E-Ticaret Dolandırıcılıklarında Müşterinin İmdadına Yetişen Sİstem: Chargeback
chargeback'in bilinmesi ve kullanılması birçok tüketici açısından çok faydalı ve kolay olacaktır. bilen, bilmeyene anlatsın.
diyelim ki internetten veya firmadan bir ürün sipariş ettiniz, satın aldınız ama gelmedi veya gelen ürün hatalı. firma, karşısında tek bir tüketici gördüğünden pek dikkate almayabilir. sizi oyalayabilir. tüketici haklarını koruma kurulu veya tüketici mahkemesiyle uğraşmadan da halledilebilir bu mesele. parkta dayak yiyen çocuk olmasak da uğraşmamak adına bankaya haber vermekte fayda var. bilinmesi gereken; siz ve firma arasında bir alışveriş olsa da orada kredi kartını sağlayan bankanın da bir garanti fonksiyonu var.
çoğu müşteri, kredi kartı ile yaptığı alışverişlerde bankaların sunduğu bu muhteşem hizmeti bilmemesinden dolayı mağdur olduğunda e-ticaret şirketlerinin insafına kalıyor.
visa ve mastercard ile yapılan anlaşmalar gereği kredi kartı ile yapılan online alışverişlerde ürün/hizmet size bir şekilde teslim edilmez ise bankanızı arayarak chargeback talebinde bulunabilirsiniz.
banka bu durumda sizden yazılı bir dilekçe ile varsa elinizde ispatlayıcı dokümanları isteyecektir. örneğin: siparişinizin ekran görüntüsü, siteye açtığınız şikayet kaydı vb.
sizden gelen dokümanlara karşılık e-ticaret sitesinden de ürün hizmetin size teslim edildiğine dair belgeleri talep eder. kargo evrakları, sevk irsaliyesi veya teslimat formu vb.
eğer e-ticaret firması bunu temin edemezse banka size iadeyi yapar, paralelde de e-ticaret sitesini bu tutarda borçlandırır.
bu süreç yurt içi işlemlerde 1 ay, yurt dışı işlemlerde 3 aya kadar sürer ancak haklı iseniz paranızı mutlaka alırsınız.
not: eğer bankayla istediğiniz sonucu alamazsanız visa veya mastercard'a ulaşarak konuyu çözebilirsiniz.