Beyoncé'nin Single Ladies (Put a Ring on It) Klibi, Mexican Breakfast'tan mı Çalıntı?

İlham ve intihal arasındaki ilişkiyi düşündüren keyifli bir sanat kritiği, buyrun.

hep ciddi şeyler mi yazacağız canım, birazda gıybet yapalım ve pablo picasso'nun "iyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar." sözüyle konumuza girelim. burada konuşacağımız konu single ladies put a ring on it şarkısından ziyade klibiyle alakalı bir durum. onun için hemen klibimizi bir açalım.

Beyoncé - Single Ladies (Put a Ring on It)


çünkü klipteki beyonce ve eşlikçilerinin dans performansları o kadar iyi ki şarkıyı duyduğunuz an ezbere dans etmeye başlıyorsunuz. neyse... bence sanatçıların başka sanat eserlerinden "arak" yapması (kibarca esinlenme diyelim) birkaç farklı nedenden kaynaklı olabilir, ancak bu konu tartışmalıdır ve kişiden kişiye değişen bağlamlarda farklılık gösterebilir.

işte olası sebepler

1. ilham ve referans

sanatçılar, geçmişten ve günümüzden eserlerden ilham alarak yeni çalışmalar yaratır. bu, sanat tarihinin doğal bir parçasıdır. örneğin, burada ki bir çok yazar gibi, bende dahil olmak üzere okuduğumuz duyduğumuz ve beğendiğimiz içerikler üzerinden yeni içerikler yazarız ya da rönesans sanatçılarının antik yunan ve roma heykellerinden etkilenmesi bu şekildedir. sanatçılar, önceki eserleri bir temel olarak kullanıp yeni yorumlar ekleyerek yaratıcı bir süreç başlatabilir.

2. saygı duruşu

bir sanatçı, başka bir sanatçının eserine saygı göstermek amacıyla benzer bir çalışma yaratabilir. bu, orijinal eseri onurlandırmak için yapılır ve genellikle sanat dünyasında kabul gören bir pratiktir.

3. parodi ve eleştiri

yine sanatçılar bazen başka eserleri eleştirmek, onları sorgulamak veya kültürel bir bağlamda parodisini yapmak amacıyla kullanabilir. bu, mevcut eserlerin toplumsal ya da politik bağlamlarını yeniden değerlendirme amacını taşır ve bu manada esere benzer bir şekilde başka bir eser üretebilir.

4. teknik öğrenme ve deneyim

sanatçılar, beğendikleri ve ilham aldıkları büyük ustaların çalışmalarını inceleyerek teknik becerilerini geliştirebilirler. günümüz okullarında da öğretilen klasik sanat eğitimi genellikle önceki ustaların eserlerini taklit etmeyi içerir; böylece öğrenci, sanatçıların nasıl düşündüğünü ve çalıştığını anlayabilir ve bu bağlamda kendine özgü bir yol çizer. fakat dediğim gibi yarattığı her şeyde örnek aldığı ustanın izleri bulunmaktadır.

5. popüler kültüre uyum

özellikle modern dönemde, sanatçılar popüler kültür imgelerini yeniden tasarlayıp, yorumlayarak bu imgelerin anlamlarını sorgulayabilir ve kendine özgü bir çizgi yaratabilir. işte bu, postmodern sanatın önemli bir özelliğidir. andy warhol gibi sanatçıların popüler markaları kullanarak yaptığı çalışmalar buna iyi bir örnektir diyebilirim.

6. hızlı kazanç

olumsuz bir açıdan bakıldığında, bazı sanatçılar ya da ticari sanatçılar, kolay yoldan başarıya ulaşmak için popüler ya da değeri anlaşılmayan bir eseri kopyalayabilirler. ancak tabii bu, etik sorunları gündeme getirir ve genellikle sanatta özgünlük ve yaratıcılık eksikliği olarak değerlendirilir.

konumuza son vermeden önce 1969 yapımı şu klibi bir izleyelim derim


yukarıda saydığım tüm maddelerden ve daha da fazlası olabilecek şeyler açısından baktığımızda bir eserin bağlamına ve sanatçının niyetine bağlı olarak farklı görüş açıları düşünülebilir.

saygılarımla son olarak görüş sizindir, sevgili izleyiciler