Gravel Bike (Toprak Yol Bisikleti) Alacaklara Tavsiyeler

Hem toprak, bozuk yollarda hem de şehir içinde kullanabileceğiniz yeni bir melez bisiklet türü olan gravel bike konusunda elinizden tutacak bir rehber.
Gravel Bike (Toprak Yol Bisikleti) Alacaklara Tavsiyeler

gravel bike alacaklara yardımcı olabilecek kısa bir yazı

kullanıcılarına farklı sürüş tipolojilerini bir arada sunarak onlara sıradışı, hızlı ve bir o kadar da eğlenceli bir sürüş deneyimi vadeden gravel bike'ların popülaritesi özellikle son yıllarda epey bir artmış durumda.

ülkemizde toprak yol bisikleti olarak da tamınlanan bu türün, asfalt ve toprak zemini tek bir bisiklet ile deneyimlemek isteyen amatör ve profesyonel sürücülere verebileceği neler var, gelin kısaca birlikte göz atalım:

canyon grail cf sl 8.0 e-tap


gravel bike nedir?

gravel bike , temelde bir bisiklet ile birden farklı zemin tipolojisinin üstesinden gelebilmek için üretilmiştir; drop bar ile kurgulanan kullanım pozisyonu ve aerodinamik kadro tasarımı sayesinde, sürüş yaptığınız zeminde hızlı ve güvenli bir biçimde yol almanızı sağlar.

farklı tipte zeminleri içerisinde barındıran geziler için tasarlanmış bir bisiklete sahip olmak, asfalt gibi düzgün yüzeylerin yanında orman yolları ve patikaların içerisinde de sorunsuzca ilerleyebilmenizi ve bisikletinizi kamp malzemeleriyle doldurup uzun mesafeler katederek şahane bir bisiklet gezisi macerası da yaşayabilmenizi mümkün kılar.


kadro malzemesi

en yaygın kadro malzemeleri alüminyum ve karbon fiberdir. bunun yanında çelik ve titanyum kadrolar da piyasada bulunabilmektedir.

alüminyum uygun fiyatlı ve dayanıklıdır, bu da onu nispeten düşük bütçeli bisikletler için doğru seçim yapar. bunun yanında aliminyumdan üretilmiş pahalı bisikletler de bulunmaktadır.

karbon fiber bir kadro aluminyuma göre daha hafiftir, ayrıca esnekliği ile
daha konforlu bir sürüş sunar ve fakat pahalıdır.

çelik ve titanyum kadrolar ise alüminyumdan daha hafif ve dayanıklıdır ayrıca pas da tutmazlar. bunun yanında titanyum işlemesi zor bir malzemedir ve pahalı bir alimünyum kadro, uygun fiyatlı bir titanyum kadrodan çok daha iyi performans sunabilir.

geometri

ilk bakışta klasik bir yol bisikletiyle oldukça benzer gibi görünse de, gravel bike'ların geometrisi yol dışında arazide de dengeli bir kullanım için tasarlanmıştır. bu da daha uzun bir aks mesafesi ile maşa için daha geniş açılar anlamına gelir. ayrıca arazi sürüşleri de düşünülerek orta göbek lokasyonu yol bisikletlerine göre daha yukarıda konumlandırılmıştır.

yol bisikletlerine göre daha uzun tasarlanmış bir alın borusu ile açıları yol bisikletlerine oranla daha dışa dönük ve daha geniş tasarlanmış gravel bike drop bar dizaynı, sürücülere bozuk zeminli yollarda maksimum hakimiyet kabiliyeti sunar, ayrıca yol bisikletlerinden daha dik ve konforlu bir sürüş pozisyonu sağlarlar.

lastikler

gravel bike'ların bir diğer temel özelliği, ön maşada ve üst çeki boruları arasında geniş miktarda lastik boşluğuna sahip olmalarıdır; bu sebepten dolayı yol bisikletinden önemli ölçüde daha geniş lastikler kullanabilmeye imkan tanırlar. bu tipolojideki gravel bike lastikleri, 40 psi ve/veya daha düşük basınçlarda kullanıma olanak tanıyabildiklerinden dolayı engebeli arazilerde ekstra konfor ve çekiş gücü sağlarlar.

bunun yanında lastik seçiminizin, bisikletinizin sürüş tarzı üzerinde büyük etkileri vardır;. diş desenli olarak dizayn edilmiş gravel bike lastiklerinde ne kadar dişe ihtiyacınız olduğu bisikletinizin genel kullanım amacıyla doğrudan ilişkilidir; örneğin kuru patikalar ile asfalt kombinasyonlu bir kullanım için hafif tekstürlü lastikler uygun olacakken, çamurlu parkurlar için ekstra tutuş ve çekiş için yan çıkıntılara da sahip daha agresif desenli lastikler uygun olacaktır. bunun yanında bu tip daha yoğun ve derin desenli lastikleri seçmek, asfalt yol performansınızda düşüşe sebep olabilir.

kısaca lastik seçiminizde dikkat etmeniz gereken konular, kullanım amacınız doğrultusunda düşünmeniz gereken lastik yuvarlanma direnci, yol tutuşu ve yanaklarda yer alan delinme koruması ile ilgilidir.

toprak yol bisikleti tekerlekleri genellikle iç lastiksiz (tubless) olarak üretilir. bunun sebebi iç lastiksiz tasarımın standart bir lastikte iç lastiğin lastik ve jant arasında sıkıştığı türden lastik patlama risklerini azaltması ve lastik basıncının düşük tutulabilmesine imkan sağlamasından kaynaklanmaktadır.

buna ek olarak lastik içerisine enjekte edilebilen bir sızdırmazlık sıvısı ile dikenler, çakıl taşları ve diğer sivri nesnelerin sebep olduğu küçük delikler hızlıca kapatılarak, çok fazla hava kaçmadan önce kauçuktaki küçük kesiklerin etrafında bir sızdırmazlık katmanı oluşturulabilir. şayet delik sızdırmazlık maddesinin kapatamayacağı kadar büyükse, patlamış bir iç lastiksiz lastiği onarmak yine de mümkündür.

gravel bike'lar genelde, 650b (27.5 inch) ve 700c (29 inch) teker çapı ile satılmaktadırlar, bunun yanında 700c daha yaygın olarak piyasada bulunur ve 700c tekerlekler için daha fazla model seçeneği mevcuttur.


fren sistemi

toprak yol bisikleti fren sistemi disk frendir. bunun sebebi toz, toprak, yağmur, çamur gibi fiziksel durumlarla karşılaşıldığında pabuç fren sistemine göre daha iyi performans sunabilmesidir. disk frenler günümüzde gravel bike'ların dışında iyi donanımlı yol bisikletlerinde yaygın olarak kulanılmaktadır.

vites sistemi

çoğu gravel bike artık standart olarak bu tür için üretilen vites sistemi donanımlarıyla gelmektedir. bunlar shımano grx, sram xplr ve campagnolo ekar'dır.

burada markadan daha ziyade en önemli karar, tek yapraklı aynakol dişlisi ve çift yapraklı aynakol dişlisi arasında karar verebilmektir.

günümüzde artık süper kompakt yapıda tasarlanan hafif zincir setleri sayesinde çift yapraklı aynakollar da gravel bike larda yaygın olarak kullanılmaktadır. çift yapraklı aynakolun sunduğu yüksek vites aralığı sayesinde bisiklet hem dik yokuşların üstesinden kolaylıkla gelebilmekte hem de yüksek hız gerektiren yollarda maksimum performans sağlayabilmektedir.

aksesuar montaj kapasitesi

toprak yol bisikletlerinin bir diğer tipik özelliği genel olarak aksesuar ve bagajlar için çok sayıda montaj noktasına sahip olmalarıdır.

canyon bisiklet'in grizl ve grail modelleri de dahil olmak üzere bir çok kaliteli bisiklet üreticisinin gravel bike modellerinde çamurluklar için montaj noktaları bulunur. sepet rafı için montaj noktaları da yine bir çok gravel bike modelinde oldukça yaygındır; bu bisikletler ile her türlü hava koşulunda işe gitmek ya da geniş lastikli kış yol bisikleti olarak kullanmak sizin için harika bir seçim olabilir.


elektrikli toprak yol bisikleti (e-gravel bike)

elektrikli bisikletler günümüzde tüm dünyada hızla popülerlik kazanmaktadır ve en iyi bisiklet üreticileri elektrikli bisiklet ürün gamlarını hızla genişletmeye devam etmektedirler. bu tip bisikletler , motosiklet mantığı ile çalışmayıp siz pedal çevirdikçe motorun gücünü aktıve ederler; pedala binen yük arttığında ve siz fazla efor harcamaya başladığınızda pedal desteği artar; tam tersi durumlarda ise pedal desteği azalır. piliniz olduğu sürece bu bisikletler ile yol almak çocuk oyuncağıdır.

son bir ekleme

gravel bike'ların da kendi içerisinde 2 alt başlıkta incelenebileceğini belirterek yazıma son vermek istiyorum; bunlardan ilki daha çok aksesuar bağlantı noktasına sahip ve daha uzun mesafeler alarak maceraya atılmanızı sağlayacak tasarımlardan oluşurken, diğeri gravel bike yarışlarında kullanılmak üzere dizayn edilmiş aerodinamik ve hafiflik odaklı daha agresif makinalardır. örneğin ridley'in kanzo fast modeli tam bir gravel bike yarış bisikleti iken canyon bisiklet'in grizl modeli daha çok farklı doğa aktivitelerine yönelik bir bisiklettir...

ridley | kanzo fast


canyon | grizl


sonuçta tercihimizi hangi bisikletten yaparsak yapalım, güvenliğimizi sağlayacak ekipmanlar edinmeden aman bisiklet kullanmayalım.

tüm bisiklet severlere selamlar, halis saygı, haziran 2024