Çocukların Şiddeti Nasıl Kopyaladığını Kanıtlayan Çarpıcı Bobo Bebek Deneyi

1961 yılında yapılan Bobo bebek deneyi (Bobo doll experiment) çocukların şiddeti gözlemleyerek nasıl öğrendiğini gözler önüne serdi.
Çocukların Şiddeti Nasıl Kopyaladığını Kanıtlayan Çarpıcı Bobo Bebek Deneyi

1961 yılında albert bandura ve ekibi "çocuklar şiddeti öğrenir mi?" sorusuna cevap aramak için bobo bebek deneyi’ni yaptı. 

deney gayet basit: çocuklara bir yetişkinin şişme bir bobo bebeğe (hacıyatmaz gibi bi şey) şiddet uyguladığı sahneler izletiliyor. yetişkin, bebeği tekmeliyor, yumrukluyor, sopayla dövüyor. sonra çocuklar tek başına aynı odaya alınıyor ve ne yapacaklarına bakılıyor. tahmin ettiğiniz gibi, çocukların çoğu yetişkini taklit edip bobo bebeğe aynı şekilde girişiyor.


detaya girecek olursak, deneyde çocuklar üç gruba ayrılmıştır
:

- birinci gruba izletilen videoda bobo doll denen çocuğa benzeyen bebek başka çocuklar tarafından dövülmüş ve sonra ödüllendirilmişlerdir, aferim ne güzel dövdünüz şeklinde.

- ikinci grubun izlediği çocuklar cezalandırılmışlardır bobo doll'u dövdükleri için.

- üçüncü grubaysa ne olumlu ne de olumsuz geri bildirim yapılmamıştır yani, yaptıkları görmezden gelinmiştir. 

sonuç: sadece cezalandırılan grubu izleyen çocuklar anlamlı olarak fark göstermiştir. yani bu gruptaki çocuklar o bebekle aynı odaya konduklarında bebeği dövmemişlerdir. 

buradan cezanın iyi bir şey olduğunu mu çıkaracağız, bence hayır. şöyle ki bu deney bütün çocukların bu agresif davranışları izleyerek öğrendiğini fakat sadece cezalandırılanların aynı davranışı sergilemediğini göstermiştir. bunun "polis olmayan yerde kırımızı ışıkta geçilebilir" düşüncesinden hiçbir farkı yoktur. önemli olan kötü davranışı ortadan kaldırmak değil, onun yerine konucak doğru davranışı öğretmektir.