Gördüğümüz Bir Rüyayı Nasıl Hatırlayabiliriz?
rüya bitiminden sonra, dakikalar içerisinde o rüyanın büyük bir bölümünü unuturuz. bu konuda teoriler ortaya atılmış fakat rüyaları hatırlama eylemi psikologların ilgisini çekmeye devam etmiştir. bu bazen kişiyi analiz etmede, bazen de kişinin günlük hayatının devamı niteliğinde olan duygularını, düşüncelerini ve isteklerini saptama da önem taşımaktadır.
araştırmacılar, rüyalarını hatırlayabilen insanların kişilik özelliklerini incelediklerinde genel olarak; hayal kurmaya, yaratıcı düşünmeye ve iç gözlem yapmaya eğilimli olduklarını görmüştür. aynı zamanda, daha pratik yaşayan ve kendi dışındaki şeylere odaklananların rüyalarını hatırlamada güçlük çektiklerini raporlamıştır. bu da bazı insanların doğal olarak rüyalarını hatırlama olasılıklarının diğer insanlara göre daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir.
stres veya travma yaşamak, insanların ertesi gün hatırlama olasılıklarının daha yüksek olduğu rüyalar ve kabuslar görmesine neden olmaktadır. örneğin; sevilen birini kaybettikten sonra kederle başa çıkan bir kişi, ölüm hakkında çok ayrıntılı bir şekilde rüya görebilir ve bunu hatırlar.
beynin flip tarafındaki aktivitesi de kişinin rüyaları daha kolay hatırlamasına izin verebilir. uyku uzmanı julie lambert: “beyninizde temporoparietal kavşak adı verilen, bilgi ve duyguları işleyen bir bölge var. bu bölge ayrıca sizi uyku içi uyanıklık durumuna sokabilir ve bu da beyninizin rüyaları daha iyi kodlamasını ve hatırlamasını sağlar.” ayrıca neuropsychopharmacology dergisinde yayınlanan ve international business times tarafından bildirilen bir araştırma da iyi düzeyde rüya hatırlama bildiren kişilerin temporoparietal kavşakta rüyalarını sık sık hatırlamayanlara göre daha fazla aktiviteye sahip olduğunu belirtmiştir.
rüyaları hatırlamak; bilinçaltı zihninizi anlamanıza, zor kararlar almanıza, stresle başa çıkmanıza ve daha berrak bir rüya görmenize yardımcı olabilir. ilham veya eğlence kaynağı olarak da hizmet edebilir. rüyaları hatırlamasanız bile, siz onlara sahipsiniz.
peki rüyalarınızı hatırlamıyorsanız neler yapılabilir?
öncelikle çok uykusuzsanız ve çok hızlı uykuya dalarsanız, beyniniz hipnogojik rüya görmez. bu, beyninizin uygun bir şekilde uyku için kapanırken geçtiği bir süreçtir(15-20 dakikanın üzerinde). eğer uykusuz olursanız ve çok hızlı bir şekilde uykuya dalarsanız, beyniniz akşamları başlatmak için bu “erken rüyaları” saklama şansı bulamaz. bu yüzden öncelikle buna dikkat etmelisiniz. bu süreç sağlıklı geçildikten sonra, daha uzun rem uykusuna geçersiniz. bu da, zihninizin duyguları boşaltabildiği ve psikolojik iyileşme yapabildiği bir zamandır. bu aşama, berrak ve hatırlanabilir rüyalar için en büyük potansiyele sahiptir.
başka neler yapılabilir?
1. kronotipinize göre yatağa gidin ve zamanlamanıza uygun olun. bu şekilde, çok hızlı veya yavaş uykuya dalmazsınız, çünkü uyku düzeniniz için doğru zamanda yatarsınız. ayrıca alarmsız uyanmaya çalışın. her ikisi de rüyaların anısına iyi gelecektir.
2. "kapanma saati" ni kullanın. uykuya dalarken, karanlık bir ortamda meditasyon ve rahatlama için kendinize 20 dakika verin (sonra hipnogojik rüyayı alabilirsiniz).
3. uyandığınızda, yataktan atlamayın. rüyanızı hatırlamaya çalışın; bu alışkanlığı kazanmak bir iki gün sürecek, ancak sonunda başaracaksınız(bunu hafta sonu başlayarak deneyin).
4. rüyalarınızı gerçekten hatırlamak istiyorsanız, başka bir yol da yatmadan hemen önce üç bardak su içmektir. bu, gece boyunca birkaç kez idrara çıkmanızı gerektirecektir. çoğu zaman, vücudunuz rüyaları hatırlama olasılığınız yüksek olduğunda, bir rem döngüsünden hemen sonra, idrara çıkmanız için sizi uyandırır.
5. uyumadan önce kendinize tekrarda bulunun. rüyalarımı hatırlamak istiyorum diye. özellikle bilimsel olmasa da, bu yöntem de işe yarıyor gibi görünüyor.
6. sabah rüyalarınızı yazın. zihninizin beş dakika boyunca “kaymasına” izin verdikten sonra, rüyadan hatırlayabileceğiniz her şeyi yazmaya başlayın. bu uygulama ile onları daha eksiksiz ve hızlı bir şekilde hatırlamaya başlayacaksınız.