İnsanlar Ne Zamandan Beri Arama Kurtarma Köpeklerini Kullanıyor?

İnsanları bulmak için neden köpekler seçildi? Kaç tür arama kurtarma köpeği var? Bir köpek nasıl arama kurtarma köpeği olabiliyor? Arama kurtarma köpeklerinin tarihi.
İnsanlar Ne Zamandan Beri Arama Kurtarma Köpeklerini Kullanıyor?

"1900'lerin başında ordu ve kızıl haç, savaş alanında yaralı askerlerin ve personelin yerini tespiti için, almanya ve fransa da savaş alanındaki sağlık personelinin yerini tespit etmek ve üsse dönmelerine yardımcı olmak için köpekleri kullanmaya başlamış. arama köpekleri ikinci dünya savaşı'nda, ingiltere'nin enkaz altında kalan kurbanları bulmak için arama köpeklerini kullanmaya başlamasıyla daha da popüler hale gelmiş.

zamanla da özellikle savaş veya felaket anlarında, köpekler kurbanların yerini tespit etme, nöbet tutma, mesaj taşıma, keşif, devriye ve arktik bölgelerde kızakla taşıma gibi çeşitli kurtarma operasyonlarında kullanılmış.

1962 yılında bill ve jean syrotuck, washington eyaleti alman çoban köpeği kulübü'nün diğer bazı üyeleriyle birlikte kendi arama köpeği birimlerini geliştirmeye başlamışlar.


insanları bulmak için neden köpekler seçildi?

köpekler inanılmaz koku alma sistemlerine sahiptir. sadece 115 milyon ila 300 milyon arasında koku alma reseptörüne sahip olmakla kalmazlar, aynı zamanda koku alma sistemleri tek tek kokuları ayırabilir ve takip edebilir, bileşik kokuların tek tek bileşenlerini bulabilir (örneğin, doğru eğitilmiş bir narkotik köpeği, aynı kimyasal bileşenlerden bazılarını içeren diğer bitkiler veya çözeltilerle bir odaya yerleştirilmiş olsa bile, marihuanayı oluşturan belirli bileşikleri gösterecektir) ve tam üzerinde olmak zorunda kalmadan kokunun yönünü bulabilir.

köpekler inanılmaz avcılardır ve çoğu köpek asla kendi yiyeceklerini bulmak zorunda kalmasa ve sonuç olarak asla avlanmayı öğrenmese de, avlarını takip etmek ve yakalamak için gerekli tüm fizyolojik yeteneklere sahiptirler. evcil köpeklerin ataları yiyecek aramak için neredeyse her gün kilometrelerce yol kat etmek zorundadır. maraton mesafelerini istikrarlı bir şekilde kat etme yeteneğine sahipken, sonunda avlarının peşinden koşmak için yeterli dayanıklılığa sahiptirler. kurtlar aynı zamanda sürü hayvanlarıdır, yani gruplar halinde, tek bir birim olarak avlanmaları gerekir. yalnız avcı olmadıkları için, onları bir insan partnerle "avlanmaya" motive etmek, diğer birçok yırtıcı hayvana göre çok daha kolaydır.

ek olarak, köpekler insanlarla çok yakın çalışmak üzere yetiştirilme gibi doğaları gereği benzersiz bir özelliğe sahiptir. bildiğimiz kadarıyla, insan yüzünü soldan sağa doğru okuyan ve aynı zamanda diğer köpekleri düz bir şekilde gözlemleyen başka bir hayvan yoktur. köpekler bizimle başka hiçbir canlının yapamayacağı şekilde iletişim kurabilir. onlar, insan meslektaşlarının ne yaptığını gerçekten izleyecek ve zaman zaman bunu taklit etmeye çalışacak sosyal öğrenicilerdir. binlerce yıldır köpekler bizim sadık yoldaşlarımız olmuştur. bizimle birlikte avlanırlar, koyunlarımızı güderler, bizi korurlar, bizi rahatlatırlar, bizimle oynarlar, yemeğimizi paylaşırlar ve bizimle uyurlar.

bu noktadan sonra, polis departmanları arama köpekleri kullanmaya başladı ve diğer arama köpeği organizasyonları gelişmeye başladı. insan gücüyle gerçekleştirilemeyecek hedeflere ulaşmak için k9'ları kullanmaktadır.


sar türleri nelerdir?

bir sar ekibinin çalışacağı ortama ve araziye bağlı olarak, çeşitli ekip türleri vardır. bunlar öncelikle şunlardan oluşur:

yer: yer tabanlı sar ekipleri alçak arazilerde uzmanlaşmıştır ve sar ekiplerinin çalıştığı en popüler ortam türlerinden biridir. yer çalışmaları çoğu ormanlık alan, tarlalar, şehirler ve yerleşim alanlarından oluşur.

dağ: dağ tabanlı sar ekipleri dağlık arazide etkin bir şekilde çalışmak üzere eğitilmiştir. bu ekiplerin çoğu özel ilk yardım eğitimi alır, iple iniş deneyimi eğitimi alır ve kaya tırmanışı hakkında bilgi sahibidir. dağ sar ekipleri çok zinde olmalı ve zorlu ve bazen dengesiz arazilerde etkili bir şekilde çalışabilmelerini sağlayacak özel ekipmanlara sahip olmalıdır.

mağara: diğer sar türlerinin çoğundan daha az yaygın olan mağara tabanlı sar çok özeldir ve mağaralarda mahsur kalan kişileri çıkarmayı amaçlar.

kentsel: afet arama kurtarma olarak da bilinen kentsel arama ve kurtarma, arama çalışmalarının çok özel bir şeklidir. kentsel/afet birimleri doğal, kazara ya da terörizmle ilgili afetler sonrasında gömülen mağdurları çıkarmaktan sorumludur. kentsel arama kurtarma, fema yönergelerine özgü son derece yoğun eğitim ve görevlendirme gerektirir. bir fema görev gücünü yönetmek için gerekenler çok katıdır ve büyük ölçüde resmi deneyim gerektirir.

muharebe: özellikle ordu tarafından kullanılan muharebe sar, muharebe bölgeleri içinde veya çevresinde kaybolan veya yaralanan kişilere kurtarma operasyonları sağlamaya dayanır.

denizcilik: denizcilik veya suda arama ve kurtarma, denizde kaybolan veya karaya tehlike sinyalleri gönderen kişileri kurtarmaya özeldir. mağara ve kentsel arama kurtarma gibi deniz arama kurtarma da çok özel eğitim ve ekipman gerektirir. amerika'da deniz arama kurtarma çalışmaları genellikle sahil güvenlik, donanma ya da gönüllü kuruluşlar tarafından yürütülür.


ne tür arama kurtarma köpekleri vardır?

k9'lar çoğu arama kurtarma ekibi için son derece yararlı bir varlıktır. bir perspektiften bakacak olursak, ortalama bir insanın 5 ila 6 milyon arasında koku alma reseptörü vardır. ortalama bir köpek 115 milyon koku alma reseptörüne sahipken, alman çoban köpeği gibi ırklar ortalama 215 milyon, tazılar ise yaklaşık 300 milyon koku alma reseptörüne sahiptir.

köpekler sadece insanlardan çok daha fazla koku reseptörüne sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda bireysel kokuları, bu kokuların yönünü ve hareketlerini sıralayabilen ve sadece koku yoluyla dünyanın 360 derecelik bir görünümünü algılayabilen oldukça karmaşık bir koku alma sistemi ile kutsanmıştır.

iyi eğitimli arama köpekleri (özellikle iz takip köpekleri), birkaç gün beklemiş ve başka kokularla kirlenmiş olsa bile tek bir kokuyu kilometrelerce takip edebilir. çoğu zaman, çok sayıda insan arama grubu görevlendirilse bile, insanların yalnızca görme yetisine güvenmeleri nedeniyle arama sırasında kurbanları kolayca gözden kaçırabilirler. iyi eğitimli bir k9 bir kurbanın yerini on dakika içinde bulabilirken, bir insan ekibinin bulması saatler ya da günler alabilir.

sar k9 ekipleri genellikle tek bir arama türünde uzmanlaşmış köpekler kullanır. arama ve kurtarma köpekleri belirli amaçlar için farklı şekilde eğitilir.

takip/iz sürme: arama ve kurtarma köpekleri için en yaygın eğitim türlerinden biri olan iz sürme, bir köpeğin belirli bir kayıp kişiyi bulmak için tek bir insan kokusunu yakalamasını ve dikkat dağıtıcı unsurlar, geniş mesafeler ve farklı araziler boyunca takip etmesini gerektirir. bu eğitim türü polis köpekleri için de kullanılmaktadır.

afet/kentsel: afet arama köpekleri, genellikle doğal afetlerden veya bina çökmelerinden sonra gömülen kurbanların yerini tespit etmek için gereklidir. kurbanı göremeseler bile herhangi bir insan kokusunun tam kaynağını bulmak için eğitilirler ve bakıcılarına orada birinin olduğunu bildirmek için havlama uyarısı verirler. bu köpekler tasmasız çalışır ve işlerinde iyi olmak için çok özel bir eğitim gerektirir. şu an itibariyle, kapana kısılmış kurbanların yerini tespit etmede afet köpekleri kadar hızlı ya da güvenilir olan hiçbir radar sistemi ya da insan yapımı icat bulunmamaktadır.

vahşi doğa: büyük bir dayanıklılığa sahip olan ve engebeli arazide yüksek hızlarda etkili bir şekilde çalışabilen vahşi doğa arama köpekleri, vahşi doğa arazisinin geniş alanlarında herhangi bir insan kokusunun tam kaynağını bulmak ve kokusunu almak için eğitilmiştir. bu köpekler genellikle insan kokusunun çok az olduğu ya da hiç olmadığı, ancak kurbanların bulunduğunun tahmin edildiği alanlarda görevlendirilir.

insan kalıntıları tespit (kadavra): çok sofistike bir tespit köpeği türü olan hrd k9'lar, ölmüş insanların tamamından, insan çürümesi kanıtlarının herhangi bir küçük parçasına kadar her şeyi bulmak için eğitilmiştir (örneğin bir diş/dişler, kemik parçaları, toprak üzerinde bırakılan adiposer veya ölümle ilgili bir travma meydana gelmedikçe normalde bulunmayacak herhangi bir küçük madde parçası). ikg k9'ları kara, afet veya su için eğitilebilir ve neredeyse her yerde bulunan kaynakları bulabilmelidir: bir ağaçtan sarkan kanıtlar kadar yüksekte, yerin birkaç metre altına gömülü olanlara kadar - bazen beton veya kar altında. ikg köpekleri ayrıca her türlü kapalı alanda (konut, ticari, bazen afet) ve açık arazide rahatlıkla çalışabilmelidir. ikg köpekleri, çaresiz ailelerin acılarının dindirilmesine büyük ölçüde yardımcı olur ve önemli kanıtların yerini tespit ederek iğrenç suçların kurbanı olan bireylere adaletin sağlanmasına yardımcı olabilir.

başka arama kurtarma köpekleri de vardır. çığ köpekleri dağlık bölgelerde kar altında kalan insanların bulunmasına yardımcı olabilir. bazı arama kurtarma köpekleri kaybolan hayvanların bulunmasına bile yardımcı olabilir - diğer köpekler de dahil!


sar köpeği olabilmesi için hangi eğitim gereklidir?

iyi bir burun yeterli değildir. yetkin bir sar köpeği, temel itaat becerilerinden başlayarak çok sayıda eğitime ihtiyaç duyar. daha sonra sar köpekleri, takipçilerini nasıl izleyeceklerini, sinyal vermeyi ve stresli durumlarda uygun şekilde davranmayı öğrenirler. görevlilerinin de eğitime ihtiyacı var. işleyiciler genellikle kolluk kuvvetleri, itfaiye ve acil durum müdahale uzmanları olarak eğitilir.

yavru köpekler eğitime 8-10 haftalıkken başlar ve 1 veya 2 yaşlarında işe başlarlar. iş fiziksel olarak zorlu olduğundan, sar köpekleri genellikle 5-10 yaşlarında emekli olurlar. bu çalışkan köpekler, daha sonra, genellikle ailenin bir parçası oldukları bakıcılarıyla birlikte, hak ettikleri bir emekliliğin tadını çıkarırlar."

kaynak123