Erkekler, Kadınlara Göre Neden Daha Çok Aşık Oluyor ve Daha Fazla Acı Çekiyor?

Erkeklerin romantik ilişkilerde kadınlara kıyasla daha fazla duygusal yatırım yaptığını ve ayrılıklardan daha ağır etkilendiğini gösteren bir araştırma.
Erkekler, Kadınlara Göre Neden Daha Çok Aşık Oluyor ve Daha Fazla Acı Çekiyor?

"erkekler odundur, kalastır, duygusuzdur" diyenler; hepinizin foyasını ortaya çıkarmaya geldim. moderniteyi benimsemiş birisi olarak somut kanıtlarla, istatistiklerle ve verilerle konuşmayı çok severim ve bir araştırma yazısıyla geldim. bizlere kalas, odun, camış, öküz diyenler hepiniz müfterisiniz! bunu da kanıtlayacağım.

iris v. wahring bir gün youtube'da gezinirken şu videoya denk gelir ve der ki "ya biz bu her biri yavru tavşan kalbi taşıyan insan erkelerine acaba haksızlık mı ediyoruz?" psikolog, sosyolog ve evrimsel biyolog arkadaşlarını toplayarak bir araştırmaya girişir; erkekler gerçekten duygusuz mu, öküz mü, camış mı, anlamaz mı?

bu araştırmacı grup, erkekler kadınlara göre arkadaşlarıyla, ailesiyle, eşiyle, dostuyla çok derin duygusal bağlar kurup, bunlarla dertleşip duygusal yüklerini hafifletmiyorlar. kadınlar, bu noktalarda erkeklere göre daha avantajlı. dolayısıyla erkekler bu tür yoğun duygu bağını sadece partnerleriyle kuruyor. sonucunda da ilişki bittiğinde erkekler kadınlara kıyasla duygusal olarak çok daha ağır hasar alıyor. bu tezlerini de dört önemli bulguyla destekliyorlar:

1. erkekler, kadınlara göre duygusal bağ kurma konusunda daha "cimri" davranıyor çevresine karşı. eşiyle dostuyla, arkadaşıyla, ailesiyle çok büyük duygusal yatırımlar içerisine girmiyor. bunu çoğunlukla partneriyle gerçekleştiriyor. dolayısıyla bir erkeğin romantik bir ilişkide elde ettiği pozitif çıktılar kadına kıyasla daha fazla oluyor.

bu konuda yapılan araştırmalarda yalnız erkeklerin, yalnız kadınlara göre daha fazla ilişki arayışı içinde olduğu bulunuyor. yine erkekler ilişkilerdeki romantik bağlantıları daha fazla idealize ederken, "ilk görüşte aşk" gibi büyük büyük fikirlere daha çabuk kapılıyor. bir de tüm bunlar yetmezmiş gibi ilişkinin erken aşamalarında aşık olduğunu itiraf etmeye daha meyilli oluyor. tüm bunların üstüne erkekler, kadınlara göre daha fazla aşık oluyor.

şu minnoşluğa, şu tatlışlığa, şu gönlü bolluğa bakar mısınız? yazarken kalbim eridi.

2. romantik bir ilişkide erkekler, akıl ve beden sağlığı bakımından kadınlara nazaran daha fazla fayda sağlıyor. araştırmalara göre yalnız erkekler yalnız kadınlara göre daha fazla depresyon, stres yaşarken yalnızlık hissini de kadınlara göre daha fazla deneyimliyor.

gerçekten erkekler olarak şu halimize üzülmeyen, gözleri dolmayanlara ne diyebilirim bilmiyorum. belki her gün üç öğün aç karnına bir ölçek vicdan önerebilirim...

3. bir satır üstte vicdan önerisinde bulunmuştum. araştırmalara göre ayrılık kararlarının yaklaşık %70'i kadınlar tarafından alınıyor. yukarıdaki iki madde de belirtildiği gibi erkeklerin ilişkiden elde ettikleri fayda çok fazla, duygusal destek alabilecekleri başka dayanak noktaları yok dolayısıyla bir ilişkinin sonlanmasının maliyeti erkeklerde kadınlara nazaran çok daha yüksek.

4. ayrılık kararını çoğunlukla kadınlar alıyor demiştik. ayrılıktan sonra erkekler psikolojik ve duygusal açıdan çok daha yoğun bir stres yaşıyorlar. ayrılık sonrası erkekler daha fazla yalnızlık ve üzgünlük hissederken intihar etme hissiyatı da artıyor.

tüm bunlar üst üste konulduğunda şu sonuca varıyoruz: romantik ilişkilerde erkekler kadınlara göre çok daha fazla bağlanıyor çünkü muhtemelen tek duygusal dayanak noktası oluyor. bir ilişkide erkeklerin yaptığı duygusal yatırım kadınlara göre çok daha fazla oluyor. en nihayetinde bir ilişki sona erdiğinde de erkeklerin yaşadığı duygu yoğunluğu ve duygusal yıkım kadınlara nazaran daha fazla oluyor.

ben biraz sulandırarak yazdım, daha ciddi olarak okumak isteyenler için:
araştırma makalesimakalenin özetlendiği araştırma yazısı