Güzel Olmanın İşe Alımda Ne Kadar Etkisi Var?
ayni etki insanlarin aldigi maaslarda da gecerlidir. daniel s. hamermesh ve jeff e. biddle isimli iki ekonomistin 1994 yilinda yayinlanan beauty and the labor market baslikli makalelerinde yaptiklari empirik calismalar sonucunda guzel gorunumlu kisilerin normal gorunumlu kisilere kiyasla daha yuksek maas aldiklari, normal gorunumlu kisilerinse cirkin gorunumlu kisilere gore daha fazla maas aldiklari sonucu cikmistir. akademisyenler burada 'goreceli guzellik' kavramini kullanmislardir.
aslinda konunun esas dinamikleri sosyoloji, felsefe ve psikoloji gibi farkli disiplinlerle incelenebilir. bahsi gecen makalenin giris cumlesi de "he (aristotle) used to say that personal beauty was a better introduction than any letter." diyerek felsefeye goz kirpar. cogu kisisel gelisim veya is hayatinda etkili imaj minvalinde verilen egitimlerde de kisisel gorunumun onemine deginirler.
bunlarin birisinde edindigim bilgiye gore gorunumun karsi taraf uzerindeki etkisi %70'mis (tabii bu bilginin dogrulugunu sorgulayinca tatmin edici bir cevap alamadim). sizin icin guzellik ikinci veya ucuncu planda olabilir. ama cevrenizdekilerin buyuk cogunlugu icin bu boyle degil maalesef. o yuzden guzel veya iyi gorunmekte her zaman fayda vardir.
başvurduğunuz departmana göre değişebilen etkidir. sekreterlik, pazarlama, insan kaynakları gibi birimlerde insanla muhattap olacağınızdan güzellik pozitif bir etki yaratabilir fakat, masa başında kod yazan bi mühendis için çok da tipe bakılmaz açıkçası.
daha önce çalıştığım küçük firmada, çalışan aradığımızda adaylarla önce ben konuşurdum, sonra da patron konuşurdu. genelde 3 adayda kararsız kalırdım. bi tane de yem olarak gönderirdim. en kötüsü olarak. sekreter alınacağı zaman şöyle bir baktım da;
1. aday: 2 yıllık büro yönetimi ve sekreterlik bitirmiş. çok genç. diksiyonu çok düzgün. adı: hamza. tabi isim vermiyorum. ama bildiğin çok garip bir ismi vardı.
2. aday: 12 sene sekreterlik yapmış. takım elbiseyi kuru temzilemeye vermekten, uçak biletlerini ayırtmaya kadar her türlü şeyi yapan bir asistan. lise mezunu.
3. aday: 5 sene çalışmış. diksiyonu inanılmaz kötü. telefonu öküz gibi açıyor. konuşmasından bir şey anlaşılmıyor. ama 1.72 boyunda, kocaman memeleri var, çıkık bir kalça ve dolgun dudakları var.
3. adayı patronun önüne bunu siktir et demesi için gönderdim. 2. aday da büyük ihtimalle patronun beğenmeyeceği bir hatundu. ama 1. aday bize uygundu. sadece adı garipti. pek de güzel değildi.
neyse parton hepsiyle tek tek görüştü ve meme kazandı. ben de o işyerini 10 gün sonra terk ettim, başka yere geçtim.
iş ilanında geçen "prezentabl" kelimesinin karşılığıdır.
kamuda da karşılığını bulmaktadır.hatta sadece güzelliğin değil güzellik yanında bekarlığında mülakatlarda çok etkili olduğu bilinir. 5 kişi (adı saklı bir üst kurulun uzman yardımcılığı pozisyonuna mesela) alınacak bir mülakatta 4 bekar bayan ve bir evli erkek alınır örneğin. erkek alalım da iyice foyamız meydana çıkmasın ama rakip de olmasın denir.
eğer iş görüşmesine giren patronun kendisi ve işletme de öyle çok büyük olmayan, patronun her gün sizi görebileceği büyüklükte bir işletmeyse, güzelliğinizin etkisi kesinlikle pozitif olacaktır.
kesinlikle birbiriyle doğru orantılıdır. çünkü işverenler artık sizin eğitiminizin yanında hobileriniz, fobileriniz, kıyafetiniz vs. ile de ilgilenmektedir. zaman zaman ters tepse dahi öz güven seviyesi iyi ayarlanırsa fiziksel görüntüsü daha hoş olan insanların daha çok şansı oluyor. bu yüzden estetik ameliyat olanların sayısında artış olmuş.