Binlerce İnsanı Mağdur Eden İmar Bankası'nın Zamanında Uyguladığı İnanılmaz Çakallıklar

1984 yılında Uzan Holding tarafından satın alınan ve aslen 2003'te, resmen ise 2005'te batan Türkiye İmar Bankası, o dönemlerde para kazanmak için acayip yöntemler uyguluyordu. İşte onlardan bazıları.
Binlerce İnsanı Mağdur Eden İmar Bankası'nın Zamanında Uyguladığı İnanılmaz Çakallıklar


imar bankası, paranıza her zaman diğer bankalardan daha fazla para verirdi

paranı 1 sene bankada tutarsan 1 liran 2 lira olurdu diyelim...

önceden planlandığı için olay şöyle oluyordu; ocak ayında bir kampanya başlatıyorlardı (ocak'ı salladım). ocak ayında paranı bankaya yatırırsan 1 sene sonra 1 liran 2 lira olacak vs... şeytan ayrıntılarda gizlidir.

ocak ayında paranı bankaya yatırdın, kasım ayında bi yaygara çıkartırlardı "banka batacak çabuk paranızı kurtarın" diye... ee bizim gariban halkımız napıyor? napacak, gerekeni yapıyor; hemen bankaya koşup anaparasını kurtarmaya çalışıyor...

paranı bankadan kurtarmak istediğin zaman banka memuru ne diyor?

"efendim paranız 40 gün daha kalırsa faizi ile birlikte çekersiniz..."

doğal olarak başlarım faizine diyorsun, paramı kurtarayım... çünkü cem uzan harika bir şekilde tüm bankada parası olanlara bankanın batacağını söylettirmiş...

bu bankanın şöyle bir gelir sistemi vardı

kepez ve çeaş'ın genel kurullarında bir şekilde yönetim hakkı devralan uzan ailesi fertleri, nakit akışı çok yüksek ve karlı olan bu 2 şirketin gelirlerini imar bankası'nda vadesiz mevduat hesaplarında tutuyorlardı. bilançoda nakit değerleri hayli yüksek gözüken kepez ve çeaş ise imar bankası'ndaki paralarını kullanacağına, imar bankası'ndan yüksek faizle kredi kullanarak finansman sağlıyordu. 

aslında yapılan örtülü bir kar transferi idi. kepez ve çeaş'ın karları böylece uzan ailesinin cebine girebiliyor, devletin milyonlarca tl vergi kaybı oluyor, küçük yatırımcı ise zarar ediyordu. 

işin garibi, tüm bunlar yaşanırken kimse uzanlara dokunmuyordu.

elde ettiği geliri sadece kepez ve çeaş üzerinden tanımlandırırsak, suistimal konusunda profesyonel olmuş uzan ailesi'ne haksızlık etmiş oluruz

müşterilerin talebi olmadan mudilerin hesaplarını offshore hesaplara taşıma, hazine bonosu satmaya yetkisi olmamasına rağmen ellerinde doğal olarak bulunmayan hazine bonolarını ve devlet tahvillerini mudilere satma gibi işlemleri de zamanında gerçekleştirmiş bir bankadır.

o dönem gazetelerin ilan sayfalarına ilan verebilen ikrazatçıları, tefecilik yapanları tespit edebilen düzenleyici ve denetleyici kurumların gazetelerde çarşaf çarşaf hazine bonosu satış ilanları veren imar bankası'nı tespit edememesi ise gayet düşündürücüdür.

Bu içerik de ilginizi çekebilir