Eski Adı Konstantinopolis Olan İstanbul'un Şimdiki Adı Nereden Geliyor?

İstanbul kelimesi nereden geliyor, hiç düşündünüz mü? İşte asırlarca konstantinopolis/kontantiniyye isimlerini kullanan şehrin isim kökeni.
Eski Adı Konstantinopolis Olan İstanbul'un Şimdiki Adı Nereden Geliyor?
1800'lerde Galata Köprüsü

tarih 28 mart 1930

türkiye cumhuriyeti hükümeti 91 yıl önce bugün yabancı ülkelere ihtarname çekerek, bu tarihten itibaren türkiye'deki şehirler için türkçe adlarının kullanmalarını talep etti.

tebliğe göre bundan böyle artık, resmi yazışma ve mektuplarda constantinople yerine istanbul, angora yerine ankara, smyrna yerine izmir isimleri kullanılacaktı. ve türkiye cumhuriyeti posta işletmeleri bu tarihten sonra üzerinde constantinople yazılı olan mektupları istanbul'a ulaştırmadı...

bakınız, şu para osmanlı dönemine aittir (1917-18), paranın üzerinde "konstantiniyye" yazıyor:


1929 yılı ocak ayında istanbul'a konstantiniyye denilmesi yasaklandı

3 ocak 1929'da türkiye'nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi isviçre'nin bern şehrinde bulunan uluslararası posta, telgraf ve telefon teşkilatı'na bir mektup yazarak bundan sonra "constantinople" yerine "istanbul" adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir.

yabancılara 1929'dan 1930'a kadar 1 yıl süre tanındı ve işte 91 yıl önce bugün istanbul'un ismi resmen istanbul oldu.

atatürk'ün bu isim değişikliği milliyetçi değil halkçı bir harekettir

çünkü istanbul ismi de yunancadan gelir. istanbul türkçe bir isim değildir, rumlar istanbul'a istanbul adını vermişti.

istanbul, yunanca eis ten pólin kelimelerinden gelir. tam karşılığı: “in the city".

ancak anlam olarak daha çok "into the city" manasındadır. "nereye gidiyorsun? şehrin içine gidiyorum." isim buradan gelir.

atatürk'ün şehrin adını değiştirmesi, halkın kullandığı dili kullanmaktır. halkçılık. 

buyrun wiki.


halkın istanbul kelimesini kullandığına dair bir örnek

"istanbul'a istanbul diyen yoktu" cümlesi cüretkar bir yalandır. sayısız örnek var ama madem nazımdan gittik o zaman nabi'den gelsin. nabi' nin ölüm tarihi 1712.

bilen hâk-i sitanbul’dur rüsûm-i şîve vü nâzı kenârın dilberi nâzik de olsa nâzenîn olmaz

(bilen istanbul çevresidir eda ve nazın töresini, taşra güzeli saygılı da olsa görgülü olmaz.)

son söz

posta kanunu ile gerçekleşen isim değiştirme olayının çok öncesinde gayrimüslimler dahil olmak üzere kent halkı, zaten kenti istanbul olarak adlandırıyordu. ne istanbul'un tarihini silmektir bu, ne de kuru bir dil milliyetçiliğidir. istanbul halkının kullandığı ad, kentin resmî adı olmuştur sadece. üç büyük imparatorluğun başkenti, eski dünya adasının göbeği ve göz bebeği olan kentin tarihi, ad değişikliğiyle falan silinmez, tam tersine başka milletlerin miklagardur, carigrad gibi verdiği adlarla beraber zenginleşen tarihi yüceltir.

tüm dünya bunu 1930'dan sonra nasıl benimsedi derseniz de, istanbul adı daha kolay değil mi sizce de? constantinople diye yırtınmaktansa istanbul demek daha kolay.