Eski Mısır'da Gizemli Bir Gücü Olduğuna İnanılan Malakit Taşı ve Özellikleri
eski mısır'da göz kapaklarını boyamak için kullanılan bir taştır malakit. yeşil renk, güneşin parlaklığından gözleri korur, taşın içindeki bakır karbonat da, sıcakta sineklerin taşıdığı göz mikroplarına karşı dezenfektan görevi yaparmış. bunun yanında taşın gizemli bir gücü olduğuna inanılırmış, o yüzden boyanın hazırlanması da belli töresel uygulamalara tabiymiş. taşın mısır'a, sina ya da nübye çöllerinden ithal olarak girdiği tahmin ediliyor.
tabi burada şuna da değinmek lazım. süslü deri torbalarda taşınıp hayvan biçimli paletlerin üzerinde çentilen bu taş, lüks bir girdiydi. yani belli ki (tüm öteki girdiler gibi) sadece yönetici ve üst sınıf faydalanabilmiş. zaten demir çağına kadar köylüler pazar hareketlerine pek katılamıyor.
bununla beraber childe şöyle diyor;
"değerli taşların büyü ve gizsel gücü eski yazılarda sık sık belirtilir ve bu eski düşünceler avrupa'da bile orta çağlar boyunca sürüp gitmiştir. böylece mücevher yalnızca süs olarak değil, başarı, varlık, uzun yaşam, çocuk edinmek için de aranır, istenirdi. bu açıdan bunlar lüks değil, gereksinmeydi."
Childe: Prof. Dr. Gordon V. Childe, Avustralyalı arkeolog. Arkeolojiye Marksist bakış açısını getirmiştir.
taşlardan şifa bekleyen bu anlayış, modernliğin kıyılarında halen sürüp gidiyor. bu inancı geliştirenler okul görmemiş köylüler de değil hani, gayet iyi eğitimli kadınlar ve erkekler. bir bakıma metayı belirleyen şey, ona atfettiğimiz ekonomik değer kadar, halen metanın içinde taşıdığına inandığımız sembolik değeri de olabilir.