İş Hayatında Başarılı Olmak İçin İnsanlarda Sempati Uyandırmanın Yolları

Gündelik hayatta insanlara kendinizi sevdirmek istemeyebilirsiniz belki ama iş hayatında karşınızdakinde biraz sempati uyandırmanız illaki gerekebilir. İşte bir algı yönetimi uzmanından insanlarda pozitif bir algı uyandırmanın yöntemleri.
İş Hayatında Başarılı Olmak İçin İnsanlarda Sempati Uyandırmanın Yolları
Monsters, Inc. (2001)

sevgili dostlar, yaşamda başarının yollarından en önemlisi başka insanları etkilemek ve sempati kazanmanın yollarını biliyor olmaktır. şimdi ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak size çok güzel yollar göstereceğim. buyurunuz efendim.

a) insanlara kendini sevdir

dostum başka insanları asla eleştirme, kınama veya şikayet etme. onları oldukları gibi kabullenmeye çalış.

etrafındaki insanları dürüst ve samimice takdir etmeyi öğrenin. insanlar takdire ve değer görmeye açtır ve onların açlıklarını doyuranlara aşık olurlar.

birinde bir şey isteyeceğiniz zaman "ben bunu istiyorum" demek yerine o kişide yapmasını istediğiniz mesele hakkında şiddetli bir istek uyandırın. yani senin istemen değil onların istemesi önemlidir dostum.

b) insanlarda sempati üret

dostum sempati oluşturmanın temeli diğer insanlarla gerçekten ilgilenmeye başlamaktır. başkalarını umursamazsan onlarda seni umursamaz bu kadar basit.

gülümsemek önemlidir dostum. tüm bilimsel araştırmalar gülümsemenin başka insanlarda hızlı şekilde olumlu duygular ürettiğini söylüyor. mahkeme duvarı gibi suratınla kimsede sempati oluşturamazsın.

her insan için kendi adı herhangi bir dilde duyabileceği en tatlı ve en önemli kelimedir. bu sebeple insanların isimlerini unutma ve her fırsatta isimleriyle hitap et. örneğin iade ürün için gittiğin mağaza kasasında duran elemanın ismini göğsünde yazan isimliğinden okuyup ona " hatice hanım size zahmet olmazsa benim ufak bir iade işlemim vardı" dersen bir çok sorunu başından önlersin.

iyi bir dinleyici ol kardeşim. çeneni kapatıp dinlemeyi öğren ve başkalarını kendileri hakkında konuşmaya teşvik et. insanlar kendileri hakkında konuşmaya bayılır ve onları dinleyenlere daha da bayılır.

konuştuğun zaman her zaman karşındaki kişinin çıkarları açısından konuş. onlara senin ne kazanacağından değil onların neleri kazanacaklarından bahset.

sempati konusundaki en önemli husus başka insanlara kendilerinin önemli olduğunu hissettirmek ve bunu içtenlikle yapmaktır. herkesin en derin arzusu kendini önemli ve değerli hissetmektir. tüm kavgaların sebebi de insanların kendilerini önemsiz ve değersiz hissetmelerinden çıkar.


c) insanları kendi düşüncene ikna et

dostum kendi düşüncelerini tartışarak başkasına kabul ettiremezsin. bir tartışmadan en iyi şekilde yararlanmanın tek yolu tartışmaktan kaçmaktır. tartışmaları kazansan bile karşı taraf ikna olmaz tam tersine düşmanın kesilir.

her zaman diğer insanların fikirlerine saygı göster hiç kimseye asla "yanılıyorsun" deme. gerçekten yanılsa bile insanlar düzeltilmekten hoşlanmaz ve kendilerini aptal hissederler. kendilerini aptal hissederlerse de bu duyguyu ona yaşatana ifrit olurlar. hata göstermek yerine sorularla hatasını kendisinin bulmasını sağla.

bunun tam tersine eğer bir konuda yanılıyorsan bunu hemen ve kesin şekilde kabul et. insanlar kendi hatalarını kabul edebilenlerin güçlü karaktere sahip olduğunu düşünürler.

her konuşmana mutlaka dostane bir şekilde başla bu konuşma stresli bir durum bile olsa her zaman dostluk enerjisini kullan. konuşmalarda genelde ağırlıklı olarak karşı tarafın konuşmasını sağla bazen insanlar sen ağzını çok açmadan konuşa konuşa kendilerini ikna ederler.

birisini ikna edeceğin zaman karşındakine kabul edeceği yeni fikrin kendisine ait olduğunu hissetmesini sağlarsan müthiş olur. genelde kimse başkasından yeni fikir kabul etmekten hoşlanmaz. bu fikir ne kadar doğru olursa olsun.

ikna konusunda temel anahtar olayları ve konuları başkalarının açısından görebilmektir. örneğin ayakkabı satıyorsan o ayakkabıyı ayağına giyecek insanın psikolojisini düşünmen lazımdır.

sana bir tüyo daha vereyim insanlar basit amaçlara değil ulvi ve asil amaçları daha kolay ikna olurlar. örneğin bir firmada çalışanlara "patronun daha çok kazanması için fazla mesai yapmanız gerekiyor" dersen orayı yıkarlar ama " arkadaşlar biz bir aileyiz ülkemizin bu zor durumunda daha çok çalışarak hep beraber bu fırtınadan çıkacağız, unutmayın hepimiz aynı gemideyiz" dersen şansın daha yüksek olur.

d) insanları dönüştür

insanları dönüştürmenin püf noktası bunun onları incitmeden ve kızdırmadan yapmaktır çünkü insan dediğimiz olgu pek değişmekten hoşlanmaz.

öncelikle her tür dönüştürme işlemine övgüler ve takdirlerle başlayın. sonra bir takım hatalarına sorular sorarak dikkat çekin sakın ha sakın bu iş böyle olmaz gibisinden işe girişmeyin. hatta daha güzeli onların hatalarını gündeme getirmeden önce kendi hatalarınızdan bir kaçını ortaya koyun ki ortam güzelleşsin

bu süreçte kesinlikle emir talimat vermeyin bunun yerine sorular sorun ve karşı tarafın egosunun kırılmasına izin vermeyin.

dönüşüm sürecinde her türlü gelişim ve değişimi minicik ve önemsiz bile olsa cömertçe överek karşınızdakinin itibarını yükseltin. teşvik edebileceğiniz her aracı kullanın ve hataların son derece kolayca düzeltilebileceğini anlatın. kısacası değişim ve dönüşümün mutluluk getireceği anahtarını kullanmanız lazım. dağın hemen arkasındaki güzel yeşil vadilerden bahsedin.

e) eleştirme hastalığından kurtul

her tür eleştiri egolarının kontrolündeki insanlara karşı beyhude çabalardır. eleştiri karşınızdaki insanı savunma moduna geçirir ve ne kadar haklı bir eleştiri olursa olsun karşı taraf kendini aklamak için var gücüyle direnir. eleştiri egoları ve gururları yaraladığı için tehlikelidir, insanlara kendilerini önemsiz ve değersiz hissettirir onları size düşman eder.

eleştirmek matah bir beceri değildir. beş yaşındaki çocuk bile eleştirebilir, şikayet edebilir ve kınayabilir. dünyanın en aptal insanı bile eleştiriyi bilir. ancak üst düzey insanlar eleştirmeden anlayışlı ve bağışlayıcı olabilirler. eleştirmeden yaşamak için ciddi bir özdenetim ve asil bir karakter lazımdır.

büyük insanlar büyüklüklerini kendilerinden küçükleri ezip aşağılayarak değil onları anlayarak ve doğru yönlendirerek gösterebilir.

her zaman karşınızdaki insanların duygusal olduklarını hatırlayın. karşınızda mantıksal kişiler yok tam tersinde tamamen duygularına esir olmuş, türlü önyargılarla dolup taşmış ve gurularıyla kibirleri tarafından yönlendirilen insanlar var.

bu sebeple başkalarını etkilemek onları eleştirerek değil onların amaçları, hedefleri, istekleri hakkında konuşmak ve bunları nasıl elde edebileceklerini onlara göstererek olur.

başarının herhangi bir sırrı varsa, o da diğer kişilerin bakış açısını anlama ve olayları kendi açından olduğu kadar o kişinin açısından da görme yeteneğinde yatmaktadır.

not: başarı ve insanları etkilemek konusunda kanalımda birçok eğitim videosu bulabilirsin. onlara da bir göz atsan kendine büyük iyilik yaparsın dostum.

işte kanal


sevgilerimle...