Deneyip Test Edenler Anlatıyor: YDS'den Yüksek Puan Almanın Yolları

temel düzeyde ingilizceniz varsa yds için önerim, ingilizceyi zihninizde sevdiğiniz aktivitelerle eşleştirmek
şahsi reçetem:
* ingilizce çizgiroman okumak (çünkü olayların bir kısmı yazıyla, bir kısmı resimlerle anlatılmakta, cümlenin anlamadığınız kısımlarına veya bilmediğiniz kelimelere dair çıkarım yapmanıza olanak tanımakta).
* kindle veya kobo'nuz varsa, ingilizce-türkçe sözlük ekleyin ve ingilizce romanlar okumaya başlayın. bilmediğiniz kelimenin üzerine dokunduğunuzda direkt türkçe anlamını okuyabiliyorsunuz. iki saat google translate veya sözlük'ten açıp bakarak okuma akışınızı bozmamış oluyorsunuz. kelime dağarcığını çok yükseltiyor.
* herkesin çok sevdiği, defalarca izlediği ve artık repliklerini ezbere bildiği filmler ya da diziler vardır. bunları bir defa da ingilizce dublaj + ingilizce altyazı ile izleyin.
* diyaloğa dayalı video oyunları (rpg, telltale, david cage oyunları vb.) oynayın.
* sınavdan birkaç hafta önce duolingo veya benzeri bir uygulama yükleyin, en ileri seviyeden başlayın ve günlük egzersiz yapın. soruları hızlı algılama ve cevaplama konusunda idmanlı hale getiriyor.
(sonuç: yds 96 puan)
Diğer tavsiyeler
1. son sınavların hangi dergilerden alındığını bulup özellikle bu dergilerinden okuma yapmak. mesela yds için (bkz: new scientist) veya (bkz: bbc science focus) dergileri
2. bağlaç konusuna çok iyi hakim olmak
3. bütün soru türlerinin çözüm stratejilerine hakim olmak - inanılmaz derecede faydalı, süre sorununuzu çözmenin yolu bu
4. öyle uzun yıllara yaymamak gerekir bu süreci ve sağlam bir şekilde yüklenerek maksimum 2-3 sınav döneminde hedefe ulaşmak gerekir. bunun için ben kendi kendime çalışırım demeyin. kaynaklarıyla, testleri, denemeleri konu anlatımları ile üst düzeyde bir kursu takip edin. verilen tüm ödevleri zamanında yapın. tüm deneme sınavları çözüp stratejiyi iyi bir şekilde yerleştirin. teoride sınav stratejileri öğrenseniz bile bunun pratiğini gerçek sınav seviyesinde soru çözümüyle desteklemeseniz bu iş olmaz. bu işin gerçekten hakkını veren kendim deneyimlediğim (bkz: ankara dil akademisi) kursunu söylemeden geçemem. ayrıca kelime konusunda (bkz: word up) kelime programı olmazsa olmaz.
Okuma yapabileceğiniz online kaynaklar
taktik vs ezberlemek değil. bu işin sırrı bence olabildiğince kelime bilgisini geliştirmek ve bol bol okumak.
(bkz: science daily)
https://www.sciencedaily.com/ - harika makaleler var. kimya, matematik, biyoloji, tıp ve birçok alanda süper öğretici makaleler var. örneğin alanınız tıp olmayabilir, ama antibiyotiklerle ilgili ilginç makaleleri okuyarak hem kelime bilginizi geliştirir hem de yeni şeyler öğrenebilirsiniz.
(bkz: the guardian)
https://www.theguardian.com/international ingiltere'nin bence en iyi gazetelerinden biri. çok iyi makaleler var. özellikle sosyoloji, politika vb ilgisi olanlar için çok sağlam yazılar var. kelime bilginizi arttırır:) podcastleri dinlemenizi de tavsiye ederim, o lezzetli ingiliz aksanı da cabası :)
(bkz: foreign affairs)
https://www.foreignaffairs.com/ ve gelelim uluslarası ilişkiler, politika meraklılarına. evet biliyorum üyelik ücretli ama güncel konular hakkında çok sağlam analizler var. kur belli, üyelik ücreti herkesin cebine uygun değil. ama çok tatlı bi ayrıntı var. 1 tane makale okumak bedava:) o uzun makalenin çıktısını alın highlight ederek okuyun. bağlaçlar, phrasal verbsler vs çok sağlam kelime bilgisi kazandırır.
(bkz: wikipedia)
https://en.wikipedia.org/wiki/main_page iyi ki aramıza hoşgeldi wikipedia! bence kelime bilgisini arttırmada mükemmel bi site. ayrıca random article seçerek değişik makaleler okuyabilirsiniz. mesela sen atıyorum bi mühendissin ama felseye ilgi duyuyorsun di mi? felsefe hakkında ingilizce birçok şey okuyabilirsin ve kelime bilgini arttırabilirsin. :) telefona indir, her zaman oku.
(bkz: united nations)
https://www.un.org/en/sections/general/documents/ birleşmiş milletlerin sitesindeki makale kısmı. global sorunlar hakkında makale, çalışma arayanlar için mükemmel bir kaynak. :)
bu da digital kütüphanesi :) https://digitallibrary.un.org/
(bkz: bbc learning english)
bence çok faydalı. podcastlere göz atın derim :) http://www.bbc.co.uk/learningenglish/
dünyada reputable university konusunda aşmış okulların open course'ları.
örneğin mit'de bir hocadan ders dinleyebilirsiniz: https://ocw.mit.edu/index.htm
yale university-https://oyc.yale.edu/courses
london school of economics and political science'ın youtube sayfasını da paylasıyorum. tam course gibi olmasa da çeşitli konular hakkında akademisyenlerinin vermiş olduğu minik sessionlar var. kelime bilgisi arttırabilir diye düşünüyorum :) ayrıca çok sağlam bi okul. https://www.youtube.com/user/lsewebsite
işin sırrı bol bol okumak. bir de yds için değil gerçekten ingilizce geliştirmek için çabalayanlar zaten ister yds olsun ister toefl, ielts başarılı olur. imkansız asla değil, internette bu kadar imkan ve herkesin de akıllı telefonu varken neden olmasın?
artık çayınızı alıp yale university'den bir ders dinleyebilirsiniz. ya da starbucks'ta kahvenizi içerken mit'den sociology derslerini izleyebilirsiniz.
bi de (bkz: writing'i geliştirme yöntemleri/@usuyensolucan) :)
bu arada herkes gönlündeki puanları alır umarım :)