Havacılıkta Neden "Kırmızı ve Tozluysa Dokunma" Diye Bir Söz Vardır?

Olur da bir uçak kokpitinde kendinizi bulursanız, tozlu ve kırmızı renkli şeylerden özellikle uzak durun.
Havacılıkta Neden "Kırmızı ve Tozluysa Dokunma" Diye Bir Söz Vardır?

aslında tahmin edebileceğiniz üzere, kırmızı en çok dikkatimizi çeken ve genel olarak tehlike/dikkat ile ilişkilendirdiğimiz bir renk. o yüzden, kokpitteki tehlikeli ve geri dönüşü olmayacak işlere yarayan kontrollerin üzeri genelde kırmızı bir kapakla kapatılmış ya da kırmızıya boyanmıştır.

mesela burada gördüğünüz iki tatlış anahtar gibi:


boeing 737 kontrol panelinde, üzerlerinde "disconnect" (ing: bağlantıyı kes) yazan bu anahtarların görevi, sol veya sağ motordaki entegre sürücü jeneratörünü (idg = integrated driver generator) devre dışı bırakmaktır.

motorun dönüşünden elektrik üretmekle sorumlu idg'nin bu kapatma işlemi uçak bakıma alınmadan geri dönüştürülemez. dolayısıyla bir düğmenin üstünde kırmızı kapak varsa, mc hammer'ın da buyurduğu gibi you can't touch this!

tozluluk da yine tahmin edebileceğiniz gibi sık kullanılmayan kontrollerin üzerinde toz birikmiş olması ile alakalı. örneğin buradaki ponçik kırmızı kollara pek -umarım bakım zamanı hariç hiç- dokunulmaz:

zira bu kollardan herhangi birini kaldırdığınızda motora yakıt akışı durur, hidrolik valfler kapanır ve motor içi yangın söndürücü kullanıma hazır hale gelir. arkasından kolu sağa ya da sola çevirdiğinizde, yangın söndürücünün içeriğini motora boca eder. tahmin edebileceğiniz üzere bu da geri dönüşü olmayan bir işlemdir.

o yüzden olur da bir uçak kokpitinde kendinizi bulursanız, tozlu ve kırmızı renkli şeylerden özellikle uzak durun.