Hindistan'da 5-10 Milyon İnsanın Ölümüne Neden Olan Büyük Trajedi: Madras Kıtlığı

1876-1878 yılları arasında gerçekleşen Madras kıtlığı, o dönem İngiliz kraliyet yönetimi altındaki Hindistan'da yaşanan açlık ve vahşet dönemiydi.
Hindistan'da 5-10 Milyon İnsanın Ölümüne Neden Olan Büyük Trajedi: Madras Kıtlığı

1876-1878 yılları arasında gerçekleşen madras kıtlığı (büyük hindistan kıtlığı) o dönem ingiliz kraliyet yönetimi altındaki hindistan'da yaşanan açlık ve vahşet dönemiydi.

kıtlığın temel nedeni, iki yıl üst üste muson yağmurlarının yağmaması nedeniyle yaşanan kuraklıktı. çiftçiler yağmur yağmadığı için mahsul alamıyor, sürekli ellerindekini tüketmek zorunda kalıyordu. bunun üzerine, ingiliz sömürgeci güçlerin çiftçilere yüksek vergiler uygulamaya devam etmesi, hali hazırda gıda sıkıntısı yaşayan hintlilerin ellerindeki mahsulleri de kendi ülkelerine götürmesi sıkıntıyı daha da büyüttü.

kıtlık, tahminen 670.000 kilometrekarelik bir alanı etkiledi ve yaklaşık 58.5 milyon insanı doğrudan etkiledi. alt sınırı 5,6 milyon, üst sınırı 9,6 milyon insan hayatını kaybetti. özellikle yaşlı nüfus arasında hızla yayılan kolera ve sıtma gibi hastalıklar ölüm oranını daha da artırdı. birçok insan yiyecek ve iş bulmak amacıyla göç etmek zorunda kaldı. insanlar yiyecek bir parça bulmak için birbirlerine saldırmaya, evleri ve dükkanları yağmalamaya başladı ve bu da durumu tarihteki en ölümcül kıtlıklardan biri haline getirdi…

britanya hükümeti krize başlangıçta pekte oralı olmadı fakat felaketin boyutu ortaya çıktıkça, istihdam sağlamak amacıyla yardım kampları düzenleyerek bayındırlık tarzı iş projeleri uygulamaya koydu. bu sebeple, o dönem hindistan’da yer alan çiftçiler ve zanaatkarlar ingilizlerin açtığı plantasyonlarda istihdam etti. gelecekte tekrar böyle bir sıkıntı yaşanmaması için sulama altyapısındaki iyileştirmeler, kıtlıkla mücadele fonunun kurulması ve tarım politikalarındaki değişiklikler yapıldı.

olay birkaç yıl sonra ingilizler için normale dönmüş gibi olsa da, hindistan halkı için yıllardır anlatılmaya devam edecek acı bir tecrübenin başlangıcı oldu…

kaynak