Casio CDP-S100 Dijital Piyano İncelemesi
piyano sesi olarak bakarsak öncelikle şurada casio cdp s100, roland fp-10 ve yamaha p-45 in karşılaştırıldığı bir video var:
bu videoda yamaha piyano sesi olarak açık ara diğerlerini dövüyor. hatta rolandın piyano soundu yamaha'dan 10 kat daha kötü. ama casio cdp s100 tam olarak bir fiyasko. bundan çok daha iyi grand piyano sesi veren orglar görmüştüm. ama bu videoda casio'yu beğenenler de olmuş. bu da akustik piyano ile ne kadar zaman geçirdiğinize bağlı bir konu.
ilk beklenti olarak piyanonun sesi iyi olsun diyenler için casio cdp s100'ün sesi biraz başarısız. bana göre ise sesi pek önemli değil. dediğim gibi tüketicinin kullanım amacına göre bu çok değişkenlik gösterir. benim için neden önemli değil peki? çünkü sesi iyi olsun kötü olsun hiçbir şekilde akustik piyano soundunu duymazsınız. akustik piyano soundunu 10 üzerinden değerlendirirsek en yüksek fiyata aldığınız, sesi akustiğe çok yakın denilen dijital piyanolar bile taş çatlasa 10 üzerinden 2 puan alabilir.
benim bu hayvani paralara satılan dijital piyanoları da deneme fırsatım oldu. yok hocam, yok. o akustiğin sesini veremezler. bunun çok basit bir sebebi var o da rezonans. şimdi en basit şekilde anlatayım. rezonans dediğimiz aslında titreşimin çalgının içinde yaptığı etki. bunun içine doğuşkan denen nane de giriyor. mesela akustik bir piyanoda do2 tuşuna bastığınızda sadece do tınlamıyor. o do sesinin titreşimi ile do'nun doğuşkan notları denilen 20den fazla ses titreşiyor. bu titreşim piyanonun yapıldığı ağacın kalitesine göre bizim kulağımıza geliyor. mesela 200 tl'ye de keman bulabilirsiniz 200 bin tl'ye de. aralarındaki fark tam olarak yapıldığı malzemenin rezonansa olan uyumu ve doğuşkanların duyulma oranı.
sonuç olarak binlerce dolarlık mikrofonlarla bile kaydedilse bu elektronik piyanolarda doğuşkanları ve rezonans etkisini duyamayız. ama bana tam akustik gibi olmasa da görece güzel bir ses gelsin diyorsanız casio cdp s100 bu konuda fiyasko.
tuş hassasiyeti konusuna fazla değinmek istemiyorum. çünkü yeni nesil piyanoların hepsinde bu hassasiyet var zaten. hangi piyanonun hassasiyeti daha gerçekçi diye bakarsak bu tamamen sizin piyano tekniğinizle alakalı. ve bence bu tekniğin bu kadar hassas derecede algılanabilir olması için piyanoda profesyonel olarak yaklaşık 4 yılı devirmeniz gerekiyor.
çekiç tuş konusu bence bir piyanonun en önemli özelliği. eğer piyano ile profesyonel olarak ilgilenmeyi düşünüyorsanız teknik çalışmaları için bence çok önemli. dijital piyanolarda bu durumu gerçeğine çok yakın şekilde yapabiliyorlar. cdp s100 serisi bence bu konuda iyi. ama yaklaşık 1 yıllık düzenli kullanım sonrası bu çekiç tuş hissi biraz melodika kıvamına gelebilir. yine de bunu bakıma götürüp tuşları yine eski haline getirebilirsiniz. bu durum bütün dijitaller için aynı bu arada, fiyat ve malzeme farkı bu durumu değiştirmiyor.
dekoratif görüntü olarak düşünüyorsanız bu yukarıda karşılaştırılan piyanolar size göre değil. çünkü bu piyanolar taşınabilir piyano olarak geçiyor ve görünümü orgların biraz büyüğü şeklinde oluyor. bunların ahşap standartını da alsanız o istediğiniz görüntüyü elde edemezsiniz. ben hem arada bir çalayım, hem eve gelen misafirlerime güzel görüntü olsun hem de arada bir hikaye falan atayım piyano çalarken diyorsanız ben size kawai kdp serilerini öneriyorum. görünüş olarak beklentinizi karşılar. ama bu piyanoları yok gül ağacı yok özel bilmem ne ağacı diye satıyorlar. üstte bahsettiğim gibi elektronik bir çalgıda ağaç mağaç hikaye. talaş karışımından kontraplak bile olsa aynı ses çıkar. yani siz tam olarak mobilyaya para vermiş oluyorsunuz. bu arada kawai kdp serisi ses ve çekiç tuş olarak hiç fena değildir.
dayanıklılık konusunda casio'ya gerçekten güvenirim. ben de dahil casio'nun piyano ve türevi ürünlerini 10 yıldan fazla hiç sorunsuz kullanan insan tanıyorum. bu konuda roland ve yamaha markalarından pek iyi duyumlar almadım açıkçası.
sonuç olarak, benim amacım piyano çalmak değil piyanoda ilerlemek, sesi ve görüntüsü umrumda değil diyorsanız (bu benim mesela) casio cdp s100 bence hem beklentileriniz hem de fiyatı açısından çok doğru. çünkü dediğim gibi bu aletler piyano değil sadece bir simülasyonu. konservatuar piyano hocalarının evlerindeki piyanoları görseniz oturup ağlarsımız. koskoça prof evinde orgdan hallice piyanolar var. tuşları içine göçmüş bazı tuşlardan ses gelmiyor falan. bu piyanolar çalmak için değil çalışmak için. bilen bilir akustik piyano alacaksanız ondan önce ona uygun bi ev almanız gerekiyor. çünkü apartman dairesinde en elit komşu bile bi süre sonra silahla kapıya dayanır.
işin özü, abi piyano alacaksanız yamahadan rolanddan şaşmayacaksınız gibi söylemlere kulaklarınızı tıkayın. çünkü hepsinin çok farklı özllikleri var. yeri geldiğinde kozmos bile alınır yeter ki siz piyano alma amacınızı iyi belirleyin.