Bir Motor Ustasından: LPG Beyni Neyin Nesidir, Nasıl Çalışır?
gerçek adı lpg beyni değil, lpg regülatörüdür. lpg beyni, içinde elektronik devre kartı bulunduran ve lpg ile ilgili tüm donanımları kontrol eden bir ünitedir (ecu). biz bu yazıda yine halk arasında lpg beyni olarak adlandırılan regülatörün işleyişini, arızalarını ve tamir yollarını ele alacağız. bu parça ile pek çok kişi ilgilenmez fakat arıza yapması durumunda lpg ile çalışan otomobil sahiplerini çekilmez çileye sürükleyebilir. fiyatları çok yüksek olmasa da, arıza yapması durumunda değiştirilmeden tamir takımı ile sorun kolayca çözülür:
bu parça arızalı olduğu vakit, aracınız lpg'de silkeleme yapmaya başlar ya da dip gaz yapıldığı zaman stop edebilir veya benzine geçiş yapar. ayrıca aracın soğutma sistemi içerisine gaz geçişi sağlayabilir ve soğutma suyu içerisinden gaz kokusu gelir. bu geriye dönüşü olmayan bir kısır döngü içerisine sokar aracınızı. soğutma sistemi hava yapmaya başlar, hava yapan sistem regülatörün soğuk kalmasına ve motorun daha fazla ısınmasına sebep olur. gün geçtikçe belirtiler artar. lpg regülatörü en iyi performansını ısındığı zaman gösterir. ayrıca aracın içerisine gelen gaz kokusu yüksek ihtimalle bu parçadan kaynaklanır.
üzerinde bir sensör bulunur ve bu parça regülatörün yeterli ısıya ulaşıp ulaşmadığını denetler ve sıralı sistemlerde benzinden lpg'ye geçiş yapmasını sağlar:
bu sensör bozulduğu, kirlendiği ya da kablosunda bir temassızlık veya kopukluk olduğu zaman, aracınız marş sonrası ilk saniye içinde direkt lpg'ye geçer ve genelde soğuk havalarda stop eder ya da hiç çalışmaz.
regülatör ısınması gereken bir parçadır ve bu parça motor soğutma sıvısı ile ısıtılır. çalışma sıcaklığı 80-90 derece civarlarında olmalıdır. lpg regülatörünü elinizle kontrol ettiğiniz zaman dokanılmayacak derecede sıcak olmalıdır. eğer regülatör soğuk ya da karlama yapıyorsa (bildiğiniz buz tutuyorsa etrafı) aracınızın soğutma sisteminde ciddi bir hava ya da tıkanıklık vardır
termostat da arızalı olabilir. bu durumda lpg'de silkeleme olayı ve rölantide stop etme olayı gözlemlenir.
regülatör tamir edilebilir bir parçadır. dışında gözlemlenen fiziksel bir hasarı yoksa, tamir takımı ile bu parça kolayca onarılır. değiştirme yoluna gitmek isteyen ustalar olduğu zaman, başka yerlere de göstermenizde fayda var
regülatör tamir takımı:
antifriz kullanılmayan araçların regülatörlerinin içi leş gibi pas olmuştur. bu ısınma performansına, aradaki contalara ciddi zararlar verir ve regülatörün ömrünü kısaltabilir.
regülatör üzerinde ve genellikle tam ortada küçük bir ayar vidası bulunur. bu basınç ayar vidasıdır ve normal kullanıcıların ayarlama gibi bir şansı yoktur. bu ayarın bozulması durumunda enjektörlere giden basınç değeri azaltılır veya yükseltilir. basınç düşüklüğü olduğu zaman araç düzensiz çalışır, gaz yemez ve dip gaz durumunda boğulur. yüksek basınçta ise enjektörler zarar görür, araç aşırı yakıt tüketir. yılda bir defa olmak üzere bu basınç ayarının bir serviste kontrol ettirilmesi gerekir.