Duman'ın Yeni Şarkısı Kufi'deki Siyasi Göndermeler

Duman grubunun uzun bir aradan sonra çıkardığı yeni şarkısı Kufi, baştan sona siyasi göndermelerle dolu.


kufi; duman grubunun muhteşem eleştirel yeteneğini yansıttığı, muhteşem bir şarkı. görüyoruz ki sanat işini gene yapmışlar. gelin, neler demişler şarkıda bunları bir irdeleyelim. 

şarkısında anlatılmak istenen tema ve mesajlar, şarkı sözlerinde yer alan imgeler ve metaforlar üzerinden yorumlanabilir. fakat genel olarak, şarkıda toplumsal eleştiriler ve mevcut duruma dair bir memnuniyetsizlik dile getirilmektedir. işte şarkı sözlerinde öne çıkan bazı unsurlar ve bunların olası anlamları:

1. elleri havada, kufi kafada, şeker ezer aynada

eller havada-bu ifade, belirli bir topluluğun veya kitlenin belirgin davranışlarını veya ritüellerini betimleyebilir ya da bir teslimiyet simgesi, yine bir başka düşünceyle vurdumduymaz bir eğlenceyi simgeliyor olabilir. kufi kafada- burada kufi: düzenli, köşeli, dik ve yatay harfleriyle geometrik çizgilere dayanan arap yazısı çeşididir yani modern bir halidir diyebiliriz. belkide burada geleneksel değerlerin veya otoritenin bir simgesi olarak kullanılmış ve biz işte mevcut islam inanışına yeni bir soluk getirdik yani ılımlı islam söylemini ya da siyasi islamı dile getiriyor olabilir. şekeri ezer ayna- burada ise mevcut hükumetin uyuşturucu ile ilgili haberlerini ya da ilgilerini gözümüze sokmaktadır yine başka bir değişle insanların dışarıya gösterdikleri imajın gerçeklerden uzak olduğunu ve bir tür riyakarlık içinde yaşadıklarını vurgulamış olabilirler.

2.aynı ayran gibi temiz, kafası leziz

bu ifade, belki de saf ve temiz bir zihin veya bu durumu tanımlamak için değilde mevcut durumu müthiş bir ironi niteliğinde kullanılmıştır. yani mevcut hükumet, muhalefete ve kendi karşısındakilere tü -kaka söyledilerse bile kendilerinin diğerlerinden farklı ve her zaman daha iyi olduğunu savunmuştur, nasıl ayran, saf ve doğal bir içecekse bizde öyleyiz demiştir. ve burada ayran bir metafor olarak kullanılmış olabilir. kafası leziz de ise yaptıkları işi bilmediklerini ve sadece kendilerini düşündüklerini vurgulamış olabilirler.

3. yürüyorlar saraya, saraya

burada güzel bir metaforla iktidar eleştirisi yapılıyor ve yukarıda yazdığım tutarsızlıkların halkı kandırarak nasıl iktidar olduklarını ve bu yolda kirli iç çamaşırlarının nasıl göründüğünü ve bu yolda ahlaki değerlerini nasıl kolayca feda etiklerini ima ediyor olabilirler.

4. ben bu gezegene inemedim abi, gökyüzü masmavi, yıldızlar daha iyi

bu kısımda, iktidarın kendisini dünya gerçeklerinden uzak hissetmesi, belki de dünyadaki olaylara yabancılaşması dile getiriliyor olabilir. gökyüzü ve yıldızlar, daha iyi ve daha huzurlu bir yer olarak betimleniyor olabilir. bir nevi halktan kopuşu simgeliyor diktatörlerde böyle değilmidir.

5 üsküdar’ı yine geçemedik abi

bu ifade, iktidarın hep bir hedefi olduğunu ama bu hedeflere hiç ulaşılamadı ve bu hedeflerin göstermelik olduğunu yine belirli bir hedefe ulaşamamanın veya belirli bir engeli aşamamanın simgesi olabilir. üsküdar, istanbul'da bir semttir ve burada bir metafor olarak kullanılmış olabilir.

6. bu atlar çok hain, eşekler daha iyi

bu ifade de, belki de toplumda belirli bir grup veya kesimin iktidarı nasıl gördüğünü anlatıyor olabilir ya da kendilerini saf kan bir at gibi gösterenlerin eşeklerden bile kötü çıktığını anlatıyor olabilir. çünkü atlar, genellikle asil ve güçlü hayvanlar olarak bilinirken, burada hain olarak tanımlanmış. eşekler ise daha iyi olarak belirtilmiş, belki de daha dürüst veya güvenilir kişiler eşek olarak nitelendirilen muhalefettir ha.

7. biz bu kafalara gelemedik abi, bu gösteri kallavi`, aktörleri daha iyi, bu aktroller daha iyi

burada, iktidardan etkilen ve büyük resmi göremeyen belirli bir zihniyetin veya düşünce yapısına ulaşamamanın ifadesi anlatmaktadır. insanları etkilemek için yapılan yalan gösterinin kallavi yani büyük ve etkileyici olduğunu, bunu yapan aktörleri iyi oynadığını ve yine bütün platformlardaki aktrollerde bu gösteriyi desteklediğini anlatıyor olabilir.

8. kargaları yine kovamadık abi, korkuluk çok enayi, kuşlar şeytani

burada atatürk'e atıfta bulunuyor onun gibi kargaları kovamadık diyor çünkü muhalif kesim olan topluluğun yani mevcut korkuluğun hatalı muhalefeti ve bunun üstüne kargaların yani iktidarın daha akıllı oynadığını söylemek istiyor olabilir.

9. padişahı yine deviremedik abi, bu kuzular çok cahil, kurtlar şeytani

mevcut iktidarın padişah edasını büründüğünü ve bunu yapmalarında seçmeninden yani kuzularından büyük destek aldığını anlatmakta ve bu kuzuların çok cahil olduğu dünyayı okuyamadıklarını anlamaktayız yine muhalefetin etkinsizliği de vurgulanmakta olabilir. kuzuları kandıran kurtlarında hem kuzuların cahilliklerinden nasıl akılcı bir şekilde yararlandıkları anlatılmak isteniyor olabilir.

sonuç olarak toplumsal ve politik eleştiriler yaparak toplumdaki çarpıklıkları ve adaletsizlikleri gözler önüne seren, oldukça etkileyici ve düşündürücü olduğu kadar sert bir duman şarkısıdır kufi.