Hareketli Cisimleri Algılayamamaya Neden Olan Çok Nadir Bir Hastalık: Akinetopsia
akinetopsia ya da hareket körlüğü, nörolojik bir hastalıktır. akinetopsia hastaları hareketi algılayamaz, hareket halindeki şeyleri olağan bir şekilde göremez. bir göz hastalığı değil, beyin hastalığıdır. akinetopsia, striat korteks dışındaki bilateral kortikal lezyonların ardından hastanın özellikle görsel hareketi algılama yeteneğini kaybettiği kişiler arasında nadir görülen bir sendromdur.
akinetopsia hastaları, nesnelerin yumuşak hareketlerini süreksiz bir donmuş kare görüntüsü olarak gördüğünü söyler. bu nedenle hastalar, örneğin çayı bir bardağa dökmekte güçlük çeker; çünkü sıvı, buz gibi donmuş görünmektedir. semptomun görsel hareket yolundaki özellikle de mt/v5 alanındaki hasardan kaynaklandığına inanılmaktadır. transkraniyal manyetik stimülasyon çalışması, sağlıklı deneklerde akinetopsinin mt/v5 alanının manyetik stimülasyonu ile seçici ve geçici olarak indüklenebileceğini ortaya çıkarmıştır. akinetopsia; travmatik beyin hasarı, alzheimer hastalığı veya inme gibi hastalıklar da bildirilmiştir.
kotaro sakurai, tsugiko kurita, youji takeda, hideaki shiraishi ve ichiro kusumi, "akinetopsia as epileptic seizure" (20 mayıs 2013) makalesinde japon bir hastanın durumunu şöyle anlatır ve durumu bir nevi epileptik nöbet gibi inceler:
"hasta 61 yaşında, sağ elini kullanan bir japondu. psikomotor gelişimi normaldi. 46 yaşında, sağ paryetal lobda bir serebral arteriyovenöz malformasyon (avm) keşfedildi. hastanemizde avm'ye radyoterapi uygulanmasına rağmen nidus tamamen tıkanmadı. 47 yaşından itibaren sol görme alanında ara sıra görsel flaş halüsinasyonları yaşamıştı. bu; birkaç yıl sonra ortadan kaybolsa da 58 yaşında iken, bir sinema filmindeki donmuş kareleri andıran ve nesnelerin yumuşak hareketlerinin aniden ortaya çıkmasına neden olan başka bir görsel semptom yaşamaya başladı.
semptom; bir konuşma sırasında meydana geldiğinde, kelimeler normal hızda akıyordu. ancak karşıdaki kişinin figürü ise bir filmin fotoğraf karelerinde olduğu gibiydi. şekil, boyut, renk ve görme alanları normaldi. semptomlar birkaç saniye sürüyordu ve hareket eden bir şey olmadığında doğal olarak donma da olmuyordu. bu semptomlar ayda birkaç kez meydana geldi. hastanemizde avm için tekrar muayene edilmesine rağmen nidus tamamen tıkanmıştı. 59 yaşında, semptom her gün birkaç kez ortaya çıktığı için artık nöroşirurji bölümü'ne sevk edildi. görme semptomu epileptik nöbet tanısı aldı ve antiepileptik ilaçlarla tedaviye başlandı. ancak, valproat ve levetirasetam nöbetlerini kontrol edemedi. 61 yaşında bölümümüze sevk edildi.
nöbetler hakkında, "birdenbire kendimi hasta hissediyordum; daha sonra günde birkaç kez kareleri donduran dünyaya giriyordum." dedi. nörolojik muayenesi normaldi. beyin mr'ı, sağ parietal lobda avm'yi düşündüren yüksek yoğunluklu bir alan ortaya çıkardı. kafa derisi interiktal eeg ve manyetoensefalografide (meg) tekrarlayan sağ temporal sivri uçlar vardı. görsel semptomunu, mt/v5 alanı dahil olmak üzere sağ temporal ve parietal kortekslerin aşırı uyarılmasından kaynaklanan akinetopsia olarak teşhis ettik. akinetopik semptomunu tamamen baskılayan karbamazepin 200 mg/gün uyguladık. eeg'deki sağ temporal sivri uçlar kaybolmuştu. cbz'ye devam etti ve o zamandan beri hiçbir semptom göstermeden yaşıyor."
kaynaklar: tr.wikipedia, scencedirect, ncbi.nlm.nih websiteleri.