İlk Kadın Hekim ve Bilim İnsanı Olarak Bilinen Merit Ptah Hiç Var Olmamış Olabilir mi?

MÖ 2700'lü yıllarda Antik Mısır'da yaşadığı düşünülen Merit Ptah, ilk kadın hekim ve bilim insanı olarak biliniyordu ancak yapılan araştırmalar böyle bir insanın hiç var olmamış olabileceğini gösteriyor.
İlk Kadın Hekim ve Bilim İnsanı Olarak Bilinen Merit Ptah Hiç Var Olmamış Olabilir mi?

merit ptah, internette ve popüler tarih kitaplarında "ilk kadın hekim ve bilim insanı" olarak tanımlanmaktadır.

1930'larda kate campbell hurd mead'in eski mısırlı bir şifacı hakkındaki bir raporu, yanlış yorumlamasıyla ortaya çıkmış ve bu figürün kökenleri araştırılmış.

merit ptah, feminizmin ikinci dalgası sırasında popüler tarih anlatılarında giderek öne çıkan bir figür haline gelmiş. -merit ptah vakası aynı zamanda hatalı tarihsel anlatıların yayılmasını sağlayan faktörlere de işaret etmektedir.-

efsaneye göre, tarihteki ilk kadın doktor yaklaşık 5000 yıl önce, m.ö. 2700 civarında antik mısır'da yaşamıştır. bazen efsanelerin de bir nedeni vardır: söz konusu doktor merit ptah, muhtemelen var olmamıştır.

eski mısır'da kadınlara büyük saygı gösterilirdi. hathor (aşk ve bereket tanrıçası), ma'at (hakikat ve düzen tanrıçası) ve nut (gökyüzü tanrıçası) da dahil olmak üzere mısır tanrılarının çoğu tanrıçaydı. insan bedenli ama aslan başlı olarak tasvir edilen tanrıça sekhmet, doktorların ve şifacıların koruyucusuydu.

kadınlar erkeklerle eşit haklara sahipti. toprak ve iş sahibi olabilir, istediklerini giyebilir, kocalarından boşanabilir ve güçlü sosyal konumlara sahip olabilirlerdi. tarihte kaydedilen ilk kadın hekim olduğu söylenen merit ptah'ın mö 2700 civarında kraliyet sarayının başhekimi olduğu düşünülüyordu. hatta krallar vadisi'ndeki piramitlerden birinin üzerinde onun resmi vardı.

gerçekten öyle miydi?

2019 yılının sonlarında mikrobiyolog ve tıp tarihçisi jakub kwiecinski, "journal of the history of medicine and allied sciences" dergisinde merit ptah efsanesini çürüten bir makale yayınladı. kwiecinski bir basın açıklamasında, "neredeyse bir dedektif gibi, her şeyin nasıl başladığını ve merit ptah'ı kimin yarattığını bulmak için tüm ipuçlarını takip ederek hikayesinin izini sürmek zorunda kaldım" dedi.

merit ptah bugün bildiğimiz şekliyle, mezarı m.ö. 25-22. yüzyıllara tarihlenen pesehet adlı gerçek bir şifacıdan doğmuş gibi görünmektedir. kwiecinski, başka bir tıp tarihçisi olan kate campbell hurd mead'in yanlışlıkla pesehet ile oğlunun mezarında başhekim olarak adı geçen isimsiz bir kadını karıştırdığına inanmaktadır. oğul, m.ö. 2700 yıllarında mısır'ın beşinci hanedanlığı döneminde baş rahipti.

hurd mead'in tarihi çalışması 1930'ların başında yayınlandı. ikinci dünya savaşı kadınların toplumdaki rollerinde büyük değişikliklere neden oldu ve kwiecinski, merit ptah'ın 1940 yılında tıpta kadınlarla ilgili bir makalede tekrar ortaya çıktığını belirtiyor. ardından 1960'larda ve 1970'lerin başında kadınlar tıp fakültelerine kabulde ayrımcılığa karşı başarılı bir şekilde mücadele ettiler. merit ptah'ın hikayesi çeşitli kitap ve makalelerde yeniden canlandı ve feminist bir akademik ikon olarak statüsü pekiştirildi.

kweicinski basın açıklamasında, "son derece duygusal, ama aynı zamanda son derece kişisel, eşit haklar meselesiyle ilişkilendirildi," dedi. "tüm bunlar merit ptah'ın hikayesinin tekrar tekrar anlatılmasına neden olan mükemmel bir fırtına yarattı."

merit ptah'ın hayatı bir efsaneydi. ancak onun popülaritesi, kadınların bilim ve tıp alanında eşit olarak görülmeye duydukları gerçek açlığı yansıtıyor. kwiecinski, merit ptah'ın hikayesinin beyaz ve avrupa-merkezci çevrelerde başlayıp çoğalmasına rağmen, "siyah afrikalıların bilimsel dehasının bir örneği" olarak parladığı afro-merkezci siyahi tarihinde de yer aldığını belirtiyor.

bir bakıma, merit ptah olarak kabul ettiğimiz kişinin hiç var olmamış olması önemli değil. o hala dünyanın dört bir yanındaki kadınlar -doktorlar, hemşireler, bilim insanları- için bir figür ve ilham kaynağı olarak duruyor. kwiecinski'nin dediği gibi: "o, kadınları tarih kitaplarına yeniden yazmak ve tıp ile stem'i kadınlara açmak için verilen 20. yüzyıl feminist mücadelesinin çok gerçek bir sembolüdür."

kaynak12