En Sık Karşılaşılan iPhone Sorunlarının Çözümleri
ön not: bu yöntemler beta sürümlerinde işe yaramayabilir. beta sürünü kullanmadığınızdan eminseniz bu yöntemleri takip edin, beta kullanıyorsanız normal sürüme dönmenizi tavsiye ederim.
temel algoritma
1- cihazla alakalı hoşunuza gitmeyen durumun bir sorun olduğundan emin olun.
örnek: bluetooth açık ama simgesi gözükmüyor. ios 12'den sonra bluetooth simgesi iphone cihazlardan kaldırıldı. artık cihazlar sadece bağlandığı aygıta göre bir sembol gösterecekler. ilgili apple makalesi. diğer bir deyişle bu bir problem değil, can sıkıcı ama cihazın yapması beklenen bir şey.
2- sorunla alakalı cihazınız bir geri bildirim veriyorsa bu geri bildirimleri iyice okuyun zira sıkıntının neyden kaynaklandığına dair çok önemli ipuçları verirler. örnek: hücresel veri aracılığı ile bir işlem yapmaya çalıştığınızda, lte/3g durum simgesi ekranınızda bulunmasına rağmen bir uygulama size internet bağlantınız yok diyor ise büyük ihtimalle o uygulamanın hücresel veri iznini kapatmışsınızdır. örnek 2: "isteğiniz gerçekleştirilemedi sunucuya bağlanmayla alakalı bir sorun oluştu" diyor ise internet bağlantınız ile alakalı bir sorun yaşıyorsunuz demektir başka bir wi-fi denemeniz ya da ağ ayarlarınızı sıfırlamanız sorunu büyük ihtimalle çözecektir.
3- sorunla alakalı olarak cihazı kapatıp açın. zorla yeniden başlatmanızı öneririm ilgili makale
4- sorunu belli konulara indirgedikten sonra o konu ile alakalı cihazın ayarlarını kontrol edin. örnek: ekranda app store simgesini kaybettiyseniz ayarlar bölümünde itunes ve app store başlığını bulmaya çalışın burada bir gariplik var mı yok mu onu denetleyin. alternatif olarak sınırlamalar/ekran süresi bölümlerini kontrol edin ve yine genel ayarlardaki sıfırla seçeneklerinin ardından ana ekran düzenini sıfırla seçeneğini kullanın. ikinci örnek: parmak izi okuyucusuna dokunduğunuzda kilit kaldırılıyor fakat düğmeye basmadan ekran açılmıyor ise; genel ayarlar altından erişilebilirlik seçeneklerine oradan da ana ekran düğmesi bölümüne gelin ve buradaki ayarları kontrol edin. "parmağı koyarak aç" açık değilse burada bulacaksınız.
5- eğer ayarlarda benzer bir konu başlığı bulamazsanız genel ayarlar altındaki sıfırla bölümünü açıp konuyla alakalı bir sıfırlama yapın. ağ bağlantı problemleri için "ağ ayarlarını sıfırla", uygulamayı ekranda bulamamak için "ana ekran yerleşimini sıfırla" seçenekleri gibi. eğer konuyla alakalı bir sıfırlama seçeneği bulamadıysanız tüm ayarları sıfırlayın.
6- eğer hiç bir yöntem fayda etmediyse iphoneunuzu itunes aracılığı ile sıfırlayın (geri yükleyin) ve yeni bir iphone olarak ayarlayarak deneyin. sorunlarınız giderilir ise yazılımsal bir problemle karşı karşıyasınız demektir giderilmezse doğru servise. önemli not: apple kimliği ile ilgili sıkıntılar bu adımın dışında tutulmalıdır.
6. adıma alternatif olarak bu aşamaya geldiğinizde (bkz: apple destek) birimini de arayarak yardım isteyebilirsiniz. numaraları da şurada dursun: 02162821511.
ara not: apple destek uygulaması üzerinden ya da destek websitesi üzerinden kullanıcıların geri arama oluşturması mümkünmüş. yine servis randevuları da bu yollarla alınmaktaymış. siz aramayın bırakın müşteri hizmetleri sizi arasın diye de ekler kendisi.
aşağıda kalan kısım birçok problem için detaylı çözümler içermektedir
buradan da kendi durumunuzu değerlendirmeye alıp çözüm önerileri üzerinden gidebilirsiniz.
başlamadan önce şunu bilmek gerekir ki ios 10 ile birlikte iphone cihazlarının performansı pil yüzdesiyle yakından ilişkili hale geldi. bildiğiniz üzere ocak 2018’de apple cihazları beklenmedik kapanma problemlerinden korumak adıma pil performansı düştükçe yavaşlattığını kabul etti. bu sebeple ilk önereceğim şey ios 11.3 ve sonraki sürümleri kullananlar için pil sağlığını kontrol etmek olacak zira pil zayıfsa ne işlem yaparsanız yapın performans düzelmeyecek ve hatalar olacaktır. pil sağlığında servis yahut performans düzenlenmesi ile alakalı herhangi bir uyarı görüyorsanız her şeyden önce pili değiştirtin. ios 11.3 öncesi bir sürüm kullanıyorsanız ve yüklemeniz mümkün değil ise bir müşteri hizmetlerine danışmanızda fayda var.
diğer bir değinmem gereken nokta ise bir çok problem için çözülmeme durumunda son çare olarak zorla yeniden başlatma - "tüm ayarları sıfırlama" - "kurtarma modu aracılığı ile güncelleme veya sıfırlama" ve sıfırlanır ise "yeni bir iphone olarak ayarlama" (5. madde) işlemi yapılacak ve bu adımlar servise götürmeden önceki son adımlar olacak. bu dörtlü büyük çoğunlukla sorunlarınızı düzeltir. biz bu dörtlüye son çare adımları diyelim. sıklıkla kullanacağım zira.
şimdi diyeceksiniz ki "ee format atarsam verilerim ne olacak?" o kısmı en sonda icloud kullanımı, yedekleme ve eşzamanlama başlığı altında anlatıyor olacağım.
bu noktadan aşağıda kalan kısmı pil ile ilgili sıkıntıları olmayan cihazlar içindir.
takılma, donma uygulamadan atma problemleri
en genel itibariyle bu sıkıntılar yazılım kaynaklıdır arkadaşlar. ilk yapılacak şey sorunları gözlemlemek olmalı. takılma problemleri ya da uygulamadan atma problemleri bazı uygulamalara özgü mü yoksa herhangi bir uygulamada gerçekleşebiliyor mu? en sık yaşanan hali tüm sistemde yaşanan sorundur. güncelleme sırasında yaşanan sorunlardan kaynaklanır. yoğunlukla wi-fi üzerinden yapılan güncellemelerde gözlemlenir.
eğer sıkıntı belli uygulama ya da uygulamalarda yaşanıyor ise sadece ayarlar uygulaması altında genel başlığındaki "iphone saklama alanı" alt başlığına gelip uygulamaları buluyoruz teker teker kırmızı renkli olan "uygulamayı sil" seçeneği aracılığı ile silip yeniden indiriyoruz. büyük ihtimalle probleminiz düzelecektir. bazı durumlarda bu sıkıntılar internet bağlantısı kaynaklı olabiliyor o durumlar için ise hücresel veri ve wi-fi problemleri başlığındakilerin ardından bir kontrol daha yapın çözülmez ise bu adımları tekrar deneyebilirsiniz.
eğer ki tüm sistem etkilenmişse son çare adımlarını kullanacağız. bir defaya mahsus yine yazıyorum: ilk denemeniz gereken şey zorla yeniden başlatma adımları olacaktır. bu adımları şu sayfada bulabilirsiniz. bu adım işe yaramaz ise ayarlar uygulamasından genel başlığı altındaki sıfırla alt menüsünden "tüm ayarları sıfırla" seçeneğini deneyin. bu da size çözüm sunmaz ise artık işiniz bilgisayara kaldı bilgisayar üzerinden güncellemeyi baştan almanız gerekmekte ya da daha kötüsü komple format atmanız gerekmekte. yine bu adımlar için şu sayfadan yardım alabilirsiniz.
şarjın hızlı bitmesi, bir anda şarj yüzdesinin düşmesi ya da şarj varken bile telefonun kapanması problemleri,
bu grubu ikiye ayıracağım şarjın hızlı bitmesi ve geri kalanlar birbirinden ayrı konular zira.
şarjın hızlı bittiğini düşünüyorsanız öncelikle bu sayfa ve şu sayfaya bir bakın ve önerilen ayarları değiştirin. arkasından sinyal şiddetiniz lte için zayıfsa 3g'ye geçin ve tekrar deneyin. sıkıntınız büyük ihtimalle çözülecektir. çözülmez ise son çare adımlarını takip ediyoruz.
şarj yüzdesinin bir anda %5-8 gibi rakamlarla düşmesi ya da şarj var iken telefonun kapanma problemleri için şu sayfaya göz atmakta her zaman fayda var. bazı serilerde hatalı üretim olabilmekte ve apple bu sıkıntıları bu sayfadan duyurmakta. haricinde eğer pil de sağlıklı iken bu sorunlar var ise yine son çare adımlarını izleyebilirsiniz işe yarama ihtimaline %50 veriyorum ben açıkçası. direk servise gitmek istemiyorsanız deneyebilirsiniz. ek olarak pil ayarları altında pil sağlığı bölümü göreceksiniz buraya baktığınızda "en yüksek performans yeterliliği" yazmıyorsa doğru servise.
servis yok/aranıyor problemleri
türkiye sınırları içerisinde cihazını kullananlar btk kaydı ile alakalı sorun yaşama ihtimaline sahip o sebeple bi kontrol yapmalılar. yurt dışındaki kullanıcılar alttaki üç paragrafı direk atlayabilirler.
ilk önce şu sayfaya giderek cihazınızın btk kaydını sorgulayın. bu sayfada eğer cihaz türkiye'den alındı ise "ithalat yolu ile kaydedilmiş imei"şeklinde, pasaporta kaydettirilen yurt dışı cihazı ise "yolcu beraberinde kaydedilmiş imei" olarak görünmeli. bu iki uyarıdan birini gören arkadaşlar direk 2 paragraf aşağıdan devam edebilirler.
bu seçenekler haricinde bildiğim kadarıyla 4 farklı uyarı daha görme ihtimaliniz var: "kayıt dışı imei", "klonlanmış imei", "xyz adliyesi kararınca iletişime kapatılmış imei" ve "ana kart değişikliği sebebi ile kayıt dışı kalan imei". "kayıt dışı imei" cihazınızın yurt dışından getirilmiş olması durumunda ya da serviste değişmesinin arkasından servisin cihazı kaydettirme işleminde bir problem yaşanması durumunda göreceğiniz durum bilgisidir. yurt dışından geldiyse cihaz kaydınızı gerçekleştirmeniz gerekir. serviste değişim sonrası böyle bir durumla karşı karşıyaysanız apple müşteri hizmetlerini aramanız gerek, onlar müdahale edecektir. "ana kart değişikliği sebebiyle kayıt dışı kalan imei" ise cihazınızın aslında elinizde olmaması gerektiğine bir serviste değiştirilmek için toplanmış bir ürün olduğuna işaret edebilir. bu durumda satıcınızla ve apple müşteri hizmetleri ile iletişim halinde olmanızı tavsiye ederim.
klon imei durumunda yapılması gereken satıcınız ile irtibat halinde olup imei numaranızı tek bir hatta tanımlatmaktır. başlıkta etraflıca anlattığımdan ve gerekli linkleri de paylaştığımdan ötürü tekrar buraya detaylarını yazmıyorum. adliye kararınca kapatılan imei numarası bildirimi ise tahmin edeceğiniz üzere üzerinde adli bir araştırma devam eden imei numaraları için kullanılır. bu tarz durumlarda gerekli adliyeden bilgi alabilirsiniz.
btk kaydında sıkıntısı olmayan cihazlarda sıkıntının kaynağı bir kaç husus olabilir. cihaz baz istasyonlarından gelen sinyalleri alma noktasında sorun yaşıyor olabilir, hattınız kesilmiş eski tip bir hat olup yıpranmış olabilir, sim kart okuyucunuz arıza vermiş olabilir. öncelikle sim kartınızın mutlaka 128 kb lte destekleyen nano-sim kartlardan olduğundan emin olun. ardından ayarlar uygulamasında genel başlığının altındaki sıfırla alt başlığından "ağ ayarlarını sıfırla" seçeneğini denemenizi öneririm bu işlem bazı durumlarda sorununuzu çözer. eğer bu iki işlem ile sıkıntılar giderilmiyor ise son çare adımlarını takip ediyoruz bir çok sorun bu işlemlerin arkasından çözülecektir.
sim yok ya da sim kart kullanılamıyor problemleri
bu sıkıntıları yaşamanızın 2 ihtimali var. birincisi cihazınızı bir operatörden kontrat üzerine almışsınızdır ve cihaz sim kilitlidir (türkiye'de sim kilidi mevcut değil o yüzden türkiye'den alınan cihazları bu kısmın dışında olarak düşünebilirsiniz). ya da cihaz bir sebepten sim kartı okuyamıyordur. sim kilitli cihazlarda operatörünüzle görüşüp bu kilidin kaldırılmasını istemeniz yeterlidir, bazı durumlarda telefonu itunes aracılığı ile bir kereye mahsus geri yüklemeniz gerekebilir. fakat cihaz sim kartı okumuyor ise çok büyük ihtimalle servisliktir. ayarlar uygulamasında genel başlığının altındaki hakkında bölümünde operatör diye bir kısım bulunur. eğer bu kısımda hiç bir şey yazmıyor ise sim kartınız okunamıyor demektir. bu durumda cihaz güncel değilse güncellemeniz gerekir arkasından hala sorunlar devam ediyor ise cihaz servisliktir.
hücresel veri problemleri
hücresel veri problemleri genel itibariyle yavaş bağlantı problemleri ya da ara ara kesilen bağlantı şeklinde kendini gösterir. bir de internet bağlantınız olmasına rağmen bazı uygulamalarda "internet yok" uyarısı alabilirsiniz. sadece belli uygulamalardan internet yok uyarısı alıyorsanız eğer ayarlar uygulamasında hücresel başlığı altında uygulamaların hücresel veri kullanım izinlerini göreceksiniz bu kısımda sıkıntı yaşadığınız uygulamanın açık olduğundan emin olun. yine bu panelde "ayarlar"'ın hücresel veri kullanımını kapatmanızı önermem.
wi-fi bağlantı problemleri
wi-fi problemleri temelde 4 çeşittir. wi-fi açılmıyor, wi-fi bağlantısı çok zayıf, sinyal var fakat wi-fi'ya bağlanamıyor ya da wi-fiye bağlı olmasına rağmen internete giremiyor.
wi-fi açılmıyor durumu için hiç uğraşmadan usulca müşteri hizmetlerini arayın. cihazla alakalı bazı testler yapabiliyorlar bir baktırın wi-fi antenlerinde problem olmadığından emin olun. zaten problem varsa servise gidilecek yoksa da müşteri hizmetleri sizi yönlendirecek.
bağlantınız modemin dibinde olmanıza rağmen zayıfsa (arada duvar yok modem bir iki metre uzağınızda ama tek ya da 2 çekiyorsa) ya da wi-fi ağını görmesine rağmen telefon bir türlü bağlanmıyorsa önce bir ağ ayarlarınızı sıfırlamayı deneyin, sorun devam ederse son çare adımlarını izleyebilirsiniz en kötü ihtimalde bu işlemin ardından sorununuz çözülecektir.
wi-fi'ye bağlı olmasına rağmen internete giremiyorsa önce başka uygulamaları/safariyi deneyin. eğer hiç birinde internete bağlanamıyorsanız modeminizi kontrol edin ve sınırlı bir bağlantı kullanmadığınızdan emin olun. eğer bazılarında bağlanabiliyor fakat bazılarında sorun yaşıyorsanız önce uygulamaları silip tekrar yükleyin (iphone saklama alanı ayarlarının altındaki uygulama sayfasını açıp kırmızı sil tuşuyla). işe yaramazsa uygulama geliştiricilerle iletişime geçin.
bluetooth bağlantı problemleri
3 çeşit sıkıntı yaşayabilirsiniz; bluetooth açılmıyor, bluetooth açılıyor fakat aygıtlarımı görmüyor ve aygıtlarım görünmesine rağmen bağlanamıyor.
bluetooth açılmıyor sıkıntısında yine wi-fi gibi doğruca müşteri hizmetlerini arayın.
aygıtlarınızın görünmediği ya da görünmesine rağmen bağlanmadığı durumlarda öncelikle kullanmaya çalıştığınız aygıtın iphone tarafından bluetooth konusunda desteklendiğinden emin olun (örneğin başka akıllı telefonları bluetooth altında göremezsiniz iphonelarda) daha sonra telefonunuzu ve aygıtlarınızı kapatıp açın. sorun devam ediyorsa aygıtlarınızı farklı telefonlarla deneyin. eğer başka cihazlarda sorun yok ise son çare adımlarını deneyin sorun büyük ihtimalle çözülecektir.
ios versiyonunu güncelleyememe problemleri
öncelikle iosu wi-fi üzerinden güncellemenizi önermiyorum, sağlıklı bir kullanım için mümkün olduğunca cihazlarınızı itunes üzerinden güncelleyin.
ille de wi-fi üzerinden güncelleyeceğim ama olmuyor diyenler için; öncelikle güncellemeyi başlatmak için azami koşullara sahip olduğunuzdan emin olun. cihazın wi-fi bağlantısı olmalı, şarjı %50'nin üzerinden ya da şarja bağlı olmalı ve yeterli miktarda boş saklama alanı olmalı. bu koşullar sağlanmasına rağmen güncelleme başlamıyorsa önce zorla yeniden başlatmayı deneyin, sorun çözülmezse tüm ayarları sıfırlayın bu da çözmüyorsa wi-fi üzerinden güncellemeniz mümkün değilmiş gözüyle bakın duruma.
itunes üzerinden güncellerken sorun yaşıyorum diyenler için; öncelikle itunes sürümünüzün güncel olduğundan emin olun (ilgili makale). eğer itunes bir hata veriyor ise buradan, şuradan ve şuradan ilgili adımları sırasıyla takip edin. eğer sorunlar düzelmezse garanti kapsamındaki cihazlara kati surette başka adımlar, 3. parti yazılımlar aracılığı ile zorla yazılım yüklemeler veya buzdolabına atmak kurutma makinesiyle ısıtmak gibi işlemler uygulamayın, biliyorum internette sorunu çözdü yazanlar var ama yapmayın doğru servise gidin onlar halletsin ne gerekiyorsa. garanti dışında kalan cihazlar için bu adımları uygulayacak olan kişileri önden uyarayım telefonunuzu hiç bir surette açamama ihtimali ile karşı karşıyasınız bu tarz internet üzerindeki kaynağı belirsiz yöntemleri ancak telefonu çöpe atmaya hazır olduğunuzda uygulayın.
itunes ile alakalı problemler
eşzamanlama yapamıyorum, fotoğraflarımı atamıyorum, telefonumu görmüyor gibi itunes ile alakalı yazılım güncelleme haricinde yaşadığınız sorunlar için öncelikle şu makaledeki adımları takip ederek itunes'in telefonunuzu tanımasını sağlayın. daha sonra bu makaleden yardım alarak veri transferinizi tamamlayın. önemli not; itunes ile eşzamanlanan fotoğraflar telefon üzerinde modifiye edilemez, tek tek silinemez ve paylaşılamaz bir halde kaydedilir. bu durumdan kurtulmak için ufak bir hilemiz var; eşzamanlama bittikten sonra telefon üzerinden fotoğraflar uygulamasını açıyoruz ve albümler klasörüne geliyoruz. burada bilgisayardan aktarılan fotoğrafları buluyoruz ve tümünü seçiyoruz. aşağıda beliren seçeneklerden "çoğalt"ı seçiyoruz. bu işlem fotoğraflarınızın birebir kopyalarının film rulosunda / arşivde oluşmasını sağlar. bu kopyalar düzenlenebilir, paylaşılabilir ve silinebilir. şimdi diyeceksiniz ki 2 tane oldu resimler, bunu da şöyle hallediyoruz ayarlar uygulamasından isminize tıklıyoruz ve icloud ayarlarına geliyoruz, ardından fotoğraflar sekmesine tıklıyoruz ve icloud fotoğraflarını açıyoruz. bu işlemi yaparken size bilgisayardan aktarılan fotoğraflar silinsin mi diye soracaktır, silinsin dediğimizde sadece kopyalar kalır bilgisayardan aktarılanlar silinir.
uygulama açılmama, indirememe, güncelleyememe problemleri
bu kısımda çok çeşitli problemlerle karşılaşmak mümkün burada yazdıklarım hepsini karşılamayacak o sebeple yaşadığınız durumun buradakiler benzer olmadığını düşünüyorsanız uygulama geliştirici ve apple müşteri hizmetleriyle iletişime geçmekte fayda var.
her durumda ilk olarak uygulamanızın şu anda kullandığınız ios sürümü ile uyumluluğunu kontrol edin lütfen. örnek: whatsapp ios 8 ve üstü ister yani iphone 4 whatsapp'ı açamazken iphone 4s ve sonrası şu anda açabilmekte. ileride 4s de muhtemelen kaybedecektir whatsapp desteğini. bazı uygulamalar ise ios'un en güncel sürümüne güncellenmeyecek. bu konularda apple'ın yapabileceği bir şey yok arkadaşlar uygulama geliştiriciyi rahatsız edin müşteri hizmetlerini aramak bir sonuç vermeyecektir.
uygulama açılmama problemlerini diğer ikisinden ayrı inceleyeceğim. şimdi öncelikle ikiye ayıralım, internet kullanan, çalışmak için uzaktaki bir sunucuya bağlanmak zorunda olan uygulamalar ve telefonun içerisindeki sistemler haricinde başka bir şeye ihtiyaç duymayan uygulamalar. ilk kısım için uygulama açılmıyor sorunları, eğer ios sürümüyle alakalı bir probleminiz yok ise, ya yazılımsal sorunlardan ya da internet bağlantı problemlerinden kaynaklanacaktır. instagram, facebook, sahibinden, hürriyet gibi uygulamalar bu türden uygulamalardır ya da pubg, summoners war sky arena gibi oyunlar. eğer uygulamaya tıkladıktan sonra siyah bir ekran görüyorsanız ve ileriye gitmiyorsa öncelikle ios sürümünüzün güncelliğini kontrol edin eğer güncel ise ilk olarak uygulamayı genel ayarlar altındaki iphone saklama alanı listesinden bulup kırmızı renkli sil tuşuyla silerek yeniden yüklemeyi deneyin. buna rağmen açılmıyor ise uygulama geliştiriciyle iletişime geçin. eğer uygulama açılış sayfası geliyor fakat arayüz yüklenemiyor, ya da başlangıç ekranında takılı kalıyorsanız bağlantı problemleriniz olabilir. öncelikle internet üzerinden uygulama geliştiricinin sayfasını bi kontrol etmekte fayda var, bir güncelleme söz konusu olabilir ya da sunucular kapalı olabilir. eğer uygulama geliştirici kısmında bir sıkıntı görünmüyorsa ağ bağlantınızı değiştirmek ya da vpn kullanmak sorununuzu çözecektir.
telefonun içerisindeki sistemler dışında bir ihtiyacı olmayan uygulamalar, pages, cam scanner, müzik, saat gibi uygulamalardır. bu uygulamalar internet bağlantısı kullanarak veri aktarımı yapabilir fakat internet bağlantısı olmadan da çalışabilirler. temel olarak bu uygulamalarla alakalı sorun yaşıyorsanız yazılımsal bir sorun olması kuvvetle muhtemeldir ya da bir donanımınız çalışmıyor da olabilir. örnek: ölçüm uygulaması cihazın bazı sensörlerini kullanır bu sensörler bozuksa açılmayabilir. bu sebeple öncelikle bir müşteri hizmetlerini aramak fayda sağlayacaktır.
ekran kilidi, sınırlamalar ya da ekran süresi problemleri
bu konularda yaşayabileceğiniz tek tip problemimiz var parola sorunları. ekran kilidi ile sınırlamalar/ekran süresi parolaları temelde ufak bir farklılık içerir o sebeple ayrı ele alacağım. her iki durum için de çözüm aynıdır: cihazı sıfırlamak fakat bilgileri kurtarma ihtimaliniz ve yöntemleriniz bu iki durum için farklıdır.
ekran kilidi parolanızı unuttuysanız şu makale çözüm yöntemini güzelce açıklamış bulunmakta. ben burada sadece verilerinizi kurtarma ihtimalinizden bahsedeceğim. iphone telefonları yedeklemenin 2 yöntemi vardır ve bunlar haricinde bir de icloud üzerine verileri eş zamanlamak mümkündür. ekran kilidi unutulmuş bir cihaz için ilk önereceğim şey icloud web sitesine giderek apple kimliğinizi kontrol etmektir. burada resimleriniz, rehberiniz, notlarınız vs kaydedilmiş ya da bir yedekleme alınmış olabilir. ilk seçenek doğru ise eğer en azından korunan verilerinizin güncel olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz ki bu güzel haber demektir. yedekleme var ise tarih bilgisini siz göremeyebilirsiniz bu noktada müşteri hizmetleri ile irtibata geçin, apple kimliğiniz hakkında ve yedeğinizin güncelliği hususunda bilgi vermeleri mümkün olabilir. diğer seçeneğimiz ise itunes üzerine yedek almayı denemek. şimdi kilitli bir iphone eğer daha önce eşzamanlama yapıldığı ve "güven"diği bir bilgisayara bağlanırsa parola sormadan itunes üzerinden yedeklenebilir. bu noktada yalnız bir sıkıntımız var ki belli aralıklarla telefon bu güvenilir bilgisayarları sistemlerinden kaldırır o sebeple her durumda işe yaramayabilir. bu arada eğer ekran kilitlendiğinde cihazın wi-fi ayarları açık ise ve cihaz internete bağlanabiliyor ise yine icloud'u kontrol etmekte fayda var. zira yeterli alan olduğunda ve cihaz boş kaldığında icloud'a otomatik olarak kendini yedekliyor da olabilir bu özellik sayesinde verileriniz kurtulabilir.
sınırlamalar/ekran zamanı parolası unutulursa eğer icloud ve itunes yedeklemesinden faydalanmamız mümkün değildir zira yedeklemeler bu parolayı barındırır ve yedekten geri yükleme esnasında geri getirir. bu sorunla karşı karşıya kalanlar icloud eşzamanlama özelliğini kullanarak verilerini kurtarmalılar. icloud eşzamanlama ve yedekleme arasındaki farkları aşağıda açıklayacağım bu aşamada yazının sonuna atlayabilirsiniz.
saklama alanı ile alakalı problemler
saklama alanı ile alakalı uyarı aldığınızda metinde geçenleri dikkatli okumak gerek zira orada "icloud saklama alanınız yeterli olmadığından dolayı telefonunuz yedeklenemedi" diyebileceği gibi "iphone saklama alanınız yetersiz olduğundan dolayı bazı uygulamaları kullanamayabilirsiniz" de diyebilir.
icloud veri aktarımı ya da yedekleme problemleri
itunes aracılığı ile yedekleme yapmaya çalışırken problem yaşıyorsanız eğer itunes problemleri başlığına geri dönüp oradaki adımları izleyin lütfen. ayrıca yedek dosyalarınızın konumunu bulmak istiyorsanız şu makaleden yardım alabilirsiniz.
icloud üzerinden yedekleme yapabilmek için bazı ön koşullarımız var. öncelikle cihazınız wifi ağına bağlı olmalı, şarjı yüzde elli veya daha fazla olmalı ya da şarja bağlı olmalı ve ekranınız kilitli olmalı. siz telefonu kullanırken cihaz icloud yedeklemesine devam etmeyebilir. ayrıca yedekleme süresi internet hızınıza ve yedeklenecek veri boyutuna göre uzun sürebilir. zira normal müşterilere sunulan en yüksek yükleme hızı 5 mbps bildiğim kadarıyla o da saniyede 680 kilobyte civarı bir yükleme hızı anlamına gelmekte ki telefonlar artık 30 gigabyte mertebesini rahatlıkla geçtiği için yedekleme bir kaç gün alabilir. bu koşulların haricinde elbette ki bir de icloud saklama alanınızda yeterli alan olmaması da yedekleme konusunda size engel çıkartabilir. aylık abonelik şeklinde saklama alanınızı yükseltebiliyorsunuz. fiyat çok da pahalı gelmiyorsa alanınızı yükseltebilirsiniz.
bütün koşulları sağlamanıza rağmen hala bir hata alıyorsanız öncelikle icloud üzerinde bulunan cihaz yedeklerinizi bir kez silip baştan yedeklemeye başlamanızı tavsiye ederim. yedekleri silmek için telefonunuzun ayarlar bölümünden isminize oradan da icloud bölümüne geliyoruz. ardından saklama alanını yönet kısmına geçip buradan yedekleri seçerek telefonunuza ait tüm yedekleri siliyoruz. bunları tamamladıktan sonra bir kere daha yedeklemeyi başlatmayı deneyin. eğer hala sorun yaşıyorsanız müşteri hizmetlerini arayın.
icloud kullanımı, yedekleme ve eşzamanlama
iphoneların bilgi kaydetme noktasında iki farklı seçeneği bulunmakta: yedekleme ve eşzamanlama. yedekleme cihaz içerisindeki verileri sıkıştırıp şifreleyerek paket halinde saklarken (depoya koymak üzere eşyaları topluca bir koliye alıp sarıp sarmaladığınızı düşünün) eşzamanlama ise verilerinizi ayrı ayrı alt başlıklarda saklar ve icloud web sitesi üzerinden kontrol etmenize olanak verir (deponuza raf yapıp eşyaları kolilemeden raflara dizmek gibi). her ne kadar eş zamanlama daha mantıklı gibi görünse de tüm verilerinizi içermemekte maalesef. yedeklemenin kapsamını şu makaleden inceleyebilirsiniz. eşzamanlama ise kişiler, fotoğraflar, takvimler, anımsatıcılar, notlar, mesajlar, safari geçmişi ve otomatik doldurmaları, borsa verileri, ev verileri, sağlık verileri, wallet verileri, icloud anahtar zinciri verileri, siri, game center ve icloud drive içine kaydedilenleri alabilmektedir. eş zamanlama cihazınızın genel ayarlarını, hangi uygulamaların indirildiğini, ekran resminizi ve benzeri şeyleri eşzamanlama ile kaydedemezsiniz. güzel haber icloud üzerine eşzamanlama yaptığınız veriler yedekleme dosyasının içine alınmaz. yani icloud web sitesinde görmek istediğiniz verileri raflara dizip geri kalan her şeyi koli içine atarak yedekleyebilirsiniz.
öncelikle ayarlar uygulamasından isminizin olduğu başlığa gelip buradan icloud seçeneğini açıyoruz. bu listede icloud yedekleme haricinde gördüğünüz her şey icloud web sitesine eklenecek olan eş zamanlama seçeneğidir (önemli not, game center, anahtar zinciri, wallet, ve icloud drive içine kaydedilen apple harici uygulamalar icloud web sitesinde görünmeyecektir. fakat eş zamanlanacaktır ve apple kimliğiniz ile icloud bölümüne giriş yaptığınız herhangi bir cihaz üzerinden anında erişime açılacaktır.) bu liste üzerinde sizin için önemli olan her bir seçeneğin yeşil olduğundan emin olun, ek olarak fotoğraflar bir istisna olarak karşımıza çıkar. fotoğrafların kendi alt başlığı olduğunu göreceksiniz "açık" yazmasına aldanmayın ve içerisine girip "icloud fotoğraf arşivi" ya da "icloud fotoğrafları" seçeneğinin açık olduğundan emin olun. burada iki seçenek göreceksiniz iphoneda en iyi depolama ve indir ve özgünleri tut bu iki seçenek eşzamanlama yaparken telefondaki verilerin yönetimini belirler. indir ve özgünleri tut hem icloud üzerinde hem de telefon üzerinde orjinal fotoğrafları tutar ve telefonda herhangi bir yer tasarrufuna gitmez. iphoneda en iyi depolama ise fotoğraflarınızın orjinallerini iclouda yükler ve telefonda yer olmaması ihtimalinde telefonunuzdaki fotoğraf ve videoların kalitelerini düşürür ve hatta sadece link olarak bırakabilir. bu durumda eğer fotoğrafları ya da videoları açmak isterseniz internetten yeniden indirir. ikinci seçeneği saklama alanı problemleri olan arkadaşlara öneririm fakat hücresel verinize dikkat etmeniz gerekmekte zira her video ya da fotoğraf internetten indirilecek.
icloud drive seçeneğini de açmanızı öneririm. bu listede açık olarak düzenlediğiniz bilgiler yedeklemenizin içerisinde olmayacaktır (yine burada icloud drive verileri bir istisna oluşturmakta, bazı drive verileri her iki tarafa da yedeklenebilir).
eş zamanlama sırasında verilerinizin aktarılması bir müddet zaman alabilir. özellikle ülkemizde kullanıcıya sunulan 5 mbit upload hızlarıyla bir kaç günü bulabilir ama zaten icloud web sitesi üzerinden kontrol edebileceğiniz için büyük bir problem değil.
icloud yedekleme ise yine aynı ayarlar menüsünde görebileceğiniz bir başlık. şarjınız %50 veya daha fazla ise ve telefon wifiye bağlı ise başlatabilirsiniz bu işlemi. kalan süre yine aynı bölümde gösterilecektir ve yine bu bölümde en son yedekleme tarihinizi öğrenebilirsiniz.
icloud yedeklemesini geri yüklemenin tek yolu telefonunuzu kurulum asistanı kısmına getirmektir yani sıfırlamaktır bu sebeple eş zamanlamayı resimler, kişiler gibi verilerde mutlaka öneririm. zira eş zamanlanan veriler herhangi bir apple cihazına giriş yapmanızın akabinde indirilecektir ve aygıtı sıfırlamaya gerek duymazsınız.