Filmlerdeki Renk Tonları, Bizlere O Hikayeye Dair Ne Anlatıyor?

Okuduktan sonra geçmişte izlediğiniz filmlerin odak renkleri kesinlikle aklınıza gelecek ve bir durup düşüneceksiniz.
Filmlerdeki Renk Tonları, Bizlere O Hikayeye Dair Ne Anlatıyor?

renkler genellikle belirli duyguları ve temaları iletir. bu nedenle, sanat eseri, video oyunları ve film gibi yaratıcı projelerde renk dikkatle kullanılır. bir film izlerken, belirli duyguları uyandırsa bile, kullanılan renk şemasını fark etmeyebiliriz.

birçok film yaratıcısı rengi ciddiye alır. bir sahne üzerinde çalışırken, o anın ruh haline göre odaklanmak için bir veya iki renk seçebilirler. bazı renkler bir sahnede duyguları ve sembolizmi artırabilir, bu nedenle renk şemasını fark etmese bile, bizi belirli bir şekilde hissettirebilir.

bir filmdeki her bir renk, içerik oluşturucuların istediği her şey anlamına gelebilir, ancak çoğu rengin aslında bariz anlamları vardır. işte sinemada kullanılan bu renklerin anlamları da şöyle:

kırmızı

geleneksel olarak kırmızı, yoğun ve kontrol edilemeyen duygularla ilişkilendirilir. örneğin: aşk ve romantik tutku, şiddet, tehlike, öfke veya güç hırsı sıklıkla bu renkle ilişkilendirilen temalardır. genel olarak bakıldığında ise kırmızı rengin yasak olanla, tartışmalı olanla, cinsellikle ilgili olduğunu görürüz.


pembe

pembe geleneksel olarak kadınsılıkla ilişkilendirilmiştir, ancak bu her zaman böyle değildir. bazıları filmlerdeki derin anlamları da tatlılık, güzellik ve masumiyeti içerir. çok fazla pembenin olduğu sahneler genellikle neşeli ve eğlenceli olarak yansıtılır. örneğin harmony korine ve spring breakers adlı filmi gibi bazı yeni film yapımcıları bu tonu yeniden sınıflandırmak için çalışmaktadır. her durumda, genellikle kadın evreniyle ve masumiyet, tatlılık, şakacılık, empati veya güzellikle ilişkilendirilir.


turuncu

turuncu, gün doğumunun ve aynı zamanda gün batımının rengidir, bu nedenle yeni bir gün kavramıyla (gençlik, dostluk, sıcaklık, sosyallik) ve hafızaya ve nostaljiye daha yakın olan diğer duyguları birleştirir. ancak genel olarak mutlu ve olumlu bir tondur ve bize egzotik ve pastoral manzaraları da hatırlatabilir. turuncu genellikle üzücü olaylarla ilişkilendirilmez, ancak bir filmin bir sahnesinde turuncu göründüğünde bu, yakında şiddet içeren bir şeyin meydana geleceğine de işaret edebilir. bunun ünlü bir örneği, ölümü temsil etmek için turuncu rengi kullanan the godfather'dır.


sarı

sarı genellikle mutlulukla ilişkilendirilen bir renktir ancak filmlerde genellikle deliliğin, hastalığın ve güvensizliğin işareti olarak kullanılır. bunun nedeni, sarı renk tonlarının kullanılması sahnelerin hasta görünmesine neden olabilir. aynı zamanda tehlikeli bir şeyin yaklaştığının işareti de olabilir.

bu renk, wes anderson'ın en sevdiği renklerden biridir, çünkü o, görünüşte masum olan senaryoları gerçekten sorunlu karakterler ve duygularla birleştirme konusunda uzmandır.
örneğin, sin city'de filmin çoğu siyah beyazdır, ancak bazı karakterler deliliği veya hastalığı göstermek için sarı renkte tasvir edilmiştir. düşman (enemy) filminde de aynı sebepten dolayı birçok sarı renk tonu kullanılır.

Moonrise Kingdom

yeşil

yeşil genellikle iki farklı şekilde kullanılır. bir yandan doğadaki canlı bitkileri temsil etmek için kullanılır ve büyüme ve umut işareti verir. bir yandan da yeşil renk tonuna sahip sahneler, hastalıklı veya cansız olarak yansıtılır izleyiciye. bazen ekranda yeşil renk sahneler, uğursuz veya tehlikeli bile görülebilir. örneğin, matrix, dijital bir matrisin içinde yer aldığından çoğunlukla yeşili kullanan bir filmdir ve kod genellikle yeşille ilişkilendirilir. amelie filminde de kontrast sağlamak amacıyla kırmızıyla eşleştirilmiş yeşil kullanılmaktadır.


mavi

pek çok film mavi renk şemalarını kullanır çünkü mavi sahneleri soğuk, depresif ve izole hissettirir. bazen bir sahnenin sakin olduğunu göstermek için mavi de kullanılabilir. tek renkli mavi renk şemaları, üzücü bir şeyin olduğunu veya olmak üzere olduğunu doğrudan söylemeden göstermenin harika bir yoludur.

bir de muhtemelen göklerdeki ve denizlerdeki varlığından dolayı ilahi olanla da ilişkilendirilmiştir. örnek olarak, the truman show'da görüldüğü gibi, hayatın anlamıyla ilgili destansı hikayeler için de kullanılır. mesela corpse bride filminin çoğu siyah beyaz gibi görünse de yaşayan dünyayı temsil etmek için mavinin tonları kullanılmıştır. bir başka örnek olarak, the revenant adlı film boyunca da kasvetli bir ton vermesi için mavi temaları kullanılmıştır.


mor

mor renk genellikle fantastik temaların yanı sıra büyülü ve gizemli şeylerle ilişkilendirilir. yani alışılmadık bir şeyin gerçekleşmek üzere olduğunu göstermek için kullanılabilir. bazı sahnelerde erotizmi, kraliyet ailesini veya zenginliği temsil etmek için kullanılır.

örnek olarak; avatar'da ormanda pek çok mor renk şeması var çünkü filmde insan dünyasında bulunmayan büyülü yetenekler var. blade runner 2049'da tuhaf veya kafa karıştırıcı şeyler içeren sahneler genellikle mor bir temaya sahiptir. ayışığı (moonlight) filminde de mor renk kullanılmış. bu filmde mor renk karakterin yolculuğunun tuhaflığını temsil etmektedir.


siyah

filmlerde siyah genellikle kederin, korkunun ve kötülüğün simgesidir. filmlerdeki kötü adamlar bu nedenle sıklıkla siyah giyerler. ayrıca belirli sahnelerde, özellikle mutlu olaylardan kasvetli olaylara doğru ton değişimini ifade etmek için de kullanılır. siyah beyazın kullanıldığı modern filmler, filmin geçmişte geçtiğini belirtmek isteyebilir.

örneğin, schindler's list'te filmin geçmişte kaldığını belirtmek ve karanlık zamanlarda geçtiğini göstermek için siyah beyaz kullanılmıştır. siyah kuğu (black swan)'daki siyah renk saf kötülüğü temsil etmek için kullanılır. darth vader ve maleficent gibi film kötü adamlarının da siyah giydiği bilinmektedir.


beyaz

beyaz renk, genellikle filmde siyahın kontrastını oluşturmak için kullanılır. masumiyetin, saflığın ve barışın işaretidir. ancak soğuk, mesafeli ve deli gibi olumsuz duyguları da taşıyabilir. beyaz renk, genellikle amaçsızca kullanılan yaygın bir renktir, ancak büyük miktarlarda kullanıldığında muhtemelen bir şeyi simgelemesi amaçlanır.

örneğin american psycho'da, boş duyguları ve ruhsuzluğu simgelemek için pek çok nesnenin rengi beyazdır. star wars filmlerinde de bazı karakterler, darth vader'ın giydiği siyah takım elbisenin aksine, iyi tarafta olduklarını göstermek için beyaz giyerler.


kaynaklar:

sinemada renkler
renklerin sinemeda psikolojik anlamları