Çoklu Evrenlerde Sonsuza Kadar Var Olabileceğimizi Savunan Teori: Kuantum Ölümsüzlüğü
kuantum ölümsüzlüğü fikrinin arkasındaki adam hugh everett'tir.
“bir şeyin olma ihtimali varsa o şey olur.”
başlangıç noktamız burası.
schrödinger'in kedisi'ni hatırlarsınız
(kutu kapalıyken, kedi hem canlı hem de ölü kabul edilir, çünkü kediye dair bir gözlem yapılmamıştır. gözlem yapıldığında, kedinin durumu ya canlı ya da ölü olarak kesinleşir. bu düşünce deneyi, kuantum parçacıklarının belirsizliğini ve gözlemin sonuç üzerindeki etkisini vurgular.)
biz ölçene kadar ölü mü, değil mi bilmiyoruz. ikisi de doğru diye var sayıyoruz hani. niels bohr öncülüğündeki kuantum fizikçiler bu durumu şu şekilde ele alır. birisi kutuyu açıp baktığında tüm olasılıkları tek bir olasılığa indiriyoruz. yani kedi canlıysa o an için ölü olma ihtimali sonsuza kadar ortadan kalkmıştır derler.
fakat kuantum fiziğinden ortaya çıkan diğer bir yorum da çoklu dünya teorisidir
bu teoriye göre biz kapıyı açtığımızda kedinin canlı olduğunu gördüğümüz anda aslında başka bir evrenin de kapısını açıyoruz. kedinin ölü olduğu başka bir evrenin. yani bizim başka bir evrendeki kopyamız kapıyı açtığında kedinin ölü olduğunu görüyor. siz o kapıyı iki kere açıyorsunuz aslında. başka bir dünyada, başka bir evrende, başka bir bedende.
ancak buradaki sıkıntı şu. diğer benliğinizden haberiniz olma ihtimali yok. sıfır. bu noktayı iki ayrı yola ayrılan ve sonsuza kadar bir daha bir araya gelmesi imkansız iki ayrı yola benzetebiliriz. siz sağa döndüğünüzde aslında sola da dönüyorsunuz aynı anda. ama o anda başka bir evrenin de kapılarını açıyorsunuz.
aslında bunu test edebilirsiniz. çok basit
schrödinger'in kedisinin yerine siz geçebilirsiniz.
şimdi. test aynı. fakat radyoaktif maddedeki atomların sayısını artıralım ve hayatta kalma ihtimalini çok çok düşürelim. örneğin 100 atomdan en az birinin 1 saniye içinde bozunma ihtimali %50 olsun. yani hayatta kalma ihtimali oldukça düşük fizikçimizin.
bunun amacı da şu. eğer çoklu evrenler doğruysa ve biz bu deneyi sayısız kez tekrar ettiğimizde hayatta kalma şansı çok düşük olsa da sıfır değil. ve mantık olarak bir keresinde hayatta kalabilir.
ve bu evrenlerden birinde fizikçimiz laboratuvardakilerin şaşkın bakışları arasında kutudan sapasağlam çıkacaktır. büyük ihtimalle tüm dünyada kahraman ilan edilecek, haberlerde “ölümsüz” adam, mucize adam diye bahsedilecektir. tabi diğer gereksiz haberlerden zaman kalırsa.
fakat burada unutulan bir şey olacaktır. çoklu dünya teorisine göre fizikçimiz zaten sayısız defa ölmüş olacaktır. sayısız evrende kendisi haberlerde rokete binip dünyanın düz olduğunu kanıtlayan adam gibi muamele görecek ve farklı listelerde en saçma ölümler listesinde başa oynayacaktır.
bir evrende kahraman olduğundan haberimiz olmadan.
kaynaklar: quantum suicide and immortality, a theory of quantum mechanics that suggests everyone is ımmortal