Geçmiş Zamanlarda Uygulanan Tüyler Ürpertici Tedavi Yöntemleri

Yakın tarihe kadar hastalıkların tedavisinde ilkel ve acı verici yöntemler uygulanıyordu. İşte o yöntemlerden bazıları.
Geçmiş Zamanlarda Uygulanan Tüyler Ürpertici Tedavi Yöntemleri

trepanasyon

kafatasında delik açma işlemi bilinen en eski ameliyat yöntemidir. neolitik dönemden beridir de insanların uyguladığı bir yöntemdir. uzmanlar, bu tedavi yönteminin neden kullanıldığı konusunda sadece tahmin yürütülebiliyor. bir teoriye göre, bir çeşit kabile ayini ya da bedensel ve zihinsel hastalığı olanlara hükmettiğine inanılan kötü ruhları serbest bırakma yöntemi bile olabilir. bir diğer görüş ise, daha çok epilepsi, baş ağrısı, apse ve kan pıhtılaşmasını tedavi için kullanılan geleneksel bir ameliyat olduğu yönünde.

idrar yolu açma çubuğu

eğer bir erkek idrar yolunda idrarının yapamayacak seviyede sorunlar yaşıyorsa, uzmanlar bu çubuk yardımıyla penis başından içeri girerek daralan kanalı genişletiyorlardı.

lobotomi

bu işlem, beynin prefrontal lobu üzerindeki bağlantıların kesilmesi şeklinde yapılırdı. özellikle ağır psikotik hastalığı olan kimselerde uygulanıyordu. işlemin yapılacağı sırada hastalar uyuşturulmuyordu, yapay bir nöbet halinde oluyorlardı.

basur maşası

bu alet sıkıca kavrayıp, kanamayı sınırlandırmak ve eskisi gibi olmaması için dışarı çıkan basuru eziyordu. ayrıca uzman yeterli görmezse direkt kesebilir, ateşte kızgın demir ile yakabilirdi.

diş çekme pensesi

ortasındaki vida çürümüş olan dişe saplanır ve yerinden acı verici bir şekilde sökülürdü.

ereksiyon önleyici halka

victoria devri'nde mastürbasyon sağlıksız olarak görülüyordu. erkeklerin mastürbasyon yapmasını önlemek için doktorlar bu aleti icat ettiler. penisin etrafını saran bu alet takılıyken eğer erkek ereksiyon yaşarsa iç tarafta kalan sivri uçlar cilde batarak isteksizlik hali oluşturuyordu.

litotomi

litotomi, ölüm oranı çok yüksek olan oldukça zorlu bir operasyondu. işlevi ise mesane taşlarını almaktır. hasta sırt üzeri yatar, bacak arasından bir kesici alet geçirilip taş alınırdı.

damardan kan almak

ateş veya başka bir rahatsızlık belirtisi olan hastalara çoğunlukla aşırı miktarda kan teşhisi konulurdu. bedensel uyumu sağlamak için doktorlar basitçe bir damarı kesip açar ve hayati sıvıların bir miktarını bir kabın içine akıtırlardı. bazı durumlarda, deriden kanı doğrudan emmek için sülükler bile kullanılırdı. orta çağ doktorları, boğaz tahrişinden vebaya kadar her şeyin tedavisi için kan akıtmayı salık verdiler.

çelik ciğer

çelik ciğer isimli hava geçirmez cihaz, çocuk felci hastalarının boyun çevresini sıkarak ciğerlerine oksijen çekmesine yetecek kadar bir vakum oluşmasını sağlıyor. çocuk felci hastalığı 1979 yılındaki aşı sonrası ortadan kaldırıldı. 

65 yıldır makineye bağlı yaşayan bir hasta:


konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenlere edirne'de bulunan sağlık müzesini ziyaret etmelerini öneririm.

kaynak
kaynak 2

Amerika'da 105 Kişinin Ölmesine Neden Olan İlaç Felaketi: Sulfanilamid Faciası