Düşmanı, Cephe Arkasına Gönderilen Tanklarla Bitirmeyi Amaçlayan Bir Fikir: Uçan Tank

Günümüzde uçan bir tanktan çok daha etkili olan yüksek teknoloji hava araçlarının ilk temelleri sayılabilecek bu fikir, ortaya çıktığı zamana göre oldukça çılgın sayılabilirmiş.
Düşmanı, Cephe Arkasına Gönderilen Tanklarla Bitirmeyi Amaçlayan Bir Fikir: Uçan Tank


uçan tank fikri 1930 ve 1940 yılları arasında atılmış ilginç bir fikirdi. bu düşünce ile tankların cephe gerisine uçarak gönderip, düşmanı arkadan sarıp yok etmesi amaçlanmıştı. bu ilginç fikre dört büyük ulus (abd, sovyetler, japonya, ingiltere) önem vermiş ve geliştirmeye başlamıştır. fakat sadece sovyetler birliği tasarladığı uçan tankları uçurmuştur. 

fikir ilk olarak amerikalı mühendis john walter christie'nin aklına gelmişti. 


christie çift kanatlı bir tank inşa etmeyi başardı. tasarım basitti. ilk olarak tank kendi gücüyle 55 km hıza çıkacak ardından tankın motoruna bağlı olan uçağın pervanesi hızı 85 km ye çıkaracaktı. ne kadar basit görünse de bu tasarım hiç uçmadı daha sonra sovyetlere satması teklif edildi ama o bunu kabul etmedi. 


japonlar no-3 tipi tanklarında bu fikri denediler ama onlar da hiç uçmadı. 


britanya saunders-roe şirketi bu fikri denedi fakat yine sonuçsuz kaldı.

gelelim sovyetler birliğine

sovyetler bu konuda en başarılı olan ülkeydi. 1930'lu yılların başında t-27 tankını tupolev tb-3 bombardıman uçağının gövdesinin ortasına yerleştirdi. t-27 tankı hafif ve sadece 7,62 mm silah taşıyan küçük bir tanktı. bunun nedeni uçakların çok fazla ağırlığı kaldıramayacak olmasıydı.

TB-3, T-27 tankı taşırken

t-27 etkisini kaybedince sovyetler artık t-37, t-38 hafif tanklarını kullanmaya başladılar. yine aynı şekilde gövde altına monte ederek bu tankları da uçurmayı başardılar.


yine de bu uçan tanklar pek işe yaramıyordu

ikinci dünya savaşı sırasında bu hafif tanklar alman panzerleri karşısında keklik gibi avlanıyordu bu da onları etkisiz kılıyordu. ikinci sebep kargo uçağına harici bir yük gibi bu tanklar yükleniyordu yani bu işlemi bir kargo uçağıyla rahatlıkla yapabilirdiniz. üçüncü sebep ise bu tanklar içinde mürettebat olmadan yükleniyor ve havadan bırakılıyordu, mürettebat daha sonra tanka yerleşiyordu. bu durum muharebe alanında olmaması gereken, işi aksatan bir durumdu. sonuç olarak bu uçan tanklar sadece deneysellikten öteye gidemedi ve kullanılmadılar. 

ama sovyetler pes etmek niyetinde değildi (tipik sovyet aklı)

sovyetler uçan tank fikrini geliştirmesi için antonov şirketi ile anlaştı. antonov yine bir hafif tank olan t-60 tankına a-40 uçağının kanatlarını monte etti ve ismi kt-40 kondu. 


ilk uçuşunu 2 eylül 1942 yılında moskova yakınlarında ki üste yapacak olan planörün pilotu sergei anokhin idi. tankın mühimmatları, farları ve fazla yakıtı boşaltılarak daha hafif olması sağlandı ve nihayet uçmaya hazır hale getirildi. herhangi bir motor takılmayan, tankın paletleri sayesinde yerde hareket eden uçak yine bir tb-3 bombardıman uçağına çekme halatıyla bağlandı. tb-3 kalkış sırasında planörü çekerken zorlandı. havalandıktan kısa süre sonra yalpalayarak ilerleyen sergei hemen tb-3'den ayrılarak manevra yaptı ve yaşanabilecek bir kazadan kurtuldu. artık uçan bir tankları vardı. 


aynı zaman da sergei yere indi, kanatları çıkardı, tank motorunu çalıştırdı ve üssüne geri döndü. uçuş başarılıydı. sovyetlerin eksikliği böyle ağır bir planörü kaldıracak bir uçaktan yoksun olmasıydı. bu yüzden proje durduruldu ve tamamen kaldırıldı. 

günümüze baktığımızda hava araçlarının uçan bir tanktan daha üstün ateş gücü sağlayabiliyor. saçma bir fikir gibi görünse de denenmiş ve günümüz teknolojisine illaki bir katkı sağlamıştır.

Bir Tankın Nelere Kadir Olabileceğini Gösteren Olay: 1969 Sovyet - Çin Tank Çatışması