Çok Uzak Yerleri İfade Etmek İçin Kullanılan Arktik ve Antarktika Kelimelerinin Farkı Nedir?

Kuzey kutup bölgesi için kullanılan "arctic" (arktik) ve güney kutup bölgesi için kullanılan "antarctica" (antarktika) kelimeleri nasıl bu kadar benziyor?
Çok Uzak Yerleri İfade Etmek İçin Kullanılan Arktik ve Antarktika Kelimelerinin Farkı Nedir?

kuzey kutup bölgesi için kullanılan "arctic" (arktik) ve güney kutup bölgesi için kullanılan "antarctica" (antarktika) isimleri coğrafyadaki en büyüleyici isimlerden ikisidir, çünkü gezegenimizin henüz çok fazla keşfedilmemiş iki alanını ifade ederler. arctic ve antarctica isimleri benzer olsa da, farklı anlamları vardır. arctic ismi yunanca arktos kelimesinden gelir ve "ayı" anlamına gelir. buna karşılık, anta kelimesi "karşı" anlamına gelen anti ile eş anlamlıdır ve antarktika kelime olarak "ayı karşısı" şeklinde tercüme edilir.

zamanla bilimsel araştırmalarla bu bölgeler bize daha bilinir hale gelse de, isimlerinin kökeni hâlâ pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

arctic ve antarctica isimlerinin olası kökenleri nedir? bu isimler ilk olarak nasıl ortaya çıktı?

kesin bir cevap olmasa da, yaygın bir teori, yunanca "arktos" kelimesinin, birçok kültürün göklerle ilgili mitlerinde önemli bir yer tutan ursa major veya büyük ayı takımyıldızına bir gönderme olabileceğini öne sürüyor. bu ismin kökenine dair bir diğer olası açıklama ise, kuzey yıldızı polaris'in bir diğer adı olan arktouros'tan gelmesidir.

diğer bir teori göre, arctic kelimesi ayı kökenli olduğu için, kuzey kutup bölgesinin eski insanlar tarafından kutup ayılarının yaşaması nedeniyle "ayıların olduğu ülke" olarak adlandırıldığı tahmin ediliyor. antarktika'ya gelince ise, bazı uzmanlar isminin yunanca "arktika'nın karşısı" anlamına gelen antarktikos kelimesinden geldiğine inanıyor. antarktika'da kutup ayısı olmaması da, "ayıların olmadığı ülke" anlamına gelen ismini buradan almış olabileceğini düşündürüyor.

eğer gerçekten bu bölgede yaşayan kutup ayıları nedeniyle kuzey kutbuna "ayıların olduğu ülke" (arctic) ismi uygun görüldüyse, güney kutup bölgesine de buraya özgü sekiz güney kutup pengueni türü olan imparator penguen (emperor penguin), adelie penguen (adelie penguin), çene kayışlı penguen (chinstrap penguin), gentoo penguen (gentoo penguin), kral penguen (king penguin), makaroni penguen (macaroni penguin), macellan penguen (magellanic penguin) ve kayada zıplayan pengueni (rockhopper penguin) onurlandıracak bir isim verilmesi gerekir. bu penguenlerin yıllardır smokin giymiş halde heyecanla bu töreni beklediklerini tahmin ediyorum.

kaynak:
https://www.worldatlas.com/…tic-and-antarctica.html
https://oceanwide-expeditions.com/…-penguin-species