Henüz Kesin Bir Tedavisi Olmayan HIV İçin Yürütülen Güncel Aşı Çalışmaları

AIDS'e yol açan HIV virüsünün henüz kesin bir tedavisi yok. HIV pozitif olan insanlar, hayatlarının sonlarına dek bazı ilaçları kullanmak zorundalar. Peki net bir tedavi için aşı çalışmaları yok mu? Elbette var.
Henüz Kesin Bir Tedavisi Olmayan HIV İçin Yürütülen Güncel Aşı Çalışmaları

avac'in sitesine göre şu anda faz 3 aşamasında olan 4 tane hiv aşısı var

1. hvtn 702 or uhambo
2. hpx2008/hvtn 705 or ımbokodo
3. hvtn 706/hpx3002 or mosaico
4. prepvacc

bunlardan ilkinin (hvtn 702 or uhambo) 2020 şubat ayında başarısız olduğu açıklandı. fakat hala hasta takip işlemleri yapılmaktaymış.

dördüncü aşı (prepvacc) ise faz 3'e covid-19 sebebiyle başlayamamış. bu bir aşı ve prep hapının birlikte kullanılmasından oluşan bir çalışma.

sanırım şu anda en çok umut vaaden aşı "ımbokodo" aşısı. bu aşıya katılan 2,600 kişinin hepsi kadınmış ve bu sene tüm katılımcılar aşılanmış. bu aşı sadece afrika'da uygulanmakta ve arkasında johnson & johnson şirketi gibi bir dev de var. sonuçları 2023'de açıklanması bekleniyor. https://www.csrwire.com/…ne-with-the-imbokodo-study

3. aşımız da mozaik denilen bir aşı ve imbokodo aşısı ile aynı metod ile geliştirilmiş. ancak bu aşı afrika'da değil orta asya, avrupa ve amerika gibi ülkelerde denenmekte. ve yine imbokodo aşısının tam tersine sadece erkeklerde özellikle geyler üzerinde denenmekte. bu aşının da 2023'de açıklanması bekleniyor.

bu arada türk çiftin başında olduğu biontech şirketinin de preklinik bir çalışması varmış. aynı korona aşısında olduğu gibi mrna bazlı aşı. dileyen şuradan bakabilir: https://biontech.de/science/pipeline


tedavi konusunda da çeşitli gelişmeler var

mesela bağışıklık sisteminin göremediği gizli hiv rezervuarlarını gizlendikleri yerden çıkaracak ve anti viral tedaviye cevap verecek şekilde onları hedefleyecek çalışmalar var.
https://medicalxpress.com/news/2020-07-hiv.html

benzer bir hiv rezervuarı çalışması da mevcut: https://medicalxpress.com/…l-immunotherapy-hiv.html bu çalışmada da car t hücreleri yeniden programlanıp, t hücrelerinin hiv'li hücreleri tanıyıp yok etmesini sağlıyor.

yine sadece crispr teknolojisi ile değil ancak hem anti viral tedavi hem de crispr'ın birlikte kullanımından hiv'i yok edebilecek çalışmalar da mevcut.
https://www.nature.com/…les/s41467-019-10366-y#sec2

yine aynı makaleyi konu alan türkçe bir içerik için;
https://bilimfili.com/…-genomdan-tamamen-temizlendi