Elle Tutması Bile Çok Zor Olan Dünyanın En Acı Biberlerinden: But Jolokya
geçenlerde bir arkadaşım abd'de bir acı biber yarışmasına katıldığını anlattı. tahmin edeceğinizin aksine bu bir "kim daha fazla acı biber yiyecek" yarışması değil; bu bir "bhut jolokia" adı verilen ve dünyanın en acı biberi olarak tasdiklenmiş biberi "kim daha uzun süre elinde tutabilecek" yarışması.
bahsi geçen biber o kadar acı ki elinizde yaklaşık 5 saniyeden daha fazla tutamıyorsunuz.
hal böyle olunca her biberin tadına bakılamayacağına göre insanların nasıl olup da hangi biberin hangisinden daha acı olduğunu bildiklerini merak ettim ve bununla ilgili bir araştırma yaptım.
not: biberlerin acılıkları "scoville ölçeği" denilen bir birimle ölçülüyor.
işte bilinen biberlerin scoville değerleri
anneannelerimizin ve babaannelerimizin dolma yapımında kullandığı genelde yeşil olan tatlı çan biberleri haliyle "0 (sıfır) scoville" değerinde.
güneydoğu anadolu bölgesi'nde bolca tüketilen "isot" dediğimiz kırmızı/kara biber yaklaşık "250 scoville" değerinde ki kendisi epey acıdır.
pepperoncini, denilen bizim adana'da iştah açıcı olarak da kullandığımız yeşil biber turşusu "1500 scoville" değerine sahip.
acı sos yapımında bolca kullanılan jalapeno biberi "8.000 scoville".
cayenne biberi olarak da bilinen güney amerika baharatı "50.000 scoville".
jalapeno ile yapılmış, pizzacılarda üzerinde "dikkat!" uyarısıyla gelen acı soslarımız yaklaşık "100.000 scoville" değerinde.
tai biberi olarak da bilinen yeşil cin biberin değeri ise "200.000 scoville"e kadar ulaşmaktadır.
habanero olarak bilinen, iskoç bonesi isimli biber "350.000 scoville" değerine sahip.
yukarıdakinin bir değişiği olan, aynı zamanda "uslu durmazsan ağzına biber sürerim" lafının çıkmasına sebep olan kırmızı habanero biberi dilimizi "557.000 scoville" güçünde yakıyor.
bazı insanların işkence yöntemi olarak da kullandığı meşhur japon bitkisi wasabi "650.000 scoville" değerinde.
ve... en başta bahsettiğim yarışmada kullanılan bhut jolokia biberi tam tamına "1.041.000 scoville" değerinde. bu yüzden elle tutulması bile imkansıza yakın.
peki dünyanın en acı biberi bu mu?
bir zamanlar öyleydi, artık değil. dünyanın en acı biberi trinidad moruga akrebi, bhut jolokia'nın rekorunu 2011 yılında 2 milyon scoville'lik değeriyle elinden aldı.
kimyasal olarak elde edilen biberlerin değerlerinin de "40.000.000 scoville"e kadar çıktığı biliniyor. onlarla ilgili daha kısa bir araştırma yaptım ve bu araştırma sayesinde türkiye'de yaşayan bazı vatandaşlarımızın a.b.d.'deki "buhut jolokia tutma" yarışmasında rahatlıkla birinci olabilecekleri sonucuna vardım.
hazır mısınız?
dünyanın en acı doğal biberi olan ve elle tutulması bile çok zor olan bhut jolokia'nın scoville değerinin "1.000.000"u aştığını söyledik. ama polislerimizin her eylemde hiç sıkılmadan fışıt fışıt, gözümüze gözümüze sıktığı biber gazının değeri "3.000.000 scoville"den daha fazla!