Dünyadaki Bütün Okyanuslar Donarsa Ne Olur?
jeolojik kanıtlara göre en sonuncusu yaklaşık 650 milyon yıl önce olmak üzere en az iki kere donmuşlardır. yeterince tek hücreli bu olayı sağ atlattı ve bugünkü biyoçeşitliliğin temelini attılar ancak eldeki fosil kayıtları bu kadar şanslı olmayan çok hücreli yaşam formlarının olup olmadığını söyleyebilmek için yeterli değildir.
peki okyanuslar tekrar donarsa ne olur?
1) petrol fiyatları tavan yapar
dünya petrolünün yarısı deniz yoluyla taşınmaktadır. okyanusların donması ve nakliye hatlarının durması ile tam da ısınmak için petrole en çok ihtiyaç duyulacak anlarda petrol arzı büyük ölçüde kısıtlanacaktır.
bunun sonucunda küresel ekonomik çöküş gerçekleşecek ve birçok ülkede sıkıyönetim ilan edilmesine neden olacaktır.
2) besin zinciri çöker
okyanusların üzerini kaplayacak buz tabakası suyun altına ulaşacak ışığın çoğunu engelleyecek ve deniz yosunlarını öldürecektir. önce bu yosunlarlar beslenen canlılar, sonra o canlılar ile beslenen canlılar derken okyanuslarda yaşam neredeyse tamamen yok olacaktır.
sadece hidrotermal bacalar çevresinde yaşayan derin deniz organizmaları hayatta kalabilecektir.
3) bitkiler ölür
buz güneş ışığını sudan daha fazla yansıtır. bu nedenle iklim sert bir şekilde soğuyacak ve küresel ortalama sıcaklık hızla düşecektir. bitkiler susuzluktan ölecek ve sonucunda daha az karbondioksit bitkiler tarafından oksijene çevrileceği için bir yerde oksijen tükenecek ve yaşam sonlanacaktır.
biriken karbondioksit atmosferde birikecek ve gezegeni yeniden ısıtacaktır ancak buzu eritmek milyonlarca yıl sürecektir. sanıyorum, "her son bir başlangıçtır" demek burada uygun olacak...
kaynak: bbc science focus