Boston Dynamics'in Ciddi Ciddi Ters Takla Atabilen Yeni Robotu Uykuları Kaçırmaya Geliyor
Şirket, robotları Atlas'ın son sürümünün kapasitesini gösteren bir video paylaştı.
Boston Dynamics; ABD'li Marc Railbert ve arkadaşlarının MIT'deki (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) çalışmaları sonucu 1992 yılında kurdukları, robot ve yazılım tasarımı konusunda uzmanlaşmış bir mühendislik şirketi.
Şirket ilk defa 2008 yılında video ile kamuoyuyla paylaştıkları, hayvansı şekilde hareket edebilen BigDog ile ismini duyurdu.
2012 yılında, ebatları düşünüldüğünde oldukça yükseğe sıçrayabilen SandFlea ile robot tasarımında ilerlediklerini kanıtladı.
2013 yılında Google tarafından satın alınan şirket, insansı robot modeli olan Atlas'ın geliştirilmiş bir versiyonunu geçtiğimiz yıl duyurdu. Robot, denge konusunda oldukça ilerlemişti ve görenleri şaşırtıyordu.
Şubat ayında duyurdukları Handle ile de denge ve sıçrama konularında ilerlediklerini kanıtladıkları başka bir hamle yaptılar.
Ve şimdi de Atlas'ın son sürümü. Sözlük yazarlarının yorumlarıyla bu gelişmelerin nelere işaret edebileceğine bir bakalım.
şimdiye kadar robotların yaptıkları hareketler birçok insanın yapabileceği tarzdan basit fonskiyonlardı. yürümek,koşmak, itilmeye rağmen ayakta kalabilmek,kapıyı açmak gibi...
ama o son video... ters takla atınca resmen kanım dondu. birkaç yıla bu robotlara neler yaptırabileceklerini bir düşünün. yaptığımız bilim kurgu goygoylarının adım adım gerçekleştiğini izliyoruz arkadaşlar...
ilk defa bu kadar ciddileştiği anladım şu işin. o taratayka o taklayı attı ya, dönderdi ya o bacakları geriye doğru dumur oldum amk, korktum ürperdim anasını satayım. arkadaşlar iş ciddi, bunlar zamanı gelecek sikecekler belamızı demek istemiyorum, çünkü hacım bunlarla robotlarla cihazlarla neyin savaşamazsın. yav hadi savaştın bir müzakereye varamazsın, tepkisiz bunlar, programlanmış teneke anasını satayım neyin müzakeresini neyin savaşını yapacaksın. allah koruyada güneş mi patlıyor ay mı ışık saçıyor ne olacaksa olsun tüm elektronik cihazlar bozulsun kapansın amk, harbi harbi korkutmuş, tırstırmış robotumsu savaş makinesi.
10 - 15 yıl sonra kendilerine özel raflardan müşteriye istediği ürünü seçip, verebileni, bar tezgahında servis vereni, eline silah alıp, devriye gezeni falan olacak bunların...
17. yy ve 18. yy arasında ateşli silah ve topların döküm teknikleri konusunda avrupa ilerlerken osmanlı yerinde saydı. dünyanın en zengin ve elverişli iklime sahip uçsuz bucaksız topraklarında hüküm süren osmanlı avrupa karşısında arka arkaya mağlup olmaya ve avrupadaki topraklarını kaybetmeye başladı. 18 yüzyılın sanayi devrimini ve 19.yy aydınlanmasını da ıskalayınca sadece siyasi ve askeri değil sosyal olarak da dünyadan koptu gitti osmanlı. imparatorluğun kültürel bakiyesi de çöp oldu gitti. ekonomik ve askeri olarak güçsüzsen kültürün de beş para etmez. hintlilerin durumu ortada çinliler bile son 10 yıldır 19 ve 20. yüzyılda piç ettikleri itibarlarını daha yeni yeni geri kazanmaya başladılar.
sözün özü;
şimdi gülüp eğlenip, goygoya alıyoruz ama ilerleyen yılların türkiye'si hatta tüm ortadoğu'su için gelecek çok karanlık...
fakirlik, kıtlık vs değil... düpedüz esirlik bekliyor bizle beraber pek çok 3. dünya ülkesini...
erojen bölgeye doğru yapılan cüccük hareketine tepki veren robotlar yapıp yapmadığını merak ettiğim firma.
atlas'ın son hali hayranlık uyandırıcı. iki üç yıl kadar önce yayınlanan ilk videosunu hatırlarsanız; ayakta durmakta bile güçlük çekiyor, iplerle kablolarla destek alarak dengede kalıyordu. kısa sürede ters takla atabilir hale geldi.
boston dynamics, alanında tartışmasız dünyanın en çok dikkat çeken firması. planladıkları işleri hayata geçirmekte önlerindeki tek engel para. bu sorunu da bir şekilde çözmeyi başarıyorlar. önce darpa'dan destek alarak bigdog'u ürettiler ve zamanla robotları çeşitlendirerek daha işlevsel hale getirdiler. sonra google'ın desteğini aldılar ve yollarına devam ettiler. şimdi de japon softbank group'tan maddi destek alıyorlar. bu firmayı destekleyen her finansör bir süre sonra desteğini çekiyor ama boston dynamics öyle veya böyle, projelerini geliştirmeye devam ediyor. merak edilen ise şu: seri üretime geçtiklerinde kimin kontrolünde olacaklar? işte o zaman bu robotların başımıza ne gibi işler açabileceğini göreceğiz.
teknolojik gelişimlerini hayranlıkla takip etsek de, çoğumuz bu robotlardan inceden tırsmıyor değiliz. mühendislerin ve bilim insanlarının kontrolünde oldukları sürece sorun yok; yine eğlenceli videolarını izlemeye davam ederiz. ilerleyen zamanlarda çok işe yaradıklarını da görebiliriz. en büyük endişemiz bazı alanlarda insanları işsiz bırakma ihtimali olur. ama bu yeteneklere sahip robotlar ileride saldırı amaçlı kullanmak isteyecek bir manyağın kontrolünde olursa ve hatta gelişmiş bir yapay zeka ile birleşirse işte o zaman dünyanın en çok tercih edilen şarabının hangisi olacağını hepimiz biliyoruz.
(bkz: yarra yering)
calışma hayatında, savaş endüstrisinde, eğitim ve belki de insanın el becerisi, hızlı düşünme ve verimlilik gerektiren tüm işlerinde bu robotları gördükçe olacakları düşünmenin felaket tellallığı değil doğal seçilime doğru gittiği aşikar durum.
insan, iş ve yaşamın bazı alanlarından robotlar ve teknoloji vasıtası ile uzaklaştıkça önümüzde çağa ayak uyduramamış, yaşam ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğu için tamah etmek zorunda kaldığı vasıfsızlaştırılmış tonla iş kolunda hayatını sürdürmeye çalışan bir yığın olacak.
ne insan gururu, ne törpülenmiş egolar ne de belli iş koluna sıkıştırılmış insanlar ..hepsinin doğal sonucu ekonomi, nüfus, doğal kaynaklar, ihtiyaçlar ve teknolojin varlığı ile kalabalık ve işe yaramaz bir kitlenin tüketici varlığı.
uzayda yaşam aramak ,alternatif kaynaklar bulmak idealist adımlar olsa da sanırım insanoğlu binlerce yıldır yaptığı gibi en kestirme yoldan gidecek ve daha teknolojik aletlerle birbirini daha hızlı yok edip hayatta kalanlarla uzun yıllar bu evrende yaşamaya çalışacak.