HDR Teknolojisi Hangi Özellikleri Sayesinde Daha Yüksek Görüntü Kalitesi Sağlıyor?

Son dönemde 4K Blu-Ray filmler ve yeni model TV'lerde gördüğümüz HDR nedir, nasıl daha iyi görüntü verir? Kısaca açıklayalım.
HDR Teknolojisi Hangi Özellikleri Sayesinde Daha Yüksek Görüntü Kalitesi Sağlıyor?
iStock

önce: hdr nedir?

ks. high dynamic range. hdr resimler ve normal rgb resimler arasındaki fark resimlerin içinde barındırdıkları bilgi miktarlarıdır. hdr resimler normal resim bilgisinin yanında yüksek ışık bilgisini de içinde saklar. hdr resimler kullanarak sahnede hiç ışık kullanmadan son derece gerçekçi çıktılar elde edilebilir. bu formattaki resimler sahnede kullanıldıklarında doğru yansıma ve doğru ışıklandırma sonucunu verirler...

SDR ve HDR farkı

hdr destekleyen monitörler ve tv'ler, hdr modunda inanılmaz bir görüntü kalite farkı oluşturuyor

bunun iki sırrı var:

1. renk aralığı. görülebilir spektruma daha yakın olan dci-p3 renk aralığında renkler veriliyor. bunu sağlamak için de r,g,b bileşenleri başına 8-bit yerine 10-bit değerler kullanılıyor.

2. bölgesel aydınlatma. klasik lcd ekranların arka plan aydınlatması yekpare değiştiğinden bölgesel olarak parlaklık farkı yaratamıyor ve dinamik kontrast veremiyor. oysa bölgesel parlaklık değiştirebilen teknolojiye sahip paneller bu imkanı sağlayabiliyor. hele hele oled panellerde ayrı bir arka aydınlatma olmadığından bu çocuk oyuncağı.

4k'dan çok daha büyük bir beyin patlaması yarattığını söyleyebilirim hdr'ın.

tek kötü yanı ekran görüntüsü ya da video kaydı hdr olarak kaydedilmeyince ciddi kalite kaybı olması...

örnek

Marvel's Spider-Man Random Fight HDR


her şey çamur gibi oluyor. yani streamer'sanız bu keyiften şu anda istifade edemiyorsunuz. hdr destekleyen resim formatları var (avif, heif vs) ama şu anda destek zayıf sanırım. ayrıca hdr destekleyen her ekran aynı derecede güzel hdr tecrübesi sağlamıyor. bunun da bir kalite standartlarına oturması lazım.

kaynak