İnsan Neden Gaz Çıkarır ve Osurur?

Hemen herkesin bir günde 2,5 litre gaz çıkarıp osurduğunu biliyor muydunuz? Peki neden kaynaklanıyor bu olay? İşin bilimsel kısmına bir bakalım.
İnsan Neden Gaz Çıkarır ve Osurur?

herkes; her gün, soluduğu havadan, içtiği içeceklerden ve sindirim sistemimizdeki bakterilerden kaynaklanan yaklaşık 2,5 litre gaz çıkarır ve osurur. vücudumuz bu büyük miktarda gazı anüs ve ağız yolu ile atar. bazen gaz çıkardığımızı bile fark etmeyiz. çıkan gaz fark edemeyeceğimiz miktarda olabilir ve bazen hiç kokmaz.

ineklerin aksine, insan osuruğunun ana bileşeni metan gazı değildir. osuruğu yanıcı kılan genellikle içerdiği hidrojen gazıdır.

osurmak tamamen normal olmakla birlikte, normalden fazla gerçekleşmesi altta yatan bir tıbbi soruna işaret edebilir.

neden osururuz?

bağırsaklarda birikenlerin dışarı çıkmak zorunda olması bunun başlıca sebebidir.

yuttuğumuz hava bağırsaklarda birikir ancak bağırsakta biriken gazın çoğunluğu yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan bakteriler tarafından üretilir. bu gaz esas olarak hidrojen ve karbondioksittir ve kokuya sebep olan eser miktarda kükürtten kaynaklanır.

herkes osurur mu?

istisnasız herkes osurur. bazı insanlar hiç osurduktan sonra yakalanmadığı için osurmuyorlarmış gibi düşünülebilir.


çok fazla osuruyorum, sebebi nedir?

bazı insanların diğerlerinden daha çok gaz çıkarması normaldir. nhs'ye (ulusal sağlık sistemi) göre insanlar günde 5 ila 15 kere osururlar. ancak normalden daha fazla osurmaya sebep olabilecek bazı durumlar da vardır.

osuruk, hem çölyak hastalığının hem de laktoz intoleransının bir belirtisidir. sindirimi zor olan yiyecekleri tüketmenin yanı sıra kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hazımsızlık ve gastroenterit aşırı şişkinliğe neden olabilir. bazı ilaçların da bu şekilde bir yan etkisi olabilir. endişeleriniz varsa bir doktoru görmenizde fayda vardır.

gaz çıkarmak yerine tutarsam ne olur?

olduğu yerde kalır ve bir sonraki tuvalete girişinizde çıkar ya da daha sessiz bir şekilde dışarı sızar. er ya da geç dışarı çıkacaktır.

kaynak: bbc science focus