Dünya Üzerindeki Birçok Ülke Neye Göre İsimlendirilmiş?
dünya'daki neredeyse tüm ülkelerin 4 farklı şekilde isimlendirilmiş.
1- ülkenin bulunduğu bölgenin özelliği (izlanda - iceland - buz diyarı)
2- ülkeyi kuran ırkın ismi (türkiye)
3- ülke için önemli birinin adı (kolombiya - kristof kolomb)
4- ülkenin bulunduğu yeri belirten isim (norway - northern way)
bu 4 farklı isimlendirme ülkelerin kendilerine verdikleri isimler için geçerli, yani almanyayı germany değil deutschland olarak düşünmeliyiz. (bkz: endonim)
ismini ülkeyi kuran ırktan alan ülkeler
dünyadaki ülkelerin üçte biri, o ülkeyi kuran ırk, kavim, millet artık ne derseniz onun ismine göre isimlendirilmiş. örneğin fransa'yı frenkler, italya'yı ise kendilerine vitali diyen bir kavim kurmuş.
bazı ülkeler ise isimlerini ülkeyi kuran kişilerin özelliklerinden almış. örneğin burkina faso "dürüst insanlar diyarı", gine ise "siyah insanlar" anlamına geliyor.
bulgaristan ismi, eski türkçe'de de kullanılan ve karışık anlamına gelen bulga kelimesinden geliyor, (bkz: bulamak). bu isim türk ve slav ırklarının karışımından dolayı verilmiş.
tayland adı da kendilerine thai yani "özgür insan" diyen kavimden geliyor.
bulundukları bölgenin özeliklerine göre isimlendirilen ülkeler
dünya'daki ülkelerin yaklaşık çeyreği, isimlerini bulundukları bölgenin çeşitli özelliklerine göre almışlar. örneğin cezayir(aljazair) ismi adalar anlamına geliyor çünkü önceden kıyısında küçük adacıklar bulunuyormuş ancak sonradan karayla birleşip kaybolmuşlar.
mesela arjantin adını latincesi argentum ve kısaltması da ag olan gümüş elementinden almış, güney amerika'nın en büyük gümüş madenleri burada bulunduğu için ispanyol denizciler arjantin'e bu ismi vermişler.
bahreyn çift deniz anlamına geliyor, gerçekten de ülkeye haritada baktığınızda iki denizin arasında bulunuyor. bahir ise deniz demek (bkz: bahriyeli).
ispanya ismi ise "tavşan diyarı" anlamına geliyor. bu ismi ülkeye kartacalılar vermişler ve onlardan sonra ülkeye hakim olan romalılar da devam ettirmişler.
kosta rika ismi zengin sahiller (rich coast) anlamına geliyor. bu ismi bölgeyi keşfeden denizciler vermiş çünkü kosta rikalı yerlilerin bol miktarda altın eşyası varmış ancak bunun değerli bir maden olduğundan haberleri yokmuş.
venezuela ismi ise küçük venedik anlamına geliyor çünkü burayı keşfeden denizciler ülkeyi venedik şehrine benzetip bu ismi vermişler. (bkz: venice)
trinidad ve tobago'yu da denizci kristof kolomb isimlendirmiş. trinidad "üç tepe", tobago ise tütün anlamına geliyor. (bkz: tobacco).
kıbrıs adını yunanca bakır anlamına gelen kypros kelimesinden almış. (bkz: copper).
bulunduğu yeri belirterek isimlendirilen ülkeler
25 tane ülkenin ismi ülkenin nerede bulunduğunu belirtiyor. örneğin çinlilerin kendi ülkelerine verdikleri isim olan zhongguó "orta krallık" anlamına geliyor.
japonların kendilerine verdikleri isim olan nippon ise "doğan güneş ülkesi" anlamında, japonya bayrağındaki kırmızı yuvarlak da güneş'i simgeliyor.
avustralya ise güney anlamına geliyor, aurora australis de zaten güney ışıkları demek.
hindistan ismi de indus nehri'nden dolayı verilmiş. (bkz: india).
yeni zelanda da adını denizin ortasında bulunduğu için almış. zealand - sealand.
isimlerini önemli kişilerin adından alan ülkeler
25 ülkenin ismi de o ülke için önemli bir kişinin adından geliyor. örneğin mısır ismi kuran'da geçen nuh peygamber'in torunlarından olan misraim'den geliyor, ülkenin arapça ismi de misr.
bolivya'nın adı güney amerika'daki ispanyol karşıtı devrimin önemli isimlerinden olan simon bolivar'dan geliyor.
kolombiya ise ismini amerika kıtasını keşfeden en önemli denizcilerden biri olan kristof kolomb'tan almış.
amerika kıtası da amerigo vespucci'nin keşfinden sonra isimlendiriliyor.