Fahişelikten Korsanlığa Uzanan Acayip Bir Hayat Hikayesi: Ching Shih
ching shih'in tam olarak ne zaman doğduğu bilinmese de 1775 yılında çin'in guangdong eyaletinde doğduğu tahmin ediliyor. doğum adı shiı xiang gu'dur.
bir genelevde fahişe olarak çalışırken 'kırmızı bayrak filosu'nun komutanı zheng yi ile tanışır. tam olarak nasıl evlendikleri bilinmese de iki tür tahmin var ortada. birincisi; ching shih'in güzelliğini bir şekilde fark eden zheng adamlarından genelevini yağmalamasını ve ching'i kendisine getirmelerini ister. adamlar emredildiği gibi ching'i getirir ve evlenirler. ikincisi; geneleve gidip gelen zheng, ching'e aşık olur ve onunla evlenmek ister. ching bu evliliği bazı şartlarla kabul edeceğini söyler; onun filosunda aktif olarak çalışacaktır ve mallardan pay alacaktır. bir şekilde evlenirler ve filoyu beraber yönetmeye başlarlar. bunlar bir araya gelince ching'in stratejileri sayesinde ilk önce 200 gemiden 600 gemiye, daha sonra da 1700-1800 gemiye ulaşırlar.
1801'de başlayan bu başarılı birliktelik 6 yıl sonra 1807'de zheng'in ölümüyle son bulur ancak asıl bundan sonra ching gerçek bir korsan kraliçesi olur. çünkü bir daha fahişelik yaptığı yaşama dönemezdi. filonun ikinci komutanı chang pao'nun desteğiyle liderlik koltuğunu devralır. diğer korsan birliklerinden farklı olarak birçok yasa getirir. bir nevi korsan hükümeti kurmak ister. kadın olmasından mütevellit kadınlara karşı diğer korsanlara nazaran daha şefkatli olmuştur. mesela özellikle kadın tutsakların tedavisi için güçlü kuralları vardı.
yasalardan bazıları:
- çirkin kadınlar herhangi bir zarar görmeden serbest bırakılır.
- güzel bir tutsak kadını eğer filosundan bir korsan beğenirse onunla evlenebilir ama ona iyi davranmak zorundadır. aksi halde idam edilir.
- filoya sadakatsizlik yapan korsan idam edilir.
- tecavüz eden korsan idam edilir.
- kızıl bayrak filosunun kurallarından birini çiğneyen korsan idam edilir.
- filodan kaçmaya çalışan korsanın kulakları kesilir.
diğer korsanlara nazaran kuralları her zaman farklıydı. diğer korsanlar gibi yağmalayıp talan etmek yerine himayesi altına aldığı yerleri vergiye bağladı. çin hükümeti defalarca ching'e savaş açmasına rağmen her defasında ching'in mükemmel savaş stratejileri karşınında yenildi. çin hükümeti portekizli, hollandalı ve ingiliz gemilerinde de yardımlar alarak dener. yenemeyeceğini anlayınca af çıkarmaya karar verir.
ching, sahip olduğu tüm ganimetleri elinde tutması şartıyla affı kabul eder ve ikinci komutan chang pao ile evlenir ve bir oğlu olur. chang pao öldükten sonra kendi kumarhanesini açar ve öldüğü 1844 yılına kadar başında kalır. daha sonra oğlu devralır ve o da ölene kadar orayı kumarhane ve genelev olarak idare eder.