İki Galaksinin Birleşmesi Durumunda Neler Olur?

İki galaksi birleşince neler olur? Gezegenler çarpışır mı, yıldızlar yok olur mu? Kısaca açıklayalım.
İki Galaksinin Birleşmesi Durumunda Neler Olur?

iki galaksi birleşmesi... çoğunlukla bu olay çarpışma olarak geçer ama birleşme diye adlandırmak daha uygun.

birleşme esnasında büyük galaksiler küçük galaksileri tamamen yutar, küçük galaksi artık büyük galaksinin bir parçası haline gelir. bu olay "galaktik yamyamlık" olarak adlandırılmaktadır. çok bilinmese de galaksimiz de cüce galaksiler ile birleşmektedir.

Birleşen NGC 2207 ve IC 2163 galaksileri.

eğer galaksiler benzer boyutta ise galaksilerin spiral yapısı yok olacaktır ve iki galaksi birleşip devasa eliptik bir galaksi haline gelecektir. (andromeda ve samanyolu galaksisini örnek olarak verebiliriz. zaten samanyolu ve andromeda galaksisi çarpışma rotasındadır ve önümüzdeki birkaç milyar yıl içerinde "birleşecektir.")


yukarda çarpışma yerine birleşme diye adlandırmanın daha uygun olduğunu söylesem de bu birleşme sırasında harbiden de bazı şeyler çarpışır. galaksilerin baya bir kısmını oluşturan gaz ve toz, birleşme esnasında çok hızlı bir şekilde birbiriyle çarpışır ve sıkışır. bunun sonucunda devasa büyüklükteki yıldız oluşum bölgeleri meydana gelmektedir. birleşme esnasında bir sürü yeni yıldız oluşmaktadır. (bu birleşmelerin tamamlanmasının birkaç milyar yıl aldığını unutmayın.)


birleşme sonucunda yıldızlar ve gezegenler pek zarar görmez fakat bazı istisnalar olur. mesela birkaç talihsiz yıldız çarpışabilir ve bazı gezegenler birleşme sürecindeki büyük kütle çekimsel etkiler nedeniyle galaksiden uzağa savrulabilir.

kaynak 1 / kaynak 2 / kaynak 3

Samanyolu ve Komşu Galaksi Andromeda'nın Önünde Sonunda Çarpışacak Olması