İnsanların Sosyal Medya Alışkanlıklarından Hareketle Kişilik ve Zekayı Tespit Edebilen Çılgın Yazılım
cambridge üniversitesindeki michal kosinski isimli bir akademisyen 6 milyon denek kullanarak bir algoritma geliştirir ve insanların facebook ve twitter'da takip ettikleriyle paylaştıklarını kullanarak onların kişilik, zeka ve hayattan duydukları memnuniyeti %95 isabetle tahmin edebilen bir yazılım geliştirir. bu yazılım geliştirilirken milyonlarca kişinin önce facebook hesabında yaptığı paylaşım ve beğendiği sayfalar bir yere yüklenir, daha sonra kişilere kişilik ve zeka testi verilir. daha sonra bu iki veri birbiriyle eşleştirilir.
big data'nın kullanımıyla ortaya müthiş bir iş çıkar ve bir insanın beğendiği şarkıcı veya film starlarından yola çıkarak zeka ve kişiliği tahmin edilebilir hale gelir. bugün yazılım internette paylaşıldığı için buraya facebook ve twitter sayfanızı girip kendi kişilik ve zekanız konusunda makinenin 5 saniyede yaptığı analizleri okuyabiliyorsunuz ve hayrete düşüyorsunuz. makinelerin ve yapay zekanın geldiği nokta gerçekten insanı dehşete düşürüyor.
incelediğimiz başlık: (bkz: facebook ve twitter'dan kişilik testi)
test linki: https://goo.gl/nafx3m
abimizin sayfası: http://www.michalkosinski.com/
işin formülü de burada
eğer facebook veya twitter sayfanız yoksa sayfanın aşağısına inip boş kutuya yazdığınız herhangi bir yazıyı kopyalayıp algoritmanın kişiliğinizi ve zekanızı tahmin ettmesini sağlayabilirsiniz. yalnız yazdığınız yazının ingilizce olması gibi bir zorunluluk var.
sonuçlarınızı gördükten sonra "take more psychometric tests" yazan yere tıklayarak çok sayıda kişilik ve zeka testine ulaşabiliyorsunuz. bu testlerden bazılarını yapınca sonuçlarınıza bu testlerin sonuçları da ekleniyor.
bu testlere direkt şu sayfadan da ulaşabilirsiniz: https://discovermyprofile.com/?utm_source=ams
özellikle "intelligence" yazan kategorideki testleri yaparsanız iq skorunuzu öğrenebilirsiniz. bu testler internette dolaşan kolpa testlerden çok daha güvenilir. sonuçta adamlar cambridge üniversitesi. boru değil.
bu konuda okuma yapmak isteyenlere:
https://www.washingtonpost.com/…-liked-on-facebook/
https://www.wsj.com/…y-better-than-we-do-1437582242
http://www.economist.com/…risk-and-reward?frsc=dg|d
https://www.theguardian.com/…ge-stanford-university
http://www.sciencemag.org/…u-better-your-friends-do
https://www.wired.com/…1/facebook-personality-test/
http://time.com/…663775/facebook-likes-personality/
https://www.ft.com/…8426-00144feabdc0#axzz3h8znb8l0