Dolar Dün Gece Neden Sert Bir Yükselişle 5.88 Seviyelerini Gördü?
abd-çin ekonomi savaşı'ndan iki ülkenin de olumsuz etkileneceği zaten söyleniyordu. nihayet bunun etkileri görülmeye başlandı.
abd'nin en büyük şirketi apple, 2019'da daha düşük bir ciro yapacağını söyledi. çin de üretiminin azaldığına dair verileri açıkladı. bizim için gece olan saatlerde de uzak doğu piyasasındaki dolar yatırımcısı varlıklarını nispeten güvenli liman olarak görünen japon yenine çevirmeye başladı. dolardaki bu sert düşüş, ekonomisi kırılgan ve ekonomisi göbekten dolara bağlı bizim gibi ülkelerde pariteden dolayı dalgalanmaya sebep oldu.
dolar 1-2 saat içinde yeniden görece olarak mantıklı bir seviyeye düşse de böyle bir global dalgalanmada en korunmasız para biriminin türk lirası olduğu da basit bir testle anlaşılmış oldu. görünüşe göre 2008 krizinde global yatırımcılarca tercih edilen para birimimiz, olası yeni global krizde bundan olumsuz anlamda en kötü şekilde etkilenecek para birimi olacak.
geçenlerde deutsche bank, 2019'da özellikle borsalar açısından en büyük riskin algoritmalar olduğunu belirtmişti (link). algoritmaların bilinenin aksine fiyatlara değil işlem hacmine göre programlılar ve dün gece olduğu gibi yüksek hacim> algoritmik işlem> daha yüksek hacim> daha büyük algoritmik işlem... döngüsüne girebiliyorlar; biz bugün benzer bir durumu türk lirasında yaşadık.
dün gece apple çöktükten sonra, japon piyasası kapalı iken tl satışları gelmeye başlayınca (riskli varlıkları sat; altın, abd tahvili, japon yeni al) türk lirasında oluşan yetersiz likidite nispeten yüksek hacmin algoritmalar tarafından devamlı beslenmesi sonucunda dünkü fiyatlama oluştu. uzun süredir dış piyasalarda likiditeyi düşük tutmanın faydasını görüyorduk ama bu defa bunun dezavantajını yaşadık.
gece yaşadığımız sıkıntının benzerinin 2019'da borsalarda yaşanmasından korkuluyor.