Everest Neden Dünyanın En Yüksek Dağı?
jeologlar, dağın ekstra yüksekliğinin bir kısmını, himalayalar boyunca akan ve yaklaşık 89.000 sene önce birleşen iki antik nehre borçlu olduğunu ileri sürüyor. ortaya çıkan erozyon o kadar çok kaya ve toprağı yok etti ki, everest'in 50 metreye kadar yukarıya sıçradığını söylüyorlar.
londra college üniversitesinden matt fox bunu, “bu durum everest'in yükselmesini artırdı.” şeklinde yorumladı.
everest, deniz seviyesinden 8.849 metre yükseklikte yer almakta ve dünyanın üçüncü en yüksek zirvesi olan kanchenjunga'yı (8.586 metre) içeren himalaya dağ zincirinde bulunmaktadır. ayrıca, ikinci en yüksek zirve olan k2'ye (8.611 metre) de yakındır. himalayalar, hindistan'ın asya'nın geri kalanıyla çarpışması neticesinde yükselmiştir.
everest’in yüksekliğinin artmasında arun nehri’nin mühim bir rol oynadığını öne sürülüyor. fox’un çalışması, arun nehri’nin zamanla dağları aşındırarak kanalını oluşturduğunu ve bu aşındırma sürecinin everest’in yükselmesine katkı sağladığını savunuyor. nehir korsanlığı adı verilen bu olay, arun nehri’nin başlangıçta farklı bir rotaya sahip olduğunu, ancak sonradan himalayalar’ı keserek bugünkü rotasını oluşturduğunu gösteriyor.
arun’un erozyon yoluyla taşıdığı büyük miktarda tortu, dağların kütlesini hafifletmiş ve izostatik geri sıçrama adı verilen bir süreçle kabuğun yükselmesine yol açmış ve everest’in yüksekliğine 15 ila 50 metre arasında bir katkı sağlamış olabileceği belirtildi.
kaynakça: matt fox - a river is pushing up mount everest’s peak