Excel'de Başarılı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Yazısız Kurallar

Microsoft'un en başarılı programlarından Excel'i kullanmayı öğrenmiş olabilirsiniz ancak iş hayatında dikkat çekmek için uygulayabileceğiniz gizli numaralar da mevcut.
Excel'de Başarılı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Yazısız Kurallar
iStock

- iyi formül bilgisi, hatta çok sağlam formül bilgisi. o kadar iyi olun ki işyerinde herkes resmen formüllerle dans ettiğinizi ve milletin vlookup yazamadığı departmanlarda dinamik (kendini refresh eden) index match ve offset gibi formüllerle belirli bir tarihe dönüp o tarih öncesi ve sonrası bilgileri ayrı ayrı toplayarak performansı gösterebildiğinizi bilsin, inanamasın. hayatınız if statement olsun, gözü kapalı pivot tablosu ve chartlar girin bu arada alt n+v+t ve alt+f1 ile. insanlara excel kullanırken mouse kullanmaya çok da ihtiyaç duymadığınızı gösterin. filter'ı bile kısa yollarla girin. en çok kullandığınız işlemleri (sum alma alt+= ya da average alma alt+m+ü+a gibi) mouse kullanmadan yapın.

- kesinlikle temel ve orta seviyede vba (bu aralar en çok kastığım). record tuşu ile macro kaydetmekten söz etmiyorum bu arada.

VBA: Visual Basic for Applications, normal Visual Basic dilinin Microsoft Office programlarında kullanılabilecek şekilde uyarlanmış halidir. Microsoft Office programlarının fonksiyonelliğini ve kullanılışlığını artıran bir dildir.

- dashboarding; yurt dışındayken youtube izleye izleye öğrenmiştim. gerçekten iyi oluyor. pivot tablolarının birbirine bağlanması ile oluşan dashboard görünümü (bir tane pivotunuz varsa sakin ikinci pivotu yaratmayın, orijinal pivotu copy paste ile çoğaltın. bu pivotlardan 4-5 tanesini pivot connections ile birbirine bağlayıp bunlara chart ve slicer girince performans dashboard'unuz olacak). bazı dashboardlarım var hem istenen bilgiyi hem de dizaynı verdiğimden dolayı bazı meslektaşlarım görünce excel değil salesforce falan var sanıyorlar ekranda.

Dashboarding'e bir örnek.

- kesinlikle excel’in geleceği olarak gördüğüm powertool kısmı; powerquery, powerpivot, powermap, etc. bir aralar korkunç kasıyordum özellikle de power pivot kısmına ama çalıştığım yer pek istemiyor. ben de sadece normal pivotlarda add to data model kısmını kullanıyorum distinct count alabilirim diye bazı pivotlarda.

- türkiye’de yine dashboarding ve powertools gibi az sallanan ama yurtdışında çalışırken falan insanlara gösterince herkesin size oha diyerek baktığı userformlar. bu kısım biraz vba biraz dizayn ile alakalı ama gerçekten youtube falan biraz kasın, feci işler dönüyor. şu kadar yıllık iş hayatımda gördüğüm en iyi kanallardan bir tanesi tiger spreadsheets, adam korkunç. bu adamın yaptığı işi biraz kopyalayarak çalıştığım her firmada terfi aldım sırf bu spreadsheetler yüzünden. aşmış gitmiş bir tip kanalın sahibi.


bunun dışında bol bol da sql, visual basic falan çalışın tamamsınız.

SQL: Verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. 

ekleme: mynda treacy, jon acampora gibi güzide insanların e-mailing'lerine subscribe olun. excelcampus iyi niyetlidir, youtube’da bol bol oz du soleil izleyin, o aşmış bir tip gerçekten. vlog'larını izlerken herifin beyninin 6-7 adım sonrasında dataya n'olacağını düşündüğünü anlayıp bu nedir ya diyorsunuz. yine vbaisfun, excelisfun, wiseowl falan... bunlar mesaj bile atsanız yardımcı olan excel ünlüleri youtube’da. leila gharani ses tonuyla biraz boğar (asla bir oz gibi geyik değil) ama korkunç offset kullandırtır size. tiger spreadsheet’in tüm eğitimlerini 3 defa izleyin minimum. bu saydığım insanların hepsi mvp microsoft office için. mynda treacy falan her bir seminerinde göstere göstere giyer, ben mvp’yim der i excel yazılı t-shirt'ü ile. bu insanların e-mailing gruplarında ve web sitelerinde bazen bilgilerinin yüzde birini paylaştıkları seminerler oluyor ücretsiz. ağzınız açık izliyorsunuz. exceluniversity de bol bol ücretsiz seminer verir, mutlaka kaydolun, izleyin bu insanları. zaten youtube’a girince excelisfun ya da vbaisfun, wiseowl falan girip görünce gerisi geliyor.

bir de bulamadığınız bir şeyi kafanızdan kağıda dökün; how to find unempty cells in excel ya da subtotal unique criteria, pivottable options tabs gibi aramalar yapın. kafanızdaki soruyu google’a sorun emin olun vardır bir sonucu. ben eskiden saçmasapan bir şekilde bir kolondaki unique itemlar için pivot tablosu girerdim. halbuki unique için ayrı formül var ({=sum(1/countif(a:a;aa))} array'i ile) ya da advanced filter var, filter butonunun altında. bir sürü örnek var bu kafa yapısıyla ararsanız bulup yapabileceğiniz.

bir de lynda.com ve udemy diyorum tabi giriş seviyesi için.

ekleme 2: tigerspreadsheetsolutions izleyin user formlar için gerçekten vba ile dizaynın iç içe geçtiği bir serisi var adamın. aşmış kendisini. şu adamın yaptığı 10 derste anlattığı 300 dakika süren userform’u yapın ve bir dosyanızda kullanın benzer şekilde, yöneticinize falan arkadaşlarınıza gönderin “bundan sonra kullanıcı bilgileri bu şekilde doldurulacaktır.” falan diye, emin olun o yıl terfi alırsınız. insanların size bakışı değişir firmada “şu herifin var ya beyni db gibi çalışıyor.” derler arkanızdan.

ekleme 3: tüm excel bilgim belki excel’in yüzde 5’idir. üni türkiye, mba amerika, 2 yabancı dil vad, yurt içi yurt dışı kariyer de var. 3 tane global dev ölçekli firmada çalıştım, hiçbirinde kendimden iyi kullanan görmedim excel'i (vba yazanlar hariç) ama ona rağmen maksimum yüzde 5 excel biliyorumdur diye düşünüyorum. gördüğüm en iyi kullanıcı bir ingiliz arkadaşımdı iş yerinde, o herif benden 300 kat daha iyiydi, sorunca yüzde 5 bile bilmem derdi.

Word'de Hazırlanan Bir Belgeye Kaydetmeden Çıkılsa Dahi Çok Kolay Bir Şekilde Ulaşma Yöntemi