Gökyüzüne Baktığımızda Gördüğümüz Yıldızların Bir Kısmının Aslında Yıldız Olmaması
şu anda dünya'nın yörüngesinde dönmekte olan 1500'ü aktif olmak üzere 4500 insan yapımı uydu var ve bu uyduların yüksekten uçanları aynı ay gibi güneşin ışığını yansıtabiliyor. bunların bir kısmı gece ışıksız ortamlarda çıplak gözle görülebiliyor. aslında tüm uyduları gündüz vakti görebilseydik şöyle bir görüntüyle karşılaşacaktık:
bu uyduların bazıları hızlıca dünyayı turlarken bazıları sabit bir noktaya bakabilmek için dünyanın dönüş hızına sabitlenmiş durumda. yine uyduların %99'u dünya atmosferine çok yakın bir mesafede yol almakta ve bununla birlikte dünya'nın etrafını 90 dakikada bir turlayan uluslararası uzay üssü (ıss) mevcut ve bulutsuz bir gecede ıss aşırı parlak bir yıldız şeklinde gözükebilir.
üstelik dünya yörüngesinde dolaşan insan yapımı ürünler aktif uydulardan ibaret de değil. çoğu zaman bir uydunun ömrü tamamlanıp görevi bitince dünyaya düşürmek çok tehlikeli olabileceğinden yörüngede takılmaya devam ediyor. bu durumda dünyanın yörüngesinde insan yapımı bir çok aktif uyduyla beraber aynı zamanda bir çok pasif uydu ve uzay mekiklerinden düşen parçalar ve diğer çöpler mevcut.
dünyanın yörüngesine herhangi bir uydu gönderildiğinde mevcut diğer uydularla çarpışmasın diye özel bir rota tayin ediliyormuş ve her uydunun kendine ait özel bir rotası varmış. bu da dünyanın herhangi bir yerinde gökyüzüne baktığımızda uyduların sadece ufak bir kısmını görebileceğimiz anlamına geliyor ama iyi bir gecede 100'e yakın uydu görebilmek oldukça gerçekçi. çıplak gözle bunlar yıldızlardan pek ayırdedilemiyor ama teleskopla bakan biri aradaki farkı çok rahat görebiliyor tabi ki.
kim bilir, günün birinde belki insanlık olarak dünyanın yörüngesinde bir temizlik yapmaya karar veririz ve aktif uydu olmayan ne kadar hırdavat varsa toplayıp dünya'ya geri getiririz veya uzayın derinklerine salarız. belki ileride daha efektif uydular yapılır ve bugün 4-5 farklı uydunun yaptığı işi tek uydu yapar. bu da dünyanın etrafındaki çöplerin azalmasına yardımcı olur.
kaynaklar:
http://wxguys.ssec.wisc.edu/…e-satellites-at-night/
https://www.spaceanswers.com/…at-the-earths-centre/
http://www.johnstonsarchive.net/astro/satview.html