Google Sahiden de Veri Toplamak Adına Telefonlarımızı Dinliyor mu?
telefon dinleme gibi şeyleri google yapmadığını iddia etmiyor zaten. android telefonunuzu kurarken okumadan onay verdiğiniz seçenekler, okumadan onay verdiğiniz güncellenmiş gizlilik politikası gibi seçenekler ile google'ın verilerinizi anonim bir şekilde kaydedip, size ilgili reklamları göstermesine onay veriyorsunuz.
şu linkten google arama kişiselleştirmesi, youtube arama ve izleme geçmişi, reklam ayarları vb. seçenekleri tek tek kontrol edip, ilgili ayarları kapalı hale getirerek ve depolanmış verileri silerek bu tarz dinleme ve alakalı reklamlar gibi big data verilerini "en azından yasal olarak" minimum hale getirebilirsiniz.
ha google buna rağmen dinler mi? dinleyebilir. ancak bu tarz şikayetlerde bulunanların çoğu bunlara bilmeden onay vermiş durumdadır.
yine telefonlarda google now, samsung bixby, apple siri, amazon echo, alexa vb. kişisel asistanları kullanıyorsanız ya da en azından bir defa açtıysanız bu tarz dinlemelere otomatik onay vermiş sayılıyorsunuz. açılışta sorduğu mikrofon yetkisi tam da bunun için. sizinle alakalı bilgiler toplayıp, size en alakalı sonuçları vermek için. sizi dinlemese bu alet "hey siri" dediğinde nasıl uyanacak?
bu sebeple, eğer bu tarz dinlemelerin önüne geçmek istiyorsanız şunları yapacaksınız
1. herhangi bir program için, arıza ve teşhis verileri dahil herhangi bir veriyi üreticiye aktarmaya onay vermeyeceksiniz.
2. telefon içinde gömülü offline kamera ve mikrofon uygulaması hariç herhangi bir uygulamaya kamera ve mikrofona erişim vermeyeceksiniz. (evet instagram, whatsapp, facebook dahil. bunlar şu anda en önemli big data sağlayıcısı facebook'un uygulamaları.)
3. pazarlama ve reklam onayı isteyen hiçbir şeye onay vermeyeceksiniz.
4. telefonunuzun kullandığı os'e göre online hesap sayfanızdan yukarıda verdiğim bu gizlilik kontrollerini yapacaksınız.
5. konum bazlı reklam istemiyorsanız, yine aynı şekilde hem telefon konum ayarlarına dikkat edecek, hep kapalı tutacak, ayrıca konum izni isteyen her uygulamanın (yandex navi, google maps, bitaksi vb.) içinden kendi özel reklam ayarı varsa, kapalı konuma getireceksiniz.
kısacası, telefonunuzu nokia 3310 olarak kullanacaksınız. yok, ben whatsappsız yapamam, instagram story atmadan olmaz diyorsanız da aklınızın bir köşesinde dinlenebileceğiniz fikri hep olacak. zira yasal olarak denetim altındaki özel firmalar bu derecede veriye ulaşmak isterken, yasaları takmayan hükümetler, gizli servisler ve benzerlerinin izninizi dahi istemeyeceğini unutmayın.
ne demek istiyorum?
mark zuckerberg laptopdaki bantlara dikkat.
tabii ki bu adam kadar risk altında değilsiniz siz. ancak amerika'daki nsa'in tüm vatandaşlarının skype, whatsapp gibi iletişim yollarını filtreden geçirip, sesli konuşmayı metin bazlı hale getirip, belli keywordler aramak üzere bir sistemi olduğu iddialarını unutmayın. ve eski istihbarat çalışanı, şimdinin aranılan ajanı edward snowden'ın, "zaman zaman işle alakasız olarak insanların özel, erotik fotoğraflarına bakıyorlardı." açıklamasını da.
bunlar bilindik şeyler zaten, ancak kaynak isteyenlere basit arama sonucu:
ekleme: aklıma gelmişken, bu "acaba var mı?" diye tartıştığınız şeylerin nirvanası oldu ve en son durum mahkemelikti diye hatırlıyorum.
özetle, bir genç kızın sadece internetteki arama verilerinden yola çıkarak o kızın hamile olduğunu tahmin eden bir şirket, kız henüz ailesine açıklamadan, belki de kendisi dahi bilmeden, mailine bebek alışverişi için indirim kuponları yolluyor. babası sinirle "liseye giden kızıma nasıl bunları yollarsınız?" derken daha sonra anlaşılıyor kız gerçekten hamile. sonra gelsin mahremiyet ihlali davaları... bulursam buna da bir kaynak ekleyeceğim.
ekleme 2: kaynak 3