İki Boyutlu Çizgi Filmlerde Üç Boyut Hissi Veren Sahneler Nasıl Çekiliyor?
bu yazıyı okuyan herkes illaki bir şekilde çizgi film izlemiştir, peki izlerken bir şey dikkatinizi çekti mi? iki boyutlu ekranda üçüncü boyut yanılsaması veren, derinlik algısı sağlayan sahnelerden bahsediyorum, evet. bu sahneleri nasıl çizmişler ya da nasıl yapıyorlar acaba diye merak ettiyseniz eğer buyrun anlatayım.
tam olarak aşağıdaki gibi sahnelerden bahsediyorum, anlamayanlar için daha fazla ve çarpıcı örnekler burada var.
bu sahneleri, karmaşık mekanizmalı görünen ama aslında çok zekice olan multiplane camera diye bir aletle çekiyorlar. şöyle bir şey:
mantığı ise gayet basit, kamera sabit iken resimde gördüğünüz katmanlarda duran, bir kısmı şeffaf olan tablolar uzaklaşıp yakınlaşmakta.
göksel bir cismi düşünelim, mesela ay. üç boyutlu dünyada siz nereye giderseniz gidin ay aynı büyüklükte görünecektir.
aynı yaklaşımı bir çizgi evrende yapıp ayın büyümemesini sağlamak için, ay tablosunun bulunduğu katman sabit kalmalı, diğer düzlemler kameraya yakınlaşmalıdır
şu şekilde:
uzaklaşımda ayın küçülmesini engellemek için ise diğer katmanlar aya yaklaşmalıdır
o da şöyle:
çizilen hareketli konular ise bu tablolar üzerine yerleştirilen şeffaf asetat kağıtlarıyla canlandırılabiliyor, tabi bir sahneyi çekmek için yüzlerce defa aynı şeyi yaptıklarını ve ne kadar zorlu olabileceğini söylememe gerek yok. bu olaya parallax effect deniliyor ve günümüzde bilgisayar programlarıyla (adobe premiere, after effects) halledilebiliyor.