Dünya'nın 4,55 Milyar Yıl Olan Yaşı Nasıl Hesaplandı?
dünya'nın yaşını doğrudan ölçemezsiniz çünkü yaşı ölçebileceğiniz kayalar erimiş haldedir. esasında, bir kayanın yaşını ölçmek size sadece ne zaman katılaştığını gösterir çünkü sıvılaşan kaya kayadaki elementleri yeniden ayarlar.
ancak çoğunlukla, 20. yüzyılın başlarında kayanın yaşını kayadaki uranyum ve kurşun oranının karşılaştırılmasıyla belirleyebileceğiniz biliniyordu. uranyum kurşuna bozunur, bu nedenle daha fazla kurşun ve daha az uranyum kayanın ne kadar eski olduğunu söyler.
aritmetik doğruluk verir düşüncesi ile, dünya'nın yaşını belirlemek için toprak kayalarını ölçmek yerine, muhtemelen güneş sistemi'nin doğuşundan beri katı olan ve dünya ile aynı yaşta olan meteorları ölçüyoruz.
bunu sonunda yapan bilim insanı clair cameron patterson oldu, ancak öyle pek de kolay olmadı. diğer faktörler nedeniyle yaşını zaten bildiğimiz zirkonyumdaki uranyumu ölçmenin kolay olduğu ortaya çıktı ve uranyum miktarı hemen hemen sabitti. ancak kurşun ölçümleri her yerde yapılıyordu. şimdi bunun, kurşunu her yere yayan kurşunlu benzin kullanımından kaynaklandığını biliyoruz. patterson aslında kurşunlu benzinin yasaklanmasına yardımcı olan adamlardan biri olmuştu. bu sorunla başa çıkmak için, kendisine tutarlı kurşun ölçümleri yapmasını sağlayan "temiz oda"yı icat etti. bunu yaptıktan sonra, bir meteoritten örnekler aldı ve uranyum-kurşun oranını ölçtü ve 4,55 milyar yıllık bir yaş buldu. bu, güneşin yaşıyla (yakıt kullanımından hesaplanmıştır) ve dünya'da bilinen en eski kayaların yaşıyla (quebec'teki hudson körfezi yakınlarında yaklaşık 4,2 milyar yıl) uyuşmaktadır.