diyebileceğiniz menüler burada da mevcut. illaki yemeniz mecbur değil şöyle bir uğrayabilirsiniz.


marinadan çıktıktan sonra yürüyerek kent ormanına geçiyoruz

buradaki kafeden ucuza çay kahve içebilirsiniz ayrıca arka tarafında tuvalet mevcut. ufak çaplı bir botanik alan da bulunuyor. ocak , şubat aylarında buradaki gölette filamingoları, karabatakları ve mekeleri gözlemleyebilirsiniz.genelde burada aileler mangal yakıp piknik yapıyor. pazar günleri tavsiye edilmez çok kalabalık oluyor. mangal yasak yazıyor ama pek karışan yok. bence yasaklanmalı.


kent ormanından karşıya yürüyerek inciraltı'na geçiyoruz

burada çeşitli kafeler, liman, özdilek alışveriş merkezi vs. bulunuyor.


buradan otobüs ve dolmuşla teleferiğe geçiyoruz 

teleferiğe yayan olarak çıkış ve iniş mümkün. en son iniş çıkış parası 6 liraydı. baraj gölü veya izmir manzarası eşliğinde piknik yapabilirsiniz.


alsancak istikametini ayrı bir program olarak düşündüm. yapabileceğimiz etkinlikler:

çimlerde bira cips yapmak.


kıbrıs şehitleri caddesini gezmek


can yücel, muzaffer izgü ve gazi kadınlar sokağı'ndaki mekanlarda geyik yapabiliriz.


not

izmirde yaşayıp "böyle de bir izmir" varmış demek için mutlaka basmane meydanı'ndan anafartalar caddesi'ne girip mezarlık başından çıkın. götürdüğüm birkaç kişi izmirde böyle bir sokak olduğuna oldukça şaşırmışlardı. resimden belli olmuyor ama o ortamı solumak lazım . şam town diyebilirim.

Tek Kelimeyle Duygulara Tercüman Olabilen Almancanın 10 Harika Kelimesi