Dünya'daki İnsan Sayısını 10 Bine Düşürerek Evrimi Tıkayan Volkanik Patlama: Toba Faciası

Son 25 milyon yılın en büyük volkanik patlaması için Sözlük yazarları bizi günümüzden yaklaşık 75 bin yıl öncesine götürüyorlar.
Dünya'daki İnsan Sayısını 10 Bine Düşürerek Evrimi Tıkayan Volkanik Patlama: Toba Faciası
iStock.com

imdiki toba gölü'nde meydana gelmiş. bu patlama öyle şiddetliymiş ki, patlama sonucu kilometrelerce uzakta olan hindistan yarımadası bile tamamen 15 cm kalınlığında kül tabakası ile kaplanmış. atmosfere milyarlarca ton sülfürik asit yayılmış. patlama esnasında önce bütün dünya genelinde sıcaklıklar 9 derece kadar artmış lakin sonraki uzun yıllar boyunca atmosferdeki partiküller nedeniyle küçük bir buzul çağı başlamış.


işin enterasan tarafı ise şu ki, araştırmalara göre, insan nesli yaklaşık 250.000 yıldır dünyada olmasına rağmen, genetik çeşitliliğimiz çok az. bir teoriye göre, toba patlaması dünyadaki insan popülasyonunu 1000 ila 10000 kişiye kadar düşürdüğü için insanın evrim sürecinde bir tıkanıklık olmuş. 


yani, toba patlaması ile beraber 180.000 yıllık evrim birkimimizin çok büyük kısmını kaybedip, kalan bir kaç bin kişiden tekrar üremişiz. çok küçük bir popülasyondan tekrar ürediğimiz için günümüz insan popülasyonunun genetik çeşitliliği 250.000 yıllık bir türden beklenen genetik çeşitlilikten daha az olmuş.


eng: toba catastrophe theory

bilimadamlarının gronland da yaptığı çalışmalarda, inceledikleri 75 bin yıllık buz katmanlarında buldukları sülfürden yola çıkarak ortaya çıkardıkları faciadır. 

dünya nüfusu o güne kadar 60 milyonken, gerçekleşen patlama ve doğrudan getirisi olan kimi olayların neticesinde nüfus bi'kaç binlere kadar düşmüştür.

bilimadamları tarafından buzul çağını hızlandırdığı iddia edilen facia. yanardağın patlamasından sonra güneş ışınları uzun bir süre dünyaya gelememiş ve bunun sonucunda tüm dünyada küresel kış mevsimi yaşanmıştır. patlamadan beş yıl sonrasında dünyada ısı -10 ila -30 arasında olmuştur.


bu olumsuz sonuçlar neticesinde başta stegodon olmak üzere bir çok memeli yok olmuş ayrıca insan ırkı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. bilimadamları bu döneme insan ırkının karanlık çağı olarak adlandırır.


patlamanın üzerinden ancak 10 yıl geçtikten sonra kül ve toz bulutu ortdana kalmaya başlamış ve hayat normale dönüş sürecine girmiştir.

insan nufusunu 60 milyondan 2 bine dusuren bu patlama eger gerceklesmeseydi, insanoglu su anki bilim/teknoloji seviyesine muhtemelen onbinlerce yil once ulasacakti.