Gıdaları Pişirmeden ve Vegan Beslenmeyi Savunan Beslenme Akımı: Raw Vegan

Raw vegan nedir? Veganlığın farklı bir alt türünü, raw veganlığı (çiğ vegan) inceleyelim.
Gıdaları Pişirmeden ve Vegan Beslenmeyi Savunan Beslenme Akımı: Raw Vegan
iStock

nedir?

insanlığın ilk beslenme şekli. temelde ısıya maruz kalmamış çiğ besinler, meyve, kuruyemiş ve yağlı tohumlardan oluşuyor. günümüzde vegan beslenmenin bir yan kolu olarak bazı insanlar tarafından kabul görmüş durumda. genellikle yiyeceklerin 40 derece üzerine çıkmamasına dikkat ediliyor. buna sebep olarak, besinlerin bu derecenin üzerinde enzim ve vitaminlerini kaybettiğini savunuyorlar.

blender ve dehidratör başlıca el aletleridir. dehidratör, yeri gelince meyve ve sebzelerin içindeki suyu kurutmalarına yardımcı olur ve gıdaların ömrünü uzatır. ayrıca bunun daha hijyenik olduğunu da savunuyorlar. bilimsel arenada bu beslenme biçiminin daha sağlıklı olup olmadığı hala tartışılmakta.

bir örnek

raw vegan olayını bizim hipster bir arkadaş sağlıklı yaşam ayağına buna bulaştığı için öğrenmiş oldum. adamlar pişmiş hiçbir şeyi yemiyorlar sağlıksız diye, varsa yoksa ot, sebze-meyve vesaire... elemanın domates çorbası yapıyorum diye bana anlattığı tarif blender'da çeşitli sebzeleri domatesle karıştırmaktan ibaret. domatesli sebze suyu yani. tabi hal böyle olunca kalori alamıyor bünye, abanıyorlar fındık fıstığa...

http://en.wikipedia.org/wiki/raw_veganism

1 hafta bu beslenme şeklini denedim

hem 1 hafta boyunca deneyimlediğim hem de bu şekilde beslenme biçimini hayat felsefesi haline getirmiş insanlardan gördüğüm kadarı ile kendinizi çok enerjik hissediyorsunuz ve sinirim sorunu yaşamıyorsunuz.

günümüzde hayvan çiftlikleri endüstriyele döndüğü için hayvansal ürünler sağlığımıza zararlı hale geldi ve bunun yanında hayvanlara acı çektiren bir sektöre dönüştü. sadece lokal sebze, meyve, tahıllar ve yemişlerle beslendiğinizde kesinlikle daha iyi hissediyorsunuz ama kendi adıma bu ağırlıkta beslenip, yanında az ama doğal çiftliklerde yetişen hayvansal ürünleri tüketmeyi daha dengeli ve uygulanabilir buluyorum.

bunun vegan olmayıp sadece çiğ beslenilen bir çeşidi de var

raw foodism... uzun süredir araştırdığım ve daha sağlıklı olabilmek adına 2.5 haftadır uygulamaya başladığım yeme biçimi. benim öncelikli amacım hormonsuz, katıksız gıdalarla beslenmek olduğu için bu yolu seçtim. uzun vadede sağlık için çok iyi taze besin tüketmek. hastalıklara (özellikle kanser), kilo sorunlarına da çare.

öncelikle şunu söyleyeyim. halen kitaplar okuyorum ve henüz uzman değilim. ancak daha fazla enerjim olduğunu hissediyorum.

raw foodistler çok sıkı olmadıkça çiğ yiyecekleri %75'le sınırlayabiliyorlar. yani başka gıdalar da tüketilebiliyor. bu ne demektir? arada canınız biftek mi istedi yoksa tavuk mu, yiyebilirsiniz. pizza mı, o da ok. ama normal kiloda yetişkin bir insan için gerekli olan 2000 kalorinin 1500 kadarı meyve-sebzeden gelecek. özellikle ilk aylarda.


et tüketecekseniz carpaccio, deniz ürünlerinde ise sashimi onaylanır. tuz ise kesinlikle yasaktır. kaya tuzu tercih edilir.

en çok yapraklı yeşilleri tüketirler. nedir bunlar, marul, maydonoz, ıspanak... her sebze raw foodism'de tercih edilmez. mesela, karnabahar, brokoli, lahana gibileri sindirmesi zor olduğundan bu gruba girmezler. bunlar da tüketilir ama ilk fırsatta tercih edilmez.

raw foodist için ilk şart iyi bir blender edinmektir. değişik meyve ve sebzeler bu şekilde sağlıklı bir içeceğe dönüştürülebilir.

bu yeme biçimine alışırsanız bir de dehidratör edinmek lazım. meyveleri bu şekilde kurutabiliyorsunuz. katkı maddesi olmadan.

ilgilenenler için şu linkleri verebilirim. yenebilecek gıdaları listelerler.

http://www.raw-food-health.net/…stofvegetables.html

http://www.raw-food-health.net/listoffruits.html

http://www.raw-food-health.net/listofnuts.html