Çadır Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- çadırınızın bütün kazıklarını mutlaka çakın. düz değil açılı çakacaksınız çadıra göre yaklaşık 120 derece dışa doğru açılı olmalı. şiddetli ve sürekli yön değiştiren rüzgarlar çadırınızı alıp götürmesin.
-kazıkları çaktınız, sıkıca gerdirerek bağladınız. şimdi çadırın etrafını yaklaşık 10 cm derinlikte hendek gibi çevreleyen bir kanal açın. bu hendek yağmur yağması durumunda çadırınızın altına su girmesini engelleyecek. çadırınızın altı kapalı bile olsa bu gerekli.
- çadırınızın önünde gölgelik olmalı diye düşünüyorum. ormanlık yerde bile olsanız çadırın önüde oturup bir kahve içeyim dediğinizde kafanıza düşen daldan budaktan ya da börtü böcükten korur.
- çadırınızı kurduktan sonra çadırın önündeki alanın çadırınızla aynı büyüklükteki kısmını suyla hafifçe ıslatıp süpürgeyle süpürün. hatta bunu her sabah yapın. zemin sertleşir ve temizlenir. çadırınızın önünde nispeten güvenli bir tampon alan oluşur.
- çantanızda arı örümcek akrep vs sokmalarına karşı amonyak bulundurun. alerjik bünyelerde antidot bulundurmak şart.
- mutlaka ilkyardım çantanız olmalı.
- olabildiğince ateş yakmaktan kaçının. illa ateş yakacaksanız sığ bir çukur kazıp etrafındaki tüm yanıcı maddeleri uzaklaştırın. çukurun etrafına taş dizin. dere yataklarından toplanmış taşlardan kaçının ama. içinde hapsolmuş su damlaları taşın patlamasına sebep olur. işiniz bitince mutlaka ateşi söndürün. kendiliğinden sönmüş görünebilir ancak külün altında görünmeyen korlar rüzgarla açığa çıkar ve tehlike yaratır.
- kap kacak bardak vs eşyalarınız esnek plastik veya metal olmalı. cam ürünler kullanmayın. kırılırsa hem yaralanmaya sebep olur hem de ikamesi yoksa eşyasız kalırsınız. bıçak makas gibi keskin aletler her zaman kılıfında olmalı. kullandıktan sonra hemen temizleyip kılıfına geri koyun.
- çadırınızın fermuarını her zaman kapalı tutun. içerden bir şey alacaksanız çadırın içine girip fermuarı kapatıp öyle alın. çıkarken de mutlaka kapatın. siz farkına varmadan içeri bir sürü şey girebilir.
- kamp alanında çadır yerinizi özellikle çocuklu iseniz tuvalete yakın seçin. ama en az 20 metre mesafede çadır kurun. bir çok kamp alanında ücretsiz bulaşık çamaşır yıkama yerleri olur. bunlara yakın yere çadır kurmayın. kokudan gece yatamazsınız.
- yanınıza mutlaka terlik veya giyip çıkarması kolay sandalet alın. ayakkabıları çıkar-çadıra gir-telefonu al-ayakkabıları giy -çadırdan çık. canınızdan bezersiniz.
- eğer yere oturmanız gerekiyorsa mutlaka bir yükseltinin üzerine oturmaya dikkat edin. taş olur kütük olur minder olur. çıplak toprağa oturmayın. oturmadan önce mutlaka oturacağınız yeri kontrol edin. börtü böceğin üstüne oturmak istemezsiniz.
- gece aydınlatmayı fazla abartmayın. çadırınızın önünü biraz aydınlatın yeter. yakınınızda bir yerde uzun menzilli bir el feneri olsun ama. yatarken mutlaka ışıklarınızı söndürün. bazı hayvanlar ışığa gelme eğiliminde olur. meraklı büyük hayvanlarla uğraşmak tüm tadınızı kaçırır. küçük hayvanlar ise canınızda bezdirir.
- sahilde çadır kuracaksanız deniz veya gölden en az 10 metre içeriye kurun. bir fırtına veya gel-git dalgasına maruz kalırsanız çadırı denizden toplarsınız. özellikle deniz kenarında bir anda fırtına kopabilir.
ekleme: çöpler konusu
çöplerinizi ayrıştırın. yemek artıklarını, sebze meyve kabuklarını kamp alanında uzak bir yere toprağa dökebilirsiniz. poşetiyle atmayın. bu artıkların ömrü açık doğada yaklaşık 2 saattir. canlılığa faydası bile dokunur. kızartma yağlarını veya çiğ yağları asla toprağa dökmeyin. yeraltı sularını çok kirletir. çöpler konusunda şunu söylemek isterim; yiyecek artıkları çevreyi kirletir, ambalaj artıkları vs ise doğayı kirletir. çevre kirliliği kendi kendine geçer ama doğa kirliliği biz insanlarda dahil herkese çok zarar verir. bu konuda hassas olmalısınız bence.
bunlar çok zor gibi görünebilir ama değildir. aşırı keyifli bir şeydir kamp yapmak.