II. Dünya Savaşı'na Katılıp Sağ Salim Dönen 10 Kardeş: Lysenko Ailesi
lysenko ailesi, ukrayna'nın merkezinde, günümüzde korsun-shevchenkivskyi bölgesinde bulunan brovakhy köyünde yaşıyordu. ivan ve olga lysenko çifti; mikhail, feodosiy, pyotr, ıvan, andrey, pavel, vasiliy, alexander, nikolay ve stepan adında on erkek çocuk yetiştirdi. birinci dünya savaşı gazisi olan babaları, onlara cesaret ve hayatta kalma hikayeleri anlatıyordu.
savaştan önce en büyük kardeş feodosiy 30 yaşındaydı ve şoför olarak çalışıyordu. stepan traktör kullanıyordu, pavel çobandı, vasiliy inşaatta çalışıyordu ve en küçüğü henüz 14 yaşında olan aleksandr ise köyün demirci ocağında çalışıyordu. ikinci dünya savaşı avrupa'yı sararken, lysenko kardeşler hizmet çağrısına cevap verdi. her biri çeşitli cephelerde farklı bir birliğe atandı.
mikhail
mikhail, korsun cephesinin zorlu savaşlarına katlanarak piyade keşif askeri olarak görev yaptı. kanev yakınlarında düşman kuvvetleri tarafından kuşatıldı ve sonunda esir alındı, ancak esaretten kurtulmayı başardı. hastanede uzun bir iyileşme döneminin ardından mikhail, 1944 yılında cepheye döndü ve ukrayna , moldova ve macaristan'ın kurtuluşuna katıldı. mikhail'in hizmeti, macaristan 'ın miskolc şehri yakınlarında sona erdi.
feodosiy ve pyotr
feodosiy, kardeşi mikhail gibi keşif görevinde bulundu. ancak, budapeşte yakınlarında ekibi bir mayın tarlasıyla karşılaştığında şansı yaver gitmedi ve bacağının kaybıyla sonuçlandı. pyotr ise savaş boyunca telefon operatörü olarak görev yaptı ve 1946'da evine döndü.
ivan
ıvan, cherkasy, lubny, romny ve kiev'in savunmasında savaştı. yakalandı ve treblinka toplama kampına gönderildi, daha sonra oradan kaçmayı başardı. ivan'ın savaş yolculuğu romanya'nın pascani kentinde sona erdi ve burada gösterdiği cesaretten dolayı cesaret madalyası aldı.
andrey ve pavel
andrey kısa süre sonra yakalandı ve almanya'ya götürüldü. bir ay boyunca zorlu koşullara katlandıktan sonra kaçmayı başardı ve 1944'te cepheye geri döndü. ıaşi yakınlarındaki çatışmalarda yaralandı ama sonunda ailesinin yanına dönmeyi başardı. pavel, andrey gibi, almanya'ya gönderildi. 1. ukrayna cephesi tarafından kurtarıldı ve batıya doğru devam etmeyi seçti.
vasiliy
lysenko kardeşler arasında tek subay olan vasiliy, üsteğmen rütbesine sahipti. ukrayna'dan budapeşte'ye kadar olan yolculuğunda yoğun çatışmalara şahit oldu ve bu çatışmalar sırasında üç kez yaralandı. kendisine kızıl yıldız nişanı verildi.
alexander
alexander, savaş sırasında bir sinyal görevlisi olarak görev yaptı ve berlin'e gitti.
nikolay
20 yaşında cepheye gelen nikolay, sadece 1 ay savaştı . 1944 yılında hastaneden taburcu edilerek ailesinin yanına gönderildi.
stepan
stepan, savaş sırasında tank operatörü olarak görev yaptı. smolensk yakınlarında tankı vuruldu ve alevler içinde kaldı, bu da onda ciddi yanıklar bıraktı. yaralarına rağmen savaşmaya devam etti ve daha sonra doğu prusya'da tekrar yaralandı. iyileştikten sonra stepan, japonlara karşı savaşa katılmak üzere mançurya'ya yeniden görevlendirildi. ancak, oraya vardığında savaş çoktan bitmişti. lysenko kardeşlerin eve dönen son üyesiydi ve sonunda 1947'de ailesiyle bir araya geldi.